Kvůli válce hrozí Ukrajině epidemie tuberkulózy

Události: Tuberkulóza na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusové při dronových útocích plošně cílí na infrastrukturu a civilní objekty, včetně nemocnic. Ty navíc v poslední době čelí problémům kvůli tuberkulóze, která se začala opět šířit. Podle lékařů se kvůli válce nevedou reálné záznamy o nemocných a hrozí epidemie.

Nemocnice pro léčbu tuberkulózy jsou na Ukrajině v každé oblasti. Všichni si ještě pamatují rok 2005, kdy země vyhlásila epidemii. Počet nemocných na sto tisíc obyvatel byl tehdy více než dvakrát vyšší než v současné době.

V loňském roce na Ukrajině ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo skoro 20 tisíc případů nově nakažených tuberkulózou, což je o 7,3 procenta více než v roce předchozím. Zásadní ale je to, že podle ukrajinských lékařů jsou tyto údaje zavádějící. Někteří dokonce mluví o potenciální hrozbě epidemie, ale protože v zemi není zavedené hromadné testování, relevantní data neexistují.

„Situace není pod kontrolou vlády a lékařů, protože nevíme, kdo je a kdo není nakažený. Infekční osoby mohou nakazit zdravé obyvatele,“ vysvětluje ředitelka nemocnice pro léčbu tuberkulózy v obci Zmijev Jelena Aleksejevna Hrišinová.

„My teď odhalujeme případy jen na základě stížností, přičemž tato nemoc se projevuje zpravidla v pozdější fázi,“ podotýká také zástupce stacionárního oddělení v nemocnici pro léčbu tuberkulózy v obci Zmijev Nikolaj Timofejevič Šerbak.

Za nízké odhalování případů mohou podle doktorů také vnitřní přesídlenci, o jejichž zdravotním stavu často lékaři nemají přehled, takže mohou působit jako potenciální přenašeči. „I v případě latentního projevu onemocnění, které mnozí mohou mít, se vlivem stresu a poklesem imunity tuberkulóza může aktivovat,“ dodává Šerbak.

Odpověď na boj s touto nemocí podle ukrajinských lékařů paradoxně vychází ze sovětské strategie, tedy že se na odhalování budou společně podílet státní a regionální úřady, aby byl testování podroben co největší počet Ukrajinců.