Dost léků bude začátkem března, slibuje ministerstvo. Každý týden teď mají přicházet desetitisíce balení antibiotik

Každý týden přijdou podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka desetitisíce balení antibiotik. Do začátku března bude již situace na trhu s léky stabilní, slíbil. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se dříve zmiňoval spíše o konci března. Distributoři léků podle Válka dostanou výhledově povinnost držet dvouměsíční zásobu některých léků. V úvahu to připadá nejdříve od příštího roku, firmy musí mít čas připravit se, řekl ministr.

Jakub Dvořáček připustil, že v nejbližších týdnech bude ještě problém s dostupností některých léků trvat. „Je možné, že určité léčivo dočasně nebude dostupné,“ uvedl na tiskové konferenci, kterou ministerstvo zdravotnictví kvůli nynějším potížím svolalo. Většina výrobců podle něj dodávky obnoví, ale bude trvat i několik týdnů, než se trh uklidní.

„Předpokládáme, že na začátku března by situace měla být stabilní,“ upřesnil náměstek. V lednu a únoru se podle něj dostane na český trh téměř půl milionu balení různých druhů antibiotik.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek hovořil v neděli v Otázkách Václava Moravce o termínu trochu jiném – zhruba o měsíc pozdějším. „Musíme počítat s tím, že do konce března bude situace stále velice složitá,“ uvedl. Nyní zopakoval, že „je to celosvětový problém“. Je přesvědčen, že ministerstvo jej „řeší velmi, velmi aktivně“.

Ministerstvo zároveň slibuje, že se pokusí předejít tomu, aby se situace zopakovala na podzim. Chce od výrobců nejzásadnějších léčiv informace o tom, kolik jich plánují pro Česko vyrobit. Podle ministra Válka by zároveň měli distributoři léků dostat povinnost držet dvouměsíční zásobu některých přípravků. Letos příslušnou novelu podle ministra projedná sněmovna, účinná by měla být od ledna 2024, aby se na ni mohly firmy připravit.

Důvodů, proč je v současné době nedostatek léků na horečku nebo antibiotik, je podle Válka víc a vzájemně se posilují. Přispívá k tomu i to, že jsou lidé více nemocní, protože epidemie respiračních nemocí je po dvou letech protiepidemických opatření kvůli covidu-19 výrazně silnější.

Za důležité ale považuje i to, jak se výroba léků plánuje. „Výrobci plánovali výrobu na rok 2022 na jaře 2021,“ poukázal. Prodloužily se podle něj i dodací lhůty. „Co se z Číny vozilo během 14 dní, to se teď vozí během čtyř měsíců,“ doplnil ministr.

Válek v Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že využil své nové pravomoci a nařídil objednat léky od mimoevropských výrobců. Podle Dvořáčka se zatím nepodařilo získat antibiotika z USA, Kanady či Velké Británie, část dodaných léků ale z ciziny bude. „Některá antibiotika, která se podařilo zajistit, budou mít cizojazyčný obal, ale vždycky tam bude přeložený příbalový leták v češtině,“ dodal.

Tyto léky jsou však podle náměstka z evropského trhu, například ze Slovenska, Portugalska nebo Itálie. V pondělí to podle něj bude deset tisíc balení základního penicilinu amoxicillinu a příští týden dalších sto tisíc balení azitromycinu. Vláda bude podle něj schvalovat, že léky budou pro pacienty plně hrazené. Pojišťovny budou stát navíc podle ministra asi 150 milionů korun.

Válek v souvislosti s nedostatkem některých léčivých přípravků apeloval, aby si lidé léky, které dostupné jsou, nehromadili doma. „Prosím neskupujte ty léky, nesnažte se je někde nabízet. Pokud někdo skupuje léky, tak se může stát, že je v tu danou chvíli nedostane někdo, kdo je potřebuje,“ zdůraznil. Konkrétně u dětského sirupu na horečku zároveň varoval, že má krátkou expiraci a musí se skladovat v ledničce.

S nedostatkem dětského sirupu Nurofen se Česko potýkalo loni před vánočními svátky. Dovezeno bylo podle Válka 340 tisíc balení, dalších 85 tisíc po Novém roce. Válek připomněl, že dětí ve věku šest měsíců až čtyři roky, pro které je sirup určený, je zhruba 300 až 500 tisíc. „Je to skoro jeden sirup pro každé dítě. To je množství, které normálně stačí na čtvrt roku,“ podotkl.