Místo Václavského náměstí se za nezávislost justice demonstrovalo v regionech

Lidé se v úterý sešli na demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Akce se konaly v desítkách měst a obcí po celé zemi. Nezávislost justice podle demonstrantů ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Obávají se, že má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo.

Podporovatelé protestů tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“.

Požadují, aby vláda podepsala a dodržovala sedm pojistek pro nezávislost justice, které formulovala platforma Rekonstrukce státu. Zahrnují posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Kritizují také, že Benešová uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při interpelacích ve sněmovně řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

Demonstrace se v uplynulých čtyřech týdnech konaly v Praze, tentokrát se organizátoři zaměřili na regiony. Protestovat se mělo na víc než dvou stovkách míst.

V Brně vystoupili zpěváci i předseda spolku Milion chvilek pro demokracii

V Brně na Dominikánském náměstí, kde demonstrace začala později než v jiných městech, se lidé začali scházet už po osmnácté hodině, začátek byl plánovaný na 18:30. Na pódiu vystoupili i známí hudebníci Tomáš Klus a David Koller. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby podstoupil test na detektoru lži a odpověděl deset našich otázek. Týkají se jeho podnikání i angažmá v StB,“ řekl Koller. Vystoupili také zástupci brněnských divadel nebo zpěvačka Hana Ulrychová. 

Protestů v Brně se zúčastnil také předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který premiéra vyzval ke společné účasti v televizní debatě, aby své kroky obhájil.

„Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti tomu, že vítěz voleb nerespektuje žádná pravidla a zneužívá moc. Místo aby sloužil naší zemi, slouží jen sám sobě,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě. Vedle Minářova spolku to byla i iniciativa Společně Brno.

Ve Zlíně se lidé sešli před obnoveným Památníkem Tomáše Bati, neodradilo je ani deštivé počasí. Drželi transparenty s hesly „Demisi!“ nebo „Bez Babiše bude líp!“.

Demonstrace se konaly navzdory dešti i v Olomouci. Protesty začaly průvodem kolem Šantovky, v centru města si lidé vyslechli poselství děkanky právnické fakulty, promluvila Dominika Kovaříková a Bořivoj Šarapatka.

Stát není firma, znělo v Karlových Varech

V Karlových Varech  lidé skandovali „Demisi“ nebo „Nám to vadí“. V kraji se demonstranti svolali ještě na protesty v Chebu, Sokolově i v dalších menších městech.

Právník Karel Jelínek na adresu ministryně Benešové řekl, že je jediný člověk v zemi, který stojí mezi Babišem a soudem. „Andrej Babiš se povýšil do pozice majitele jediné firmy, kterou chce ovládat, a to je Česká republika. Ale tato země není firmou,“ řekl Jelínek.

V Jihlavě trvala demonstrace v dešti půl hodiny

Demonstrace na jihlavském Masarykově náměstí se konala navzdory dešti a trvala zhruba půl hodiny. Protest začal v 17:30.  Lidé se scházeli také v Třebíči po páté hodině na Karlově náměstí pod sochou svatých Cyrila a Metoděje.

Vyjádření řečníků na obou místech směřovala především proti Babišovi. Protestovat na obou místech přišli lidé všech věkových skupin, v Třebíči i rodiče s dětmi v kočárku. Jeden z nich zdobil transparent s nápisem „Mě si nekoupíš, strejdo Babiši!“. V Jihlavě měli protestující na transparentech napsáno například „Stop škůdcům a hrabišům“, „Babiše do koše“ nebo „Zastavme zlo“. 

V Českých Budějovicích srovnali politiky s chovem ovcí

Protesty se konaly také na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Lidé tam měli transparenty s nápisy jako Benešová Marie - mé podvody zakryje, Nahrabal si, vem ho čert - Hrabiše i Bagrofert, jiní drželi české vlajky či červené trenýrky. 

„Chov ovcí a politiků pojí vzájemné podobnosti. Jsou to tvorové stádní, nejsou nadmíru inteligentní, ale nedá se říci, že jsou hloupí. Smyslem jejich života je dobře se nažrat,“ řekl jeden z řečníků Robert Blíženec, který v Novohradských horách chová stovky ovcí. 

„Ztotožňujeme se s vyjádřeními hnutí Milion chvilek, pokud budou demonstrace pokračovat i jindy, rádi a ochotně se připojíme,“ řekla organizátorka protestu v Pardubicích a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

Liberec proti Babišovi

Lidé, kteří požadovali demisi ministryně Benešové, se sešli také v Liberci. Protestní mítink tam byl podle slov řečníků zaměřen hlavně proti premiéru Babišovi. Kriticky se vůči němu vyjádřil i emeritní rektor liberecké univerzity David Lukáš.

Babiše označil za osobu, která se proviňuje proti dobrým politickým mravům. „Koncentrace politické, ekonomické a mediální moci činí z České republiky spíše mocnářství než republiku,“ uvedl Lukáš v projevu.

Mezi demonstranty byla i hesla „Společně proti babišismu“ či „Babiši táhni tam, kam slunce nesvítí“. „Důležitější než odvolání pana premiéra je, aby tato země našla muže nebo ženu, kteří budou vykazovat lepší politické mravy než současný pan premiér,“ mínil ale Lukáš.

Do středočeských Říčan přijeli demonstranti z Prahy

„Máme toho dost!“, „Nejsme slepí!“ nebo „Demisi!“ skandovaly více než dvě stovky lidí na Masarykově náměstí v Říčanech u Prahy. V davu vlály české vlajky i vlajka Evropské unie, často se ozýval pískot a výkřiky jako „Fuj!“ či „Hanba!“. „Je čas vystavit premiérovi účet,“ prohlásil jeden z řečníků. Část demonstrantů přijela z metropole, což dokládaly transparenty „Praha zdraví Říčany“.

Podobné protesty se ve středních Čechách v úterý konaly také ve Velvarech na Kladensku, Veltrusech na Mělnicku, Řeži, Dolních Břežanech či Dobřichovicích u Prahy. Lidé protestovali od 18 hodin také v Lysé nad Labem, vystoupilo tam několik řečníků a zahráli hudebníci.

Demonstranti se sešli také třeba v Ostravě, Plzni nebo Hradci Králové.