Vláda čelí pokusu o vyslovení nedůvěry. Ministři opozici šest hodin nepustili ke slovu

Události: Vláda čelí pokusu o vyslovení nedůvěry (zdroj: ČT24)

Podruhé v tomto volebním období čelí vláda Petra Fialy (ODS) hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolalo opoziční ANO. Poslanci se však k samotnému hlasování během úterý nedostali. Celých šest hodin zabraly výstupy současných ministrů, kteří s přednostním právem prezentovali své dosavadní kroky i plány do budoucna. Následně byla do rozpravy přihlášena zhruba šedesátka poslanců. Ti se přeli o jednotlivé kroky vlády či o to, zda je toto jednání součástí kampaně předsedy ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Poslanci ANO to odmítali. Stěžovali si také, že měli v rozpravě málo prostoru pro kladení svých dotazů na adresu ministrů.

Dolní komora si krátce po 19. hodině schválila jednání do půlnoci. Rozhodla o tom na základě žádosti pětice koaličních klubů hlasy drtivé většiny přítomných poslanců. Řada ministrů se pak podle oznámení předsedající Olgy Richterové (Piráti) vzdala práva přednostního vystoupení. 

Richterová podle dohody šéfů všech poslaneckých klubů otevřela běžnou diskusi. Jde o krok, který všem poslancům umožní vystupovat mezi projevy řečníků s přednostním právem.  

Ve 23:15 pak sněmovna přerušila schůzi do rána.

Důvody jsou naléhavé, řekla Schillerová

„Důvody jsou mimořádně naléhavé,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO), která promluvila hned v dopoledním úvodu za svolavatele schůze a vyjádřila se k tomu, proč poslanci ANO jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě podnítili. Vláda podle Schillerové kupila třináct měsíců chyby, neplnila programové prohlášení a porušovala sliby, které dala lidem i dolní komoře. 

Hlasování vyvolalo právě ANO, důvodem bylo jednání sněmovny minulé úterý, kdy koaliční většina neumožnila zařadit na program schůze body, které navrhovali poslanci ANO. „Koalice mu mohla předejít. Stačilo jenom alespoň některé body zařadit, nebo aby s námi alespoň někteří ministři této vlády komunikovali,“ dodala Schillerová.

Vláda nekomunikuje, tvrdí Juchelka. Podle Bartoška jde o prázdné gesto

Podobně se později vyjádřil v pořadu Události, komentáře i člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO). Zmínil, že důvodem je nechuť vlády komunikovat s opozicí. „My jsme se po Vánocích snažili načítat body programu a nedostali jsme na to žádnou odezvu,“ podotkl s tím, že vláda odmítla řešit nedostatek léků či další sociální témata. „Když vám dvacet programů tato vládní koalice ,zamázne‘, tak si potom říkáte, že neexistuje a nefunguje žádný dialog mezi opozicí a koalicí,“ dodal. 

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v pořadu zdůraznil, že opozice má na tento krok právo, zároveň ho však označil za prázdné gesto. „Jestliže bylo důvodem nezařazení některých bodů na program schůze, tak mi toto připadá jako prázdné gesto, ze strany hnutí ANO, protože kdyby měli skutečný zájem o lidi a řešení problémů, tak se svolá mimořádná schůze, kam se tyto body zařadí a mohou se projednávat,“ dodal. V souvislosti s dlouhými projevy ministrů podotkl, že oni mají v této situaci právo vystoupit a obhájit svoji práci. 

Události, komentáře: Aleš Juchelka a Jan Bartošek o pokusu o vyslovení nedůvěry vládě (zdroj: ČT24)

Opoziční hnutí kritizovalo například nedávné zrušení elektronické evidence tržeb (EET), koaliční debaty o zvyšování daní, narušení sociálního smíru, chaos ve zdravotnictví a neschopnost zajistit dostatek léků, neřešení „korupční kauzy vládních stran“ nebo „nepovedené předsednictví v Radě Evropské unie“.

Na schůzi bude hlasovat pro nedůvěru vládě také opoziční SPD, jak uvedl před začátkem zasedání předseda hnutí Tomio Okamura. „Tahle neschopná vláda se rozhodla naši zemi zničit naprosto a definitivně. Vzala si do hlavy, že nás zatáhne do války za každou cenu a i bez souhlasu parlamentu,“ kritizoval následně ve sněmovně předseda SPD.

Okamura obvinil vládu, že naprosto úmyslně ožebračuje zemi, parazituje na inflaci, čerpá extrémně rekordní příjmy z daně z přidané hodnoty. Ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) označil za „ministra zdražování“. Šéf SPD také kritizoval kabinet za kroky v rámci EU. „V České republice kážete vodu a v Bruselu lejete víno po sudech,“ uvedl předseda SPD.

Fiala: Vládě se daří plnit dlouhodobé plány, důvěru si zaslouží

Česko prochází krizí podle Fialy úspěšně a jeho kabinetu se daří plnit dlouhodobé plány, důvěru si proto zaslouží, reagoval ve svém hodinovém vystoupení premiér. Na úvodní vystoupení Schillerové, která mluvila o „třinácti hříších“ vlády, reagoval premiér slovy, že ukázala bezradnost.

V dolní komoře mluvil například o zvládnutí vlny epidemie covidu-19, o ruské vojenské invazi na Ukrajinu a jejích dopadech a o krocích k zajišťování energetické bezpečnosti Česka tak, aby nebyla závislá na ruských zdrojích. Premiér také uvedl, že pomoc kvůli dražším energiím kabinet nadřazuje nad rozpočtovou odpovědnost. 

Premiér se také vyjádřil k aktuální situaci kolem dodávek některých léků. Uvedl, že v pondělí dorazila do Česka dodávka deseti tisíc balení penicilinu. V příštím týdnu očekává další dodávku. Do konce ledna by podle něj měly přijít desítky tisíc balení léků proti horečkám.

Předseda lidovců Jurečka stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se soustředili na výčet kroků, které během ročního vládnutí podnikli. Podle nich se úspěch na mezinárodním poli neměří počtem fotografií se zahraničními státníky a znalostí jejich telefonních čísel, čím se často chlubí prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ale schopností se s nimi dohodnout a prosadit priority v zájmu Česka.

Rakušan mimo jiné uvedl, že Česko dokázalo sjednotit Evropu v přístupu k pomoci Ukrajině, která téměř rok čelí ruské agresi, a že drží místo uprostřed rozhodovacích procesů v Evropě, i když už není předsednickou zemí EU. „Východní Evropa ukázala, že není místem kverulantů. Nenechme si brát naše úspěchy,“ řekl Rakušan.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během svého projevu uvedla, že Česko by mohlo dávat dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu už v příštím roce. Hovořila také o modernizaci armády a o plánu na vytvoření virtuálního náborového střediska pro uchazeče o službu v armádě.

Babiš je z debaty omluven, k hlasování se možná připojí

Babiš je z úterního jednání sněmovny řádně omluven. Nevylučuje to, že se připojí v závěru k hlasování, uvedla Schillerová. Schůze začala deset dnů před druhým kolem prezidentské volby, do něhož postoupil jako jeden ze dvou kandidátů právě Babiš. 

„Právě proto, aby mu nikdo nemohl podsouvat, že hlasování o nedůvěře vládě využívá v prezidentské kampani, tak jsem se s ním dohodla, je řádně omluven a samotného jednání o nedůvěře vládě se neúčastní,“ uvedla Schillerová.

Nicméně premiér Fiala úterní hlasování o nedůvěře za kampaň pokládá. „Nemohu se ubránit dojmu, že není o tom, jak vláda pracuje, ale je součástí volební kampaně,“ okomentoval.  

„Když něco vypadá jako kampaň, svolává se jako kampaň, tak je to kampaň,“ souhlasila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že jeden den zasedání sněmovny stojí 3,9 milionu korun. Řekla také, že schůze věcný záměr nepřinese a v úterý měly navíc zasedat výbory.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše (Piráti) jde o Babišovu kampaň za peníze daňových poplatníků, hru pro voliče, byť to ANO popírá. „Když něco vypadá, plave a kváká jako kachna, tak je to kachna,“ prohlásil Bartoš. On i lídři dalších koaličních stran ale zdůraznili, že opozice právo na svolání schůze o nedůvěře má. Jurečka zároveň připomenul, že Babiš se jednání nezúčastní, i když by jako předseda opoziční strany měl.

Tvrdě se do omluveného Babiše pustil zjevně v souvislosti s heslem v jeho billboardové kampani, že je diplomat, a nikoli voják, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Tvrdím, že Andrej Babiš není žádný diplomat, ale nedůstojný proruský chaotik,“ prohlásil, načež se z řad poslanců ANO ozvaly výkřiky „fuj“ i bouchání do lavic. Podle Lipavského je důležité, aby Česko reprezentoval srozumitelný, důvěryhodný a hodnotově pevný člověk.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že Babiš chce vyhrát za každou cenu a v klání s Petrem Pavlem se uchýlil k polopravdám i lžím. Válek také Babiše obvinil z toho, že hloubí příkopy ve společnosti. Když ministr kritizoval postup někdejší Babišovy vlády proti covidu-19, předsedající Věra Kovářová (STAN) mírnila nesouhlasné výkřiky, které se ozvaly z opozičních lavic.

„Pan Babiš tady ani není,“ prohlásil poslanec ANO Hubert Lang. „My jsme tady o tom vůbec nemluvili,“ dodal. Jeho stranický kolega Ladislav Okleštěk zdůrazňoval, že ANO vyvolalo tuto debatu kvůli tomu, že se neúspěšně snažilo dostat na program jednání problémy, na které se snaží upozorňovat. „Už jste si mohli všimnout, že tady pan Babiš není,“ konstatoval poslanec ANO Milan Feranec. „Zapomeňte dneska na Babiše,“ nabádala vládní poslance Berenika Peštová (ANO).  

90’ ČT24 – Fialova vláda opět čelí hlasování o nedůvěře (zdroj: ČT24)

Je to součást volebního boje i snaha se zviditelnit, míní komentátoři

Že je mnohahodinové jednání sněmovny součástí prezidentského boje, míní také komentátor Lidových novin Petr Kamberský. „Cokoliv se teď mezi vládou a opozicí stane, je součástí prezidentského boje. Na to, aby to člověk viděl, nepotřebuje ani maturitu. Druhá věc je vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě, když víte, že ji svrhnout nemůžete. To je prostě nerozum a plýtvání časem,“ okomentoval situaci v pořadu 90' ČT24. „Bohužel, když se vztahy takhle vyhrocují, tak pak sledujeme takovéhle divadýlko,“ dodal.

Podle politologa Michala Pinka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity obě strany ve sněmovně plní svou roli – vláda vládne a hájí to, co dělá. A opozice se na sebe snaží pravidelně upozornit. A k tomu jí může posloužit právě vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

„Opozice se snaží maximálním způsobem zviditelnit. Je to dobře vidět, když si projdeme stenozáznamy za posledních 25 let – v momentě, kdy je přímý přenos ze sněmovny v době, kdy probíhá hlasování o nedůvěře vládě, tak aktivita poslanců především z opozičního tábora je výrazně větší než při nočním jednání, kdy přímý přenos ze sněmovny absentuje,“ má jasno Pink.