Na Šumavě kvůli dešti stoupají hladiny řek. Na čtvrtek platí výstraha před silným větrem

Vydatnější déšť a tání sněhu zvedají hladiny řek, které pramení na Šumavě. Na Vydře a Křemelné se ve středu večer očekává překročení druhého povodňového stupně, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli oteplení a dešti horští záchranáři v Jeseníkách zvýšili riziko pádu lavin na druhý stupeň z pětibodové škály, hrozí uvolnění lavin z mokrého sněhu. Ve čtvrtek se částí Čech prožene silný vítr.

Řeka Vydra ve středu po poledni stoupla na první stupeň povodňové aktivity. Hladina oproti úterním 55 centimetrům vystoupala ve 13 hodin na 124 centimetrů a průtok se zvedl z úterních 2,19 metru krychlového za sekundu na 32,4 metru krychlového za sekundu. 

Výstraha před vzestupem hladin řek s vysokým stupněm nebezpečí se týká Sušicka v Plzeňském kraji. Platí od středečního rána do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Řeky Vydra a Křemelná můžou později překročit i druhý povodňový stupeň. Kulminovat mají okolo půlnoci.

„V čerstvém západním proudění bude přes naše území postupovat frontální systém, jehož studená fronta se bude nad střední Evropou vlnit. Zejména na hory v Čechách přinese i vydatnější srážky, které společně s táním sněhu způsobí vzestupy hladin řek,“ uvedli v úterý meteorologové ČHMÚ.

O půlnoci má kulminovat i Otava v Sušici, která však podle meteorologů překročí jenom nižší povodňový stupeň. Voda se může v některých řekách vylévat z břehů, v podmáčené půdě mohou padat stromy. Pozor by si měli dávat také řidiči na zaplavených silnicích.

Stoupají i některé řeky na Karlovarsku

Prvního povodňového stupně už dosáhla po 13:00 i Svatava ve Svatavě v Karlovarském kraji. Vody navíc stále přibývá, po 14:00 byla hladina už na 136 centimetrech. Do druhého stupně, tedy vyhlášení pohotovosti, ale stále chybí více než metrový vzestup hladiny.

Bystřice u Ostrova byla odpoledne těsně pod hladinou prvního stupně a podle vývoje na měřicí stanici bude zřejmě ještě stoupat. Hladina Ohře u Drahovic za poslední den stoupla o půl metru. K dosažení prvního stupně jí ale chybí ještě čtyřicet centimetrů.

Kvůli dešti a oteplení se zvýšil stupeň lavinového nebezpečí v Jeseníkách

Na horách během několika dnů stoupla teplota i o šest stupňů. Sníh postupně mizí ze Šumavy, ale i Jeseníků. Horská záchranná služba na moravských horách ve středu zvýšila riziko pádu lavin na druhý stupeň z pětibodové škály.

Ve vyšších polohách Jeseníků nyní leží kolem 120 centimetrů sněhu. „Ráno byl déšť a plus čtyři stupně Celsia, lavinové svahy budou s největší pravděpodobností velmi promáčené a je velká pravděpodobnost, že se může uvolnit lavina z mokrého sněhu,“ řekl lavinový specialista Jiří Hejtmánek. 

V Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku je šest lavinových katastrů a dohromady dvacet lavinových drah. Druhý stupeň, který znamená mírné nebezpečí, platí momentálně i v Krkonoších.

Pozor na silný vítr

Meteorologové také vydali na čtvrtek výstrahu před silným větrem, který zasáhne většinu českých krajů. Nárazy větru by měly dosáhnout až sedmdesáti kilometrů za hodinu. Silný vítr by měl ustávat v noci, ale během pátku se znovu objeví kromě Čech také v části Moravy.

Podle aktuální výstrahy ČHMÚ by mělo ve čtvrtek foukat zejména v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji, a to od osmi ráno do šesti večer. Lidé by měli zajistit dveře a okna a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.