Údajné šíření toxikomanie v časopisu Legalizace posoudí krajský soud, odvolali se šéfredaktor i žalobce

Případ údajného šíření toxikomanie v časopisu Legalizace míří ke Krajskému soudu v Ostravě. Odvolal se k němu šéfredaktor časopisu Robert Veverka i státní zástupce Jan Žalman. Česká televize to zjistila z justiční databáze, šéfredaktor i státní zástupce zjištění potvrdili.

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka nesouhlasí s listopadovým rozsudkem Okresního soudu v Bruntále. Odvolal se proti podmínce. „Zasíláme odvolání k soudu v Bruntále,“ uvedl pro ČT Robert Veverka, který je v Praze 2 zastupitelem za Piráty.

Státní zástupce Jan Žalman žádá naopak trest přísnější. „Ze strany státního zastupitelství bylo podáno odvolání do výroku o trestu v neprospěch jak u pana Veverky, tak u obchodní společnosti. Trest se nám zdá nepřiměřeně mírný,“ řekl ČT žalobce Jan Žalman.

Okresní soud v Bruntále v listopadu udělil Veverkovi roční podmínku se zkušební dobou v délce dva a půl roku za šíření toxikomanie. Toho se měl podle obvinění dopustit například zveřejňováním receptů na jídla s obsahem konopí. Časopisu, který vede, soud uložil peněžitý trest padesát tisíc korun.

Veverka po rozsudku uvedl, že ho považuje za nešťastný a subjektivní. „Byl vynesen někým, kdo se na konopí dívá příliš represivní optikou. Jsem odsouzen za to, že jsem psal, jak se konopí pěstuje. Z rozsudku vyplývá, že se o této rostlině může psát jen negativně,“ řekl Veverka a dodal, že to považuje za cenzuru.

Inspirovat se měl nejméně jeden pěstitel

Policie během vyšetřování zkoumala šedesát čísel časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby v nich našla více než dvě stovky protiprávních skutků. Státní zástupce v obžalobě vyjmenoval všechny články, které podle něj porušovaly zákon. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které podle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj. Stejně tak podle žalobce v magazínu vycházela poměrně rozsáhlá inzerce opět zaměřená na technické vybavení sloužící k pěstování konopí.

Nejméně jeden člověk se podle obžaloby nechal inspirovat, sehnal si semena a podle rad a návodů v časopisu z nich vypěstoval a zpracoval rostliny se zakázanou látkou THC. Tak se podle Veverky dostal případ k bruntálskému soudu. Policie vyšetřovala člověka, který na Bruntálsku neoprávněně pěstoval konopí. Státní zástupce Žalman řekl, že v kauze z roku 2018 šlo o člověka, který konopí s vysokým obsahem látky THC vypěstoval ze semen distribuovaných právě magazínem Legalizace.

Časopis Legalizace je dvouměsíčník, který si klade za cíl poskytovat ucelené, komplexní, objektivní a vyvážené informace o rostlině konopí a nezaujatě informovat o drogové problematice. Obvinění z šíření toxikomanie považuje magazín za systémovou chybu a prokazatelnou neznalost konopné legislativy, ale zároveň i za hrubé omezování svobody projevu a práva na informace.