Nově potvrzené případy covidu opět překonaly rekord, ke středečnímu podvečeru jich je 701

V úterý přibylo v Česku 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem přitom bylo pátečních 796 případů. Čísla dál rostla i ve středu a v podvečerních statistikách opět překonala rekord, k 18:00 přibylo 701 nově nakažených. Počet celkových případů v Česku tak přesáhl 30 tisíc, aktuálně nemocných je skoro 9800 lidí. V návaznosti na zhoršující se situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Celkem se za více než půl roku od prvních potvrzených případů covidu-19 v Česku nakazilo 30 576 lidí, z nich se přes 20 tisíc už vyléčilo a 444 zemřelo. Množství aktuálně nemocných, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, vytrvale roste přibližně od poloviny července, tehdy jich bylo přes dva tisíce. V minulém týdnu byly přírůstky nakažených opakovaně rekordní.

I počet lidí, kteří musí být kvůli covidu-19 léčeni v nemocnici, se v současnosti postupně zvyšuje. Za posledních čtrnáct  dní vzrostl počet hospitalizovaných o stovku a počet pacientů ve vážném stavu se téměř zdvojnásobil.

Babiš: Lidé pozitivní na covid by mohli sami nahlásit kontakty

Ve středu dopoledne před odletem do Vídně na jednání se svým rakouským a slovenským protějškem premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že se připravuje projekt takzvaného sebetrasování. Díky němu by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. 

„Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ řekl premiér.

Česká pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) varovala, aby země neomezovala trasování kontaktů nakažených jen na ty s příznaky či těžkým průběhem infekce, ale aby zvýšila kapacity. Premiér kritiku odmítl a organizaci vzkázal, aby raději mlčela. Ministr zdravotnictví Vojtěch zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane, chce ale systém změnit a zefektivnit.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do čtyř set nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která opět funguje od 1. září, odhadovala, že by se mělo zvládat trasování u 750 nových nakažených denně. O změně v trasování nyní diskutují experti ministerstva zdravotnictví, závěry by měli zveřejnit do pátku.

V Praze se virus šíří komunitně

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se většina okresů tento týden posune na mapě podle rizika nákazy do zeleného, prvního stupně rizika. Tato barva vyznačuje okres se zvýšeným výskytem covidu-19. Takzvaný semafor hygienici aktualizují vždy v pátek.

Dosud na něm bylo zelených okresů jen deset, Praha byla jediná v oranžové barvě jako nejvýznamnější lokální ohnisko nemoci covid-19 v Česku. 

Právě v hlavním městě je totiž situace s výskytem koronaviru podle epidemiologů vůbec nejhorší. Podle ministerstva zdravotnictví začal v metropoli komunitní přenos, od středy se tam tak opatření proti šíření koronaviru zpřísňují. Do obchodů a nákupních center je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená. 

Nejvýraznější relativní nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní má nyní Pelhřimovsko, kde je 102 případů covidu-19 v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nákaza se potvrdila mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci. S péčí o seniory  na žádost kraje od středy vypomáhá patnáct vojáků.

Přes 88 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní má pak Praha a okres Plzeň-jih. Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk kvůli zvýšenému výskytu nemoci covid-19 vyhlásil v úterý v Nové Vsi na Plzeňsku mimořádná opatření. Lidé tam od středy musí povinně nosit na veřejných prostranstvích roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmějí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

V celé zemi od 1. září platí mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních. 

Vláda večer projedná distribuci respirátorů seniorům

Vláda připravuje konkrétní rozhodnutí ohledně možné distribuce respirátorů seniorům. Hovořit by o tom měla ve středu večer poté, co se vrátí k přerušenému jednání o pravidlech kurzarbeitu. Před odletem do Vídně na jednání se svým rakouským a slovenským protějškem to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V pondělí  během jednání kabinetu sdělil, že vláda v případě výrazného zhoršení koronavirové situace doručí seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu.

O věci ve středu předseda vlády hovořil s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). „Probereme to večer na vládě a připravujeme nějaké konkrétní rozhodnutí vlády v tomhle směru,“ řekl Babiš. V pondělí podle něj kabinet řešil pouze logistiku. Původně Babiš minulý týden avizoval, že vládě navrhne, aby stát zhruba třem milionům důchodců rozdal ze svých zásob respirátory a roušky.

Podle údajů statistického úřadu žije v Česku kolem 2,13 milionu lidí nad 65 let. Víc než 70 let má pak 1,45 milionu mužů a žen. Starobní penzi pobírá asi 2,4 milionu lidí. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi dostává od České správy sociální zabezpečení (ČSSZ) 2,98 milionu dospělých i dětí. Zhruba 904 200 penzí doručuje pošta, 1,95 milionu důchodů se posílá na bankovní účet a 28 100 penzí se vyplácí do domovů seniorů a dalších zařízení.

Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ministerstvo vnitra podle dřívějšího vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2, které jsou ve skladu policie v Opočínku u Pardubic.