Jednání o vedení v Praze zablokovala Aliance pro stabilitu, řekla Kordová Marvanová. Podle Komrskové ale brzdí jednání SPOLU

Události, komentáře: Povolební vyjednávání o vedení hlavního města (zdroj: ČT24)

Vytvoření Aliance pro stabilitu, kterou uzavřeli Piráti s Prahou sobě, zablokovalo jednání o vedení hlavního města. Pro nás je to nepřijatelné – je to pokračování minulé vlády, řekla v pořadu Události, komentáře radní hlavního města Prahy Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Dodala, že některé věci se předchozímu vedení povedly, jiné jsou zanedbané. Členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková podotkla, že SPOLU odmítá s Piráty jednat. Piráti podle ní už přitom navrhují jednání kdykoliv.

Kordová Marvanová zmínila, že si nemyslí, že jde mezi současným primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a lídrem SPOLU Bohuslavem Svobodou o osobní spor. „Pozice SPOLU je stále stejná, nabídla jednání na vládním půdorysu,“ uvedla s tím, že Piráti, STAN a SPOLU mají podobný program. Snazší by také podle ní bylo prosazovat zájmy Prahy do zákonů ve spolupráci s vládou. 

Uvedla rovněž, že Hřib se podle ní chová, jak kdyby volby nebyly. „Na radu jsou tlačeny závažné tisky, stamilionové zakázky, různé nevratné kroky, přestože nejsou vůbec projednány. Jsou k nim stovky připomínek,“ uvedla.

Komrsková namítla, že SPOLU s Piráty nejedná už delší dobu. „My spolu nejednáme už několik týdnů, jsou tam prodlevy, ne v řádu dnů. Teď jsme dokonce nabídli jednání s termínem kdykoliv,“ uvedla a dodala, že toto si Pražané nezaslouží.

Aliance pro stabilitu situaci zkomplikovala

Kordová Marvanová zmínila, že situaci zkomplikoval návrh Aliance pro stabilitu, kterou uzavřeli Piráti s Prahou Sobě, což je pro SPOLU nepřijatelné, protože jde o pokračování minulého vedení města.

„Některé věci se podařily, já jsem byla součástí té rady, ale některé věci jsou naprosto nejen fatálně zanedbané, ale vůbec se neřeší,“ uvedla a zmínila, že kvůli kauze Dozimetr se od června čeká na zadání auditu v Dopravním podniku hlavního města Prahy. 

Komrsková namítla, že některé audity už jsou zadány. „Když vyjednáváme s koalicí SPOLU, tak jsme přistoupili na všechny audity, které prostě si SPOLU přeje. A něco už je zadáno, něco teprve probíhá,“ dodala.

V souvislosti s jednáním Kordová Marvanová zmínila Hřibův úterní tweet, ve kterém primátor napsal, že koalice SPOLU odmítla jednání s Piráty a zároveň že to odmítla zřejmě proto, že buď nechce tuto koalici, nebo nepotřebuje, protože už má domluvenou opoziční smlouvu s ANO.

To Kordová Marvanová označila za kompletní lež. Podotkla, že strana pak musí tyto lži vyvracet místo toho, aby Hřib přišel k jednacímu stolu a o věcech jednal. Zmínila, že je ohrožen i rozpočet Prahy a městských částí. Vyzvala proto Piráty, aby opustili Alianci stability a začali jednat o koalici na vládním půdorysu.

Komrsková namítla, že ten, kdo odmítá jednat, je koalice SPOLU. „Zopakuji tady, koalice SPOLU s námi nechce jednat. Říkáme, že se sejdeme kdykoliv. Já už vlastně nevím, jak bychom měli být víc vstřícní,“ uvedla a dodala, že naopak Piráti byli ti, kteří podnítili jednání o rozpočtu. „Právě proto, že může nastat rozpočtové provizorium. A z koalice SPOLU úplné ticho, nula, nechci jednat.“

Na výzvu, aby Piráti opustili Alianci stability, Komrsková uvedla, že je to otázka nabídky a poptávky.