Poslanci zamítli program schůze k energiím. Síkela kritizoval Schillerovou, Babiš se ohradil

Události: Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny výsledek nepřineslo (zdroj: ČT24)

Sněmovna odmítla hlasy vládní koalice program schůze, na níž chtělo hnutí ANO probrat růst cen energií a koronavirovou pomoc podnikatelům. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová poté avizovala, že klub předloží samostatně tři návrhy zákonů v dané věci. Zákonodárci se ve čtvrtek v jednacím sále sešli zhruba pět a půl hodiny po nočním jednání, kdy řešili vládní novelu pandemického zákona. Hlasovat o ní budou v pátek.

Principem vládnutí bývalé koaliční vlády Andreje Babiše (ANO) bylo kupovat si voliče a rozdávat peníze. Bývalá vláda přitom neřešila, zda postupuje účelně, prohlásil ve sněmovně ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) v debatě před mimořádnou schůzí.

„Nebudu se ani fotit s pávy, nebudu ani chodit do každého televizního pořadu a ke všemu se vyjadřovat,“ řekl Síkela. Vládě přičetl odpovědnost za zvýšení státního dluhu o 800 miliard během jejího čtyřletého působení.

Babiš vzápětí odmítl, že by jeho vláda mohla za zdražení energií a růst inflace. Kabinet Petra Fialy (ODS) naopak obvinil z neschopnosti a nekompetentnosti. „V kombinaci s kroky ČNB je to peklo. Vy jste nejhorší vláda v Evropě z hlediska pomoci lidem,“ prohlásil expremiér před poslanci. „Vaše vláda vůbec nechápe, co je to inflace. Vždyť tomu vůbec nerozumíte. Proč stále říkáte o nějakém zadlužení,“ podotkl.

Obvinil ministra, že ponižuje bývalou ministryni financí. „Když chcete dělat nějaké odborné souboje, tak si to rozdejte se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou,“ prohlásil Babiš, což vyvolalo hlasitý smích v řadách nynější koalice.

Síkela se odmítl Schillerové omluvit

Schillerová se proti Síkelovým vyjádřením na svou adresu ohradila. Ministra nazvala „nabubřelým bankéřem“, který nepochopil, že už je ve vládě a má se starat o lidi. „Vy jste bavič této vlády, šoumen, vaše každé vystoupení je estráda,“ řekla na jeho adresu. „Vy zřejmě máte problém se ženami,“ poznamenala. 

Síkela se jí odmítl na výzvu Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) omluvit. „Já se lidem, kteří neříkají pravdu, neomlouvám,“ prohlásil a dodal, že pokud by Schillerová byla chlap, jak o sobě řekla, měla by se také chlapsky postavit k záležitosti s fotografiemi.

Poslanci ANO budou podle své předsedkyně prosazovat snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu na nulu tak, jak to navrhovala bývalá vláda Andreje Babiše (ANO).

„Odpuštění DPH je rozumným krokem. Úkolem státu není bezpodmínečně zdanit všechno, co je možné,“ řekla Schillerová. Podotkla, že se stejnou cestou vydala řada zemí EU, nejnověji Chorvatsko. „Mám pocit, že tady převládla ješitnost. Tváříte se, že cokoli připravila Babišova vláda, je špatně,“ vyčetla bývalá šéfka státní kasy současné koalici. Vládní pomoc nejpotřebnějším ve formě příspěvků na bydlení je podle Schillerové nedostatečná. Navíc řada lidí si o příspěvky nebude schopna požádat, míní šéfka poslanců ANO. 

Podle předsedy poslanců opozičního hnutí SPD Radima Fialy může za růst cen energií mimo jiné závazek EU snížit emise. Jako příklad řešení dal návrh zastropování cen energií, pohonných hmot nebo hypotečních úvěrů a snížení cen základních potravin. Jmenoval Slovensko, Maďarsko a Polsko, kam Češi z pohraničí jezdí kvůli levnějším základním potravinám, benzinu a naftě, u nichž polská vláda na půl roku zrušila DPH.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před poslanci naopak zopakoval, že vládní pomoc musí být adresná. Upozorňoval, že ve státní pokladně nejsou na víc peníze a stát, a tedy daňoví poplatníci, musí platit úroky z dluhu, který zvýšila bývalá vláda. Se Schillerovou nesouhlasil. Uvedl, že od konce ledna, kdy začala platit novela zákona, se usnadnil přístup k příspěvku na bydlení kvůli cenám energií.

Jurečka už před jednáním sněmovny sdělil, že příspěvek na bydlení chce kvůli cenám energií 21 tisíc nových žadatelů. Vláda v uplynulých týdnech kvůli turbulencím na energetickém trhu rozšířila sociální podpory, podle ministra průmyslu a obchodu se chystá i podpůrný program pro živnostníky a legislativu, která má oblast pro příště lépe chránit. 

Jednání o pandemické novele se přerušilo navzdory kritice

Poslanci se do lavic vrátili jen několik hodin poté, co se přerušilo jednání o sporné pandemické novele. Dolní komora o tom rozhodla časně ráno na návrh koaliční většiny navzdory opoziční kritice. Jednání kvůli rozsáhlým obstrukcím SPD trvalo více než 37 hodin. 

Odročení hlasování o předloze navrhl předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Uvedl, že koalice se shodla na tom, že by „nebylo vhodné hlasovat v brzce ranních hodinách“. Proti takovému postupu vystoupil předseda SPD Tomio Okamura. „To je totální blamáž, co tady předvádíte. To je totální fiasko pětikoalice,“ prohlásil. Okamura neuspěl s protinávrhem, aby sněmovna o senátním vetu novely pandemického zákona hlasovala hned. Sněmovna jej odmítla.

Výborného návrh na přerušení projednávání pandemické novely do pátku 13:00 a na stanovení stejného času pro hlasování o ní sněmovna schválila hlasy 97 ze 161 přítomných poslanců, proti jich bylo 64. Dolní komora následně rozhodla hlasováním také o přerušení schůze. Koaliční politici tvrdí, že pokud by nebylo předem jasné, že se o pandemické novele nebude hlasovat ve čtvrtek, dostatečný počet poslanců k přehlasování senátního veta by vládní tábor v jednacím sálu měl.

V pátek od 12:45 by se spolu s dokončením projednávání pandemické novely měla sněmovna zabývat i volebními body, mezi něž patří volba zbývajícího, šestého místopředsedy dolní komory. Na pátek je svolaná i jiná schůze k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Začne ráno.