Pavel se dohodl s Nerudovou na podpoře, pak jel do Ústí. Babiš šel na výstavu korunovačních klenotů a do kostela

Události: Prezidentská kampaň (zdroj: ČT24)

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která skončila na třetím místě v prvním kole prezidentských voleb, podpoří vítěze prvního kola Petra Pavla verbálně, sdílením reklamních ploch či společnými vystoupeními. Na společné tiskové konferenci vyzvala své příznivce, aby dorazili k druhému kolu a hlas odevzdali Pavlovi. Vymezila se také proti druhému postupujícímu kandidátovi Andreji Babišovi (ANO). Ten se v úterý vydal na výstavu korunovačních klenotů a také do kostela. Pavel odpoledne odjel na setkání s občany do Ústí nad Labem.

Nerudová vzkázala svým voličům z prvního kola, aby to druhé nevynechali. „Aby se podařilo porazit to zlo, které tu je. Zlo nesmí skončit na Hradě,“ uvedla. Pavel je podle ní zárukou toho, že se v kampani a později i z Hradu podaří zachovat témata zaměřená na mladé lidi, která vnášela do veřejného prostoru ona.

Pavel řekl, že si podpory od Nerudové váží. Myslí si, že ji dokážou přetavit do naprosto konkrétní spolupráce. „Považuji to za výraz nadcházející politické kultury,“ podotkl. Jejich vzájemné výhrady před prvním kolem podle něj neznamenají, že by byli protipóly. „Hodnotově jsme si blízko, rozdíly mezi námi nikdy nebyly překážkou podpory v druhém kole,“ zdůraznil. Témata, která vnesla Nerudová do kampaně, by podle něj neměla skončit v prvním kole.

Týmy Nerudové a Pavla se v pondělí dohodly na podrobnostech spolupráce, které budou podle Pavla zahrnovat nejen verbální podporu. „Bude to o sdílení některých reklamních prostor, společném vystoupení při některých akcích, úzké spolupráci nejbližších týmů,“ nastínil kandidát.

Pavel vyjel do Ústí nad Labem

Nerudová sdělila, že oba například půjdou v úterý na posezení s týmy a dobrovolníky, ve čtvrtek kandidáta doprovodí na mítink v Ostravě. Pavlovi nabídla přelepy svých reklamních ploch, které zajistí jeho tým.

Podobně by mohla vypadat i podpora od senátora Pavla Fischera (nestr.), který skončil ve volbách čtvrtý. Na podrobnostech se spolu domluví ve středu, přičemž prvním výstupem bude společné video. Fischer následně avizoval, že s Pavlem vystoupí tento týden na akcích v Ostravě nebo Brně. „Naše týmy nyní spolupracují na úpravě propagačních materiálů, přípravě společných prohlášení a dalších záležitostech,“ upřesnil senátor.

Odpoledne zamířil Pavel na setkání s občany do Ústí nad Labem, na Kostelním náměstí na něj čekal početný dav, který podle fotografií prostor v podstatě zaplnil. Pavel přítomným poděkoval a připomněl, že je v Ústeckém kraji doma. Několik let má trvalé bydliště v malé obci Černouček na Litoměřicku.

O setkání s Petrem Pavlem (uprostřed) byl v Ústí nad Labem velký zájem
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Pomoc Pavlovi v kampani už dříve nabídl i další jeho protivník z prvního kola – Marek Hilšer. V úterý ujistil, že jeho nabídka dál platí. „Jeho tým se zatím neozval. Pravděpodobně tak učiní, až to uzná za vhodné,“ napsal. Dodal, že podporu Pavlovi vyjádřil na svých sociálních sítích.

SPD o přímé podpoře nejednalo

Do druhého kola nepostoupil také Jaroslav Bašta (SPD). Očekávalo se tedy, koho jeho domovské hnutí v druhém kole podpoří. Šéf SPD Tomio Okamura v úterý uvedl, že hnutí o přímé podpoře žádného kandidáta ve druhém kole prezidentské volby nejednalo.

Stanovisko, že SPD nepodpoří kandidáta spojeného s vládní pětikoalicí, podle něj dává voličům více možností, jak s hlasem naložit. To podle něj podporuje i Bašta. „Hnutí SPD v druhém kole prezidentské volby v souladu s našimi dlouhodobými politickými postoji nepodpoří kandidáta spojeného s Fialovou (ODS) vládní pětikoalicí, člověka, který je pro omezování svobody slova a nejmenoval by členy našeho hnutí za ministry vlády, což by omezovalo prosazování našeho politického programu,“ řekl Okamura.

Voliči SPD jsou podle něj dostatečně inteligentní a vědí, jak si stanovisko vyložit. „Dává to prostor pro různé typy rozhodnutí,“ dodal. Bašta řekl, že při volbách vhodí do urny prázdný lístek. Okamura reagoval, že tomu rozumí, protože Baštu k tomu jako bývalého politického vězně a chartistu vede komunistická minulost obou kandidátů. Místopředseda SPD Radim Fiala doplnil, že doporučení znamená nehlasovat pro bývalého vysokého představitele armády Petra Pavla. „Jinak máte víc možností,“ poznamenal.

Pavla podpořila před prvním kolem voleb koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Podporu vyjádřila ale také Nerudové a Fischerovi. Pro Pavla bylo také nejvíce Pirátů ve vnitrostranické anketě. Před druhým kolem podporu Pavlovi vyjádřila většina šéfů koaličních stran včetně premiéra Petra Fialy i někteří ze spolukandidátů z prvního kola – Nerudová, Fischer či Hilšer.

Babiš navštívil výstavu

Druhý postupující kandidát, bývalý premiér Andrej Babiš vyrazil v úterý dopoledne na Pražský hrad, kde jsou v katedrále svatého Víta vystaveny korunovační klenoty. Server iDNES.cz přitom v pondělí uvedl, že Babiš se rozhodl návštěvu zrušit.

Serveru Seznam Zprávy v úterý na Hradě Babiš řekl, že se chce podívat, jak dlouho trvá fronta na výstavu. Uvedl, že by jako prezident zvažoval vystavení korunovačních klenotů vždy o svátcích. Když ale frontu viděl, poznamenal, že „by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu“.

Původně měl Babiš předtím v plánu zavítat do kostela Panny Marie Vítězné, kde je vystaveno Pražské jezulátko. Chrám ale kvůli tomu zůstal v úterý dopoledne uzavřený. Správci nechtěli, aby expremiér zneužil poutní místo ke kampani, řekl v pondělí večer rektor kostela Pavel Pola. Babiš reagoval, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam už třikrát a nikde to nezveřejnil, uvedl. Později odpoledne nakonec kostel navštívil.

Ve sněmovně se v úterý koná jednání o vyslovení nedůvěry vládě, kterou vyvolalo Babišovo ANO. Podle šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové je expremiér ze schůze řádně omluven, nevyloučila ale, že samotného hlasování se zúčastní. „Kdybych byl ve sněmovně, tak zase budou média říkat, že to je nějaká prezidentská kampaň. To určitě nemá nic společného. Ale budu se snažit přijít na hlasování, to by mělo být zítra (ve středu),“ řekl Babiš.