Řidiče i cestující čekají v Brně další problémy. Jednička urazí asi jenom polovinu trasy

Následující víkend přinese cestujícím i řidičům v Brně řadu omezení. V sobotu se kvůli rekonstrukci pro veškerou dopravu uzavře Lesnická ulice, omezení tam potrvají do konce roku. Ve stejný den začne i avizovaná dvouletá výluka tramvajové linky 1 podél Žabovřeské ulice. V neděli se pak dělníci vrátí také do okolí autobusového nádraží Zvonařka, informoval web kopemezabrno.cz.

V Lesnické ulici je nutná oprava kanalizace, vodovodu, tramvajové trati, silnic i chodníků. Na pracích se podílejí Brněnské vodárny a kanalizace a Dopravní podnik města Brna (DPMB). Očekávané celkové náklady přesahují 189 milionů korun.

Dělníci opraví skoro 682 metrů kanalizace, 551 metrů vodovodů a tramvajovou trať v délce 582 metrů. Zastávky Tomanova a Zemědělská budou nově bezbariérové a vybavené elektronickými panely. Zásahu se dočká i stará lipová alej, stromy jsou totiž ve špatném stavu. Nahradí je habry, javory a popínavé rostliny. 

Řidiči budou muset úsek objíždět Jugoslávskou ulicí, místní se však autem ke svým domům dostanou. „Jako u všech obdobných akcí bude vjezd obyvatel k domovům umožněn na základě výjimky, kterou si musejí vyřídit u zhotovitele stavby,“ řekla Anna Dudková z brněnského magistrátu.

Jednička pojede jenom z Řečkovic do Pisárek

Lesnickou ulicí nebudou jezdit tramvaje ani jiné spoje MHD. „Linka 9 bude ze zastávky Jugoslávská odkloněna do smyčky Štefánikova čtvrť. Linka 11 tuto oblast nebude obsluhovat a zastávka Čertova rokle bude bez obsluhy. Cestující musí využít blízké Halasovo náměstí. Náhradní dopravu z východní části sídliště Lesná přes Černá Pole zajistí linka 46, ze západní části sídliště linka x9,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. 

Ve stejný den, tedy v sobotu 9. ledna, začne také výluka jedné z nejvytíženějších tramvajových linek v Brně. Výluka linky 1 v Žabovřeské ulici je nutnou součástí stavby velkého městského okruhu. Dělníci tam budou razit tunel, do kterého se tramvajová trať přesune, aby vznikl prostor pro širší silnici.

Změny se ale dotknou i linek 3, 10, 11, 44 a 84. „Linka 1 bude v provozu pouze v úseku Řečkovice–⁠Pisárky. Dopravu z centra do Bystrce zajistí posílená tramvajová linka 3 a nově také linka 10. Spojení zastávek Bráfova a Stránského s přestupním uzlem Vozovna Komín kyvadlově zajistí linka 11,“ řekla Tomaštíková.

Náhradní dopravu mezi Vozovnou Komín a Mendlovým náměstím zajistí autobusové linky 44 a 84. Podle potřeby by mohly být i posilovány. Poloha některých zastávek  se dočasně změní. 

U Zvonařky se zúží silnice

Dělníci začnou v neděli pracovat i v okolí autobusového nádraží Zvonařka. Do 21. ledna tam bude provoz omezený pouze na jeden pruh v každém směru. Těsně před křižovatkou Zvonařky a Dornychu pojedou auta ve směru na Hladíkovu protisměrným jízdním pruhem.

Následovat bude druhá etapa s odlišným uspořádáním. Omezení v této ulici bude na některých úsecích trvat přibližně do května. Omezení souvisí s pokračováním prací na dokončení projektu Tramvaj Plotní. Práce tam ustaly kvůli odlehčení dopravy v situaci, kdy byl obtížný průjezd i přes Dornych a další části stavby.