Stát nedokáže regulovat volně prodejné léky, říká Válek. Rodiče je shání i za hranicemi

Události: Chybí některé léky (zdroj: ČT24)

Stát nemůže podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) regulovat prodej volně prodejných léků, například počet balení Nurofenu, které si mohou lidé najednou koupit. Novela, která řeší výpadky léků na recept, bude platit nejdříve od roku 2024. Novinářům ministr v úterý řekl, že podrobnosti k dodávkám léků sdělí na tiskové konferenci za dva dny.

„Stát nemá moc možností, jak volně prodejné léky, které jsou za stejnou cenu prodávané po celé Evropě, regulovat,“ upozornil ministr. Problémem jsou podle něj takzvané reexporty, kdy někdo nakoupí levnější lék v Česku a prodá ho v zahraničí. V současné době se ale naopak stává, že lidé například pro nedostatkový dětský sirup nebo čípky proti horečce jezdí do příhraničních měst v okolních zemích.

Týká se to například jižních Čech, odkud je z mnoha míst blízko do Rakouska. Štáb ČT navštívil město Gmünd, které leží přes hranici u Českých Velenic. V lékárně byl sirup pro děti k sehnání, její vedoucí prozradila, že v tuzemsku místy nedostatkové medikamenty sem jezdí kupovat až patnáct zákazníků z Česka denně. Mají tu ale nastavený limit jednoho balení na osobu.

Někteří rodiče se pokoušejí těžko sehnatelné léky získat i na internetu například od jiných rodin. Před tímto postupem ale varují lékaři, podle nichž mohou být takto obstarané přípravky například prošlé nebo vázané na konkrétní lékařský předpis.

Lidé z jihu Čech jezdí nakupovat léky do Rakouska (zdroj: ČT24)

V Česku přitom aktuálně chybí i jiné léky. Například Panadol Junior, Septonex nebo Amoksiklav. Tedy další dětský sirup, běžná dezinfekce a jedno z běžně používaných antibiotik. Ukazuje to databáze, kterou zveřejňuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Minulý týden ministerstvo informovalo, že výrobce do Česka přislíbil dodat 300 tisíc balení Nurofenu, do Vánoc by měla dorazit zhruba třetina. Už tento týden by měl podle výrobce být dostupný také rozpustný prášek Nurofen pro děti od tří měsíců a od šesti let a čípky.

Novela zákona o léčivech, která by měla dát distributorům povinnost u vybraných léků na předpis držet dvouměsíční zásobu, je podle Válka v připomínkovém řízení. Do sněmovny by podle něj mohla přijít za několik měsíců a platit nejdříve od roku 2024.