Ukrajina si připomíná Buču, ruskou výzvu má za cynickou

Zprávy: Ukrajina si připomíná masakr v Buče (zdroj: ČT24)

Rusko vyzvalo Ukrajinu k vydání všech činitelů údajně zapojených do teroristických útoků v Rusku. Kyjev požadavek označil za nesmyslný a obzvláště cynický, protože přichází na výročí osvobození Buči. Před dvěma lety se objevily první důkazy o ruském masakru tamních civilistů.

Ukrajinští vojáci vstoupili do města nedaleko Kyjeva po několikatýdenní okupaci ruskými silami přesně před dvěma lety. Nacházeli mrtvé civilisty, mnohdy se svázanýma rukama, zavražděné výstřelem do týla. Další těla vykazovala stopy mučení.

„Před dvěma lety mohl celý svět vidět pravý smysl naší bitvy. Viděli to všichni – i ti, pro které to byla bohužel jen další válka. A viděli, jaká to je válka. Viděli, že Ukrajina brání nejen svou státní hranici a suverenitu,“ připomněl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přišel Rus se zbraní

Podle ukrajinského i mezinárodního vyšetřování byla za masakr odpovědná ruská 64. samostatná motostřelecká brigáda. Ruský diktátor Vladimir Putin ji vyznamenal a jejímu veliteli Azatbeku Omurbekovi, označovanému jako Řezník z Buči, udělil titul Hrdiny Ruska.

„Obětí ruské agrese se stalo 509 civilistů. Byla to úmyslná vražda civilistů, kteří chtěli žít, pracovat, zakládat rodiny. Jenže sem přišel Rus se zbraní a ukončil jejich životy,“ zdůraznil starosta Buči Anatolij Fedoryk.

V Buče zemřel i ukrajinský voják teritoriální obrany Denys Ruděnko. „Začaly přicházet fotky zavražděných chlapců. Nemohla jsem uvěřit, že je mezi nimi i můj syn. Ale bohužel se to stalo. Zajali ho a mučili, vymlátili mu zuby. Jedna kulka šla do stehna, druhá do žaludku a třetí do oka,“ vzpomenula Kateryna Ruděnková.

SBU odsoudila ruský požadavek

Buča nebyla jediná, těla umučených, zastřelených či těch, kterým byla odepřena pomoc, nacházeli po ústupu ruské armády lidé také v nedaleké Borodjance a na dalších místech po celé zemi. „U nás v Trosťanci umučili ve sklepích šest lidí, pak jejich těla prostě jen pohodili na ulici,“ popisoval v dubnu 2022 aktivista ze Sumské oblasti Myroslav Šylo.

A právě v době, kdy si Ukrajina a svět připomínají oběti ruských vražd, přišla Moskva s obviněním Kyjeva z organizování teroristických útoků a žádá vydání údajných aktérů, včetně šéfa tajné služby SBU Vasyla Maljuka.

„Prohlášení o terorismu jsou mimořádně cynická vzhledem k tomu, že přicházejí od samotných teroristů v den výročí osvobození Buči. Rusové tam spáchali ta největší zvěrstva. Pamatujeme na každého padlého Ukrajince a uděláme vše pro to, aby se nepříteli dostalo spravedlivé odplaty,“ vzkázala Kremlu ukrajinská tajná služba.