Nurofen a penicilin jsou už podle ministra v lékárnách. Situaci máme pod kontrolou, ujistil Válek

Brífink ministra Válka k nedostupnosti některých léků v ČR (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že situaci s nedostatkem léků vyřešil. Resort kvůli tomu zřídil také pracovní skupinu. V některých lékárnách už je opět k dostání například dětský Nurofen a farmaceutičtí distributoři pokračují s jeho rozvážením. Podle ministra je třeba dostat výrobu co nejvíc komponentů léků zpět do Evropy, aby byla zajištěna co největší soběstačnost.

„Situaci na lékovém trhu řešíme efektivně, máme ji pod kontrolou. Nuforen je v lékárnách, penicilin je vyřešen,“ prohlásil Válek.

Zdravotnictví kvůli výpadkům dojednalo mimořádné objednávky 300 tisíc balení Nurofenu, který se dětem podává na snižování horečky a tlumení bolesti. Postupně se od úterý dostává do prodeje. „Lékárny jsou zásobeny v dostatečném množství. Už dodávky, které počítáme do října letošního roku, v některých případech převyšují ty z minulého roku. Poptávka je však vyšší, což se nedalo úplně předvídat,“ poznamenala ředitelka SÚKL Irena Storová.

Vyzvala pacienty, aby nenakupovali velká množství sirupu a netvořili si zásoby. „Pro sedmnáctiletého pacienta obvykle nedává smysl kupovat dětský sirup, pokud může mít tabletu,“ doplnil lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák. Lékárna má podle něj další dodávky sirupu slíbené ve čtvrtek i mezi svátky.

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs potvrdil, že se situace s nurofenem stabilizovala. „V těchto dnech je rozvážen do lékáren, možná že ne všechny ho mají, ale maximálně zítra by měl být po celé republice k dispozici,“ dodal.

V případě některých antibiotik připustil, že mohou v lékárnách chybět. „Jsou jiná, kterými jsou pacienti standardně a bezpečně léčeni. V tomto bych neměl obavy,“ řekl Krebs.

Prezident České lékárnické komory Krebs o nedostupnosti některých léků v ČR (zdroj: ČT24)

Každý měsíc je podle ředitele České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filipa Vrubla výpadek hlášený zhruba u 120 až 150 léků z asi 6 tisíc na českém trhu. „Většina nedostupných léků na trhu má svou alternativu. Zcela předejít jakýmkoli výpadkům léků není možné,“ uvedl.

„Aktuální situace je nešťastná a za výrobce můžu říct, že se snažíme hledat řešení, jak chybějící léky nebo jejich alternativy dostat k pacientům v co nejkratším čase,“ uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář.

Skupina odborníků

Pracovní skupina, která bude řešit výpadky léků, se bude podle Válka scházet každý týden. Připraví i návrhy, jak konkrétní chybějící medikamenty nahradit. Budou v ní zástupci ministerstva, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a České lékárnické komory (ČLnK) a zástupci odborných společností lékařů.

„Chtěli bychom mít připravené scénáře, které budou konkrétní situaci řešit,“ vysvětlil náměstek ministra Jakub Dvořáček, který skupinu povede. Scházet se podle něj bude tak dlouho, dokud se situace nestabilizuje. Očekává, že to může být půl roku i rok. Už v současné době může být dovezena například cizojazyčná šarže léku.

Výroba léčiv

Důvody výpadků léků jsou podle SÚKL nejčastěji ve výrobním řetězci. „Výroba léčivých přípravků je poměrně složitý proces. Je to skládačka z mnoha dílků, když vypadne byť jeden nebo dva, je lék nedostupný,“ uvedla Storová. Roli podle odborníků hrají kromě výpadků přímo účinných látek i nedostatky hliníku na obaly nebo skleněných lahviček. „V dnešní době je doprava z Latinské Ameriky nebo Asie komplikovanější než v minulosti. Nejen účinných látek, ale i materiálů, které jsou potřeba,“ doplnil Dvořáček. Podle Válka se projevily i výpadky ve výrobě v Číně.

„Musíme získat maximum těch komponentů, aby se vyráběly na úrovni Evropy. Abychom nebyli odkázáni na to, že když nepřijede loď z Číny, tak evropští výrobci tu komponentu nemají,“ sdělil ministr. Česko podle něj otázku lékové soběstačnosti Evropy otevřelo i jako předsednická země, dál ji bude řešit i Švédsko. Podle Válka by se mohla rozšířit výroba léků i v Česku. Na místě by podle něj byly i státní pobídky pro farmaceutické firmy.

Ministerstvo také připravuje novelu zákona o léčivech, podle níž by distributoři léčiv měli mít povinnost u vybraných léčiv na předpis držet dvouměsíční zásobu. Spolu s lékárnami by pak ministerstvu hlásili, u kterých léků už se s výpadkem potýkají nebo kde hrozí.  

Události: Výpadky v dodávkách léků (zdroj: ČT24)

Podle ředitele AIFP ale nemusí novela problém s výpadky vyřešit. „Naopak to může vytvářet další tlak, na již dnes křehký dodavatelský řetězec a v konečném důsledku prohloubit nedostupnost léčiv pro české pacienty. Návrh je v samotném počátku legislativního procesu, uvidíme, jak bude ministerstvo otevřeno připomínkám jednotlivých stran,“ uvedl Kolář.

Epidemie respiračních onemocnění

Poptávku po lécích způsobuje současná výrazná vlna respiračních chorob. Virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity označuje současnou situaci, kdy se výskyt RS virů zpozdil a vlna chřipek typu A i B přišla dřív, než je obvyklé, za nezvyklou. „Máme tady souběh poměrně vysokých čísel u čtyř nejdůležitějších virů, které způsobují onemocnění dýchacího traktu,“ vysvětluje virolog. Čtvrtým virem je SARS-CoV-2.

Současný stav je podle něj dopadem pandemie koronaviru v předchozích dvou letech. Lidé se totiž chránili před novou nemocí a nemohli si tak budovat imunitu proti dříve běžným virům. Také nyní mohou lidé chránit své zdraví nošením respirátorů a mytím rukou.

Virolog Jiří Černý k aktuálnímu vysokému množství respiračních nemocí (zdroj: ČT24)

Plošné restrikce ale podle Černého nutné nejsou. „Očekával bych to, že alespoň teď přes vánoční svátky, kdy lidé přestanou intenzivně chodit do práce, není výuka ve školách a podobně, tak by množství pacientů mělo klesat,“ míní virolog.