Tento týden je poslední příležitost projít si životem malířky Toyen. O výstavu je velký zájem

Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně Toyen: Snící rebelka končí tento týden v neděli. Rozsáhlou retrospektivní výstavu nekonvenční umělkyně mohli původně lidé navštívit jen do 15. srpna, Národní galerie Praha ji pro vysoký zájem o týden prodloužila, i nové lístky ale rychle zmizely.

Výstava se oficiálně otevřela 9. dubna, své první návštěvníky ale mohla přivítat až po rozvolnění protipandemických opatření začátkem května. I poté zůstala kapacita výstavy omezená a zájem o ni v některých případech převyšoval možnosti.

Kromě důležitých etap tvorby Toyen vyzdvihuje výstava zásadní témata z jejího díla, jako je poezie, příroda, erotika či alchymie. Její součástí jsou také obrazy, které umělkyni darovali její přátelé, mezi něž patřili André Breton, Victor Brauner či Yves Tanguy.

Marie Čermínová – Toyen

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová (1902-1980), patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století. Ještě za svého života se proslavila i ve Francii, kde trvale žila od roku 1947. Výrazná tvorba a neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě zájem o její osobu i práci. Za 60 let své kontinuální tvůrčí činnosti a úzkého kontaktu s vůdčími básníky a mysliteli své doby vytvořila mnohovrstevnaté a průkopnické dílo.

Na výstavě se podílejí tři instituce – Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris – Paris Musées. Právě do Hambuger Kunsthalle poputuje výstava po svém skončení. Její otevření v Hamburku se plánuje na 24. září.