TÉMA

Šíření

Na Olomoucku je poprvé invazivní japonský komár. Může přenášet nebezpečné nemoci

Hygienici zaznamenali na Olomoucku poprvé výskyt invazivního druhu komára Aedes japonicus (asijský keřový komár). Tito komáři jsou potenciálními šiřiteli některých onemocnění, v tuzemsku ale přenos nemocí z nich na člověka není evidován. Napadají však lidi a jsou aktivní ve dne a vpodvečer. V Evropě je výskyt tohoto druhu monitorován od roku 2000, v Česku byl poprvé potvrzen v roce 2021 ve dvou lokalitách blízko státní hranice na jižní Moravě a v jižních Čechách.
30. 7. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Jak se šíří černý kašel, jak ho poznat a jak je nebezpečný

Černý kašel se letos šíří nejvíc od doby, kdy se u nás proti této nemoci začalo očkovat. Je proto velmi pravděpodobné, že se s ním v nějaké podobě setká téměř každý obyvatel Česka. Na následujících řádcích nabízíme informace mimo jiné o tom, jak se tato choroba šíří či jak nebezpečná vlastně může být.
8. 4. 2024|

Kvůli válce hrozí Ukrajině epidemie tuberkulózy

Rusové při dronových útocích plošně cílí na infrastrukturu a civilní objekty, včetně nemocnic. Ty navíc v poslední době čelí problémům kvůli tuberkulóze, která se začala opět šířit. Podle lékařů se kvůli válce nevedou reálné záznamy o nemocných a hrozí epidemie.
3. 4. 2024|

Ochránci přírody chtějí zamezit šíření asijské sršně v Česku. Pomoci mají speciální pasti

V Plzni pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) umístili do terénu první speciální past na sršeň asijskou. Před půl rokem bylo na území Česka poprvé nalezeno její hnízdo. Pasti vyvíjejí a vyrábějí výzkumníci ze Západočeské univerzity. Ochránci přírody jich chtějí v nejbližších dnech umístit převážně v Plzeňském kraji kolem osmdesáti. Pravidelně kontrolované pasti naplněné sladkou návnadou mají lákat tento invazní druh hmyzu a pomoci tak k jeho odhalení a zamezení šíření po republice.
30. 3. 2024|

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu

Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|

Dušek: Vlna omikronu je v průměru na vrcholu, ale její průběh se liší napříč kraji i věkovými skupinami

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek se domnívá, že aktuální vlna covidu-19 způsobená variantou omikron v Česku právě vrcholí. Zároveň ale upozornil, že zatímco v některých částech země už počet nových případů klesá, jinde má vlna „zpoždění“. A podobné je to podle něj i v různých věkových skupinách – například zranitelní senioři ještě nejsou za vrcholem omikronové vlny.
8. 2. 2022|

Údajné šíření toxikomanie v časopisu Legalizace posoudí krajský soud, odvolali se šéfredaktor i žalobce

Případ údajného šíření toxikomanie v časopisu Legalizace míří ke Krajskému soudu v Ostravě. Odvolal se k němu šéfredaktor časopisu Robert Veverka i státní zástupce Jan Žalman. Česká televize to zjistila z justiční databáze, šéfredaktor i státní zástupce zjištění potvrdili.
20. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Evropě přibývá nakažených, počet obětí globálně překonal pět milionů

Pandemie koronaviru zrychluje v řadě evropských zemí. V Německu v neděli přibylo téměř deset tisíc nově nakažených. V Rusku začíná sedmidenní pracovní volno ve snaze zastavit další šíření. Nová omezení zavádí Rakousko i Maďarsko. Jiná situace je na jižní polokouli. Austrálie poprvé od začátku pandemie otevírá své hranice, k omezování restrikcí v cestování přistoupil i Izrael. Počet obětí zemřelých na covid-19 celosvětově překonal pět milionů.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 14:56|

Francie a Dánsko zčervenají, od pondělí bude po příjezdu nutná karanténa. Česko je mezi nejméně zasaženými státy EU

Mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem se od pondělí posunou Dánsko a Francie. Neočkovaní lidé tedy budou muset po příjezdu odtud nejméně na pět dní do karantény. Andorra bude nově mezi zeměmi s velmi vysokým rizikem. Česko se naopak může těšit z poměrně nízkého množství infikovaných. Ve čtvrtek potvrdily testy nákazu covidem-19 u 203 lidí. Po delší době je to vyšší denní přírůstek než v minulém týdnu, kdy bylo pozitivních testů 193. Reprodukční číslo zůstává pod jednou, ale po čtvrtku stouplo z 0,85 na 0,9. Týdenní incidence činí 12 nakažených na sto tisíc obyvatel.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 17:41|

Nově potvrzené případy covidu opět překonaly rekord, ke středečnímu podvečeru jich je 701

V úterý přibylo v Česku 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem přitom bylo pátečních 796 případů. Čísla dál rostla i ve středu a v podvečerních statistikách opět překonala rekord, k 18:00 přibylo 701 nově nakažených. Počet celkových případů v Česku tak přesáhl 30 tisíc, aktuálně nemocných je skoro 9800 lidí. V návaznosti na zhoršující se situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 18:38|

Nakažených přibývá, do nemocnic však míří méně. Může za to asi počasí i mutace koronaviru

V úterý v Česku přibylo přes tři sta nemocných s covidem-19, ve středu téměř čtyři sta. I přes vyšší nárůsty z posledních dní ale platí, že pouze minimum z nich má vážný průběh. Aktuálně leží v nemocnici kvůli koronaviru 130 lidí, z toho 31 ve vážném stavu. Tato čísla jsou daleko nižší než na začátku dubna. Příčin, proč tomu tak je, může být více – od změny počasí až po změnu samotného viru.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 13:31|

Polské doly zastavují těžbu. Vláda očekává velký nárůst nakažených

Dvanáct černouhelných dolů v polském Slezsku na tři týdny zastavuje těžbu. Vláda se tak rozhodla poté, co v posledních dnech testování odhalilo stovky nových případů nákazy koronavirem mezi horníky a jejich rodinami. Na region připadá víc než třetina všech infikovaných v Polsku, jinde se situace uklidňuje.
9. 6. 2020|