Muzejní počin roku 2021 stojí v Kopřivnici. Cenu Gloria musaealis si odváží Muzeum nákladních automobilů Tatra

Muzejním počinem loňského roku se stalo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky v Kopřivnici. Projekt dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Nejlepší muzejní publikace vznikla k výstavě Epocha salonů v Západočeské galerii.

Muzeum nákladních automobilů Tatra vytvořilo Muzeum Novojičínska. V expozici je možné obdivovat téměř osmdesát vozů, přes dvacet motorů a také množství modelů a jiných drobných exponátů. „Cílem bylo představit výrobu kopřivnického podniku napříč časem za použití klasických prostředků i moderních technologií,“ uvedli pořadatelé ceny Gloria musaealis.

Na druhém místě se umístily Muzeum města Ústí nad Labem s projektem Lutra Lutra aneb Jak vydra přes hranici přišla a Muzeum Ostrov lidových krojů ve Středočeském kraji. Putovní výstava ústeckého muzea je věnována vydře říční, která se navrátila do Krušných hor a jejich podhůří. V Ostrově naleznou návštěvníci největší soukromou sbírku historických venkovských oděvů v České republice.

Třetí místo v kategorii počin roku má Galerie moderního umění v Hradci Králové za projekt Sbírka Karla Tutsche, která čítá více než osm set uměleckých děl.

Mezi výstavami vynikla Toyen: Snící rebelka

Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Výstava děl jedné z nejznámějších českých umělkyň dvacátého století se konala od dubna do srpna ve Valdštejnské jízdárně. 

Druhé místo obsadilo Východočeské muzeum v Pardubicích za stálou expozici Peníze si do hrobu nevezmeš. Numismatická sbírka muzea patří k nejvýznamnějším veřejným souborům tohoto druhu ve střední Evropě. Třetí cenu dostala Galerie Středočeského kraje za výstavu Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění. Expozice představila vliv osobnosti a díla tohoto francouzského básníka na české umění od konce 19. století do současnosti.

Cenu muzejní publikace vyhrála Západočeská galerie v Plzni za publikaci Epocha salonů: České salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna 1870–1914.

Celkem se do letošního ročníku cen Gloria musaealis přihlásilo 52 muzeí a galerií se 79 projekty. Ocenění se předávala 19. května v Obecním domě v Praze. Soutěž chce upozorňovat veřejnost na výkony muzejních institucí při tvorbě výstav a nových stálých expozic. Poukazuje také na roli muzeí při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit kulturního dědictví. Pořádá ji Asociace muzeí a galerií, letos už podvacáté.