Česká pobočka WHO varuje před omezením trasování kontaktů. Podle Babiše by měla mlčet

Situace v Česku ohledně šíření nákazy koronaviru je podle české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) znepokojivá. Data ukazují rostoucí úroveň šíření infekce napříč kraji a přibylo i hospitalizovaných pacientů s covidem-19, včetně těch, kteří jsou ve vážném stavu. Řešením není zastavit trasování kontaktů nakažených, ale zvýšit kapacity, uvedla pobočka na Facebooku. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci kritizoval práci WHO a vyzval ji k mlčení. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by se do trasování mohli zapojit policisté.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová minulý týden uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Později upřesnila, že problém není s tím, že by hygienici nedokázali vyhledat kontakty vůbec, ale že jim jde tato práce příliš pomalu.

V pondělí pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle vyjádření premiéra Babiše informoval vládu o tom, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. „Hygiena uvažuje o trasování jenom vážných případů. Je to úvaha,“ zdůraznil premiér.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly je taková změna nasnadě. „Pokud je systém na hraně výkonnosti, tak je logické, že musí hledat cíle, které jsou důležitější. Proto je důležité trasovat jedince, kteří mají příznakový průběh,“ řekl. Více informací by mělo být oznámeno do pátku, avizoval předseda vlády.

Události, komentáře: Trasování možná zvolní (zdroj: ČT24)

Změnu systému trasování v současnosti posuzují pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví. Prvotní návrh předloží do konce týdne, následně materiál probere Rada vlády pro zdravotní rizika, doplnil v úterý Vojtěch. 

Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd řekl v 90' ČT24, že aby bylo trasování kontaktů nakažených opravdu účinné, bylo by potřeba dohledat je a umístit do karantény v průběhu 24 hodin od nákazy. „Kruciální je zachytit kontakty, než začnou být nakažliví. (…) Kdyby se nám podařilo zachytit do 24 hodin všechny kontakty, tak bychom nemuseli dělat nějaký lockdown. Ale podle zpráv to vypadá, že je trasování mnohem pomalejší. Pak už je to jedno,“ podotkl.

Za současné situace podle něj nebude mít větší vliv ani případné zúžení trasování. „Znamenalo by to, že budeme vědět méně, jaká je dávka viru v populaci. Ale pro šíření budou mít křivky podobné tendence. Nebudeme toho tolik vědět, ale v českých reáliích je to vlastně jedno,“ uvedl.

Hygienické stanice potřebují výraznou pomoc, uvedla WHO

„Testování, trasování kontaktů a izolace nemají žádnou jinou alternativu ve zvládání covidu-19. Ani u nás, ani kdekoliv jinde,“ uvedla zdravotnická organizace a doplnila, že testování na covid-19 se značně rozšířilo a ukazuje dobré výsledky.

„Řešením není zastavit trasování, ale rychle navýšit kapacity a rozšířit služby, což je vždy možné. Jedná se o naprostý základ, který musí být úřady schopné zajistit. Zaměstnanci a zaměstnankyně krajských hygienických stanic jsou skutečnými hrdiny této pandemie a neodkladně potřebují výraznou pomoc,“ zdůraznila česká pobočka WHO. 

Babiš kritizuje práci WHO

Premiér Babiš v reakci vyzval českou pobočku Světové zdravotnické organizace, aby mlčela. Nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie, napsal na adresu organizace na Twitteru. Doplnil, že podle statistiky úmrtí v evropských zemích na milion obyvatel Česko situaci zvládá.

„Čtu, co teď vydala WHO. Ta WHO, která nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie. Podle mě by měla mlčet. A pro česká média, která stále kritizují a píšou, jak to nezvládáme, posílám statistiku počtu úmrtí v evropských státech na milion obyvatel. Jsme na tom velmi dobře,“ uvedl premiér.

Statistiky počtu úmrtí na covid v různých zemích se kvůli různým metodikám nedají spolehlivě srovnávat.

Vedoucí kanceláře WHO v Česku Srdan Matic zdůraznil, že organizace nevyhledává konflikt s vládou. „WHO má stejnou starost jako česká vláda ohledně počtů, které jsme v posledním týdnu zaznamenali. Opět jsme zopakovali stanovisko WHO, že trasování a monitoring představují páteř, jak se vypořádat s nákazou covidem-19,“ řekl Matic v Událostech, komentářích.

Vojtěch: Česko chce trasování zefektivnit, nikoli od něj odstoupit

Ministr zdravotnictví Vojtěch zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane. Stejně jako premiér Babiš se ohradil vůči varování české kanceláře WHO před omezením sledování kontaktů.

„Odborníci nyní zahájili debatu o změně systému trasování tak, aby byl efektivnější. Navyšujeme kapacity hygienických stanic i laboratoří. Děláme maximum pro to, abychom udrželi epidemii pod kontrolou,“ uvedl ministr. Podrobně se k záměru odmítl vyjadřovat do jeho projednání.

Vedoucí epidemiologické pracovní skupiny ke koronaviru Roman Chlíbek považuje systém trasování v Česku za velice dobrý. „Řada států tak dobře systémy nastavené nemá,“ poukázal. Změny podle něj mají za cíl, aby při narůstajícím počtu nakažených, a tedy i kontaktů, bylo možné v trasování pokračovat, a to i v době podzimních respiračních infekcí.

UDÁLOSTI: Praha se připravuje na nová opatření (zdroj: ČT24)

Hamáček: S trasováním můžou pomoci policisté

Pokud by bylo třeba dále posilovat kapacity hygienické služby, do trasování kontaktů by se mohli zapojit i příslušníci policie. Na Twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Hamáček. Dohodl se na tom s policejním prezidentem Janem Švejdarem. 

Hamáček upozornil, že zapojení policistů do trasování nabízel už na jaře. K dispozici by podle něj mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů. Babišovi o možnosti znovu řekl v pondělí na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, posoudit by ji měl Centrální řídící tým.

Čísla letí nahoru

Za pondělí přibylo v Česku 563 potvrzených případů nákazy, denní nárůst tak pošesté od začátku epidemie překonal pětistovku. V úterý se to nezmění, protože již do 18 hodin večer přibylo 656 nových případů, na konci dne tedy lze očekávat číslo blížící se tisícovce.

Nakažených je aktuálně rekordních 8789 lidí. U většiny z nich má ale nemoc mírný průběh, mnozí jsou zcela bez příznaků. V nemocnicích je nyní 234 nakažených, z nich 62 v těžkém stavu.

Nejvýrazněji se zvýšil počet nakažených na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 101 nových případů covidu-19. Druhý nejvýraznější nárůst nemocnosti eviduje okres Plzeň-jih s 91 infikovanými na sto tisíc obyvatel. V Praze připadá téměř 88 nakažených na sto tisíc obyvatel.