TÉMA

Malířka

Obraz Monte Carlo od Toyen se vydražil téměř za 65 milionů korun

Obraz malířky Toyen nazvaný Monte Carlo z roku 1926 se na nedělní aukci v Praze prodal za 64,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena díla byla osmnáct milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad. V nabídce dražby bylo ještě jedno dílo u českých sběratelů mimořádně oblíbené autorky, poválečné plátno Il s’anime z roku 1957, které se nabízelo za sedm milionů korun a prodalo za 13,4 milionu korun.
26. 11. 2023|

Obrázek za dar pro Ukrajinu. Malířka Benešová vybrala díky své „ptačí armádě“ první milion

Už stovky ptáčků nakreslila malířka Lenka Benešová pro dárce, kteří pomáhají těžce zkoušeným Ukrajincům. Projekt Ptáčci pro Ukrajinu založila hned po plnohodnotné ruské invazi v únoru 2022. Obrázky posílá do všech koutů Česka, mladým lidem i důchodcům, kteří se rozhodli být solidární. Benešová, která byla hostem pořadu Události, komentáře, je nazývá „ptačí armádou“ a těší se z pokoření hranice prvního milionu korun.
23. 5. 2023|

Tento týden je poslední příležitost projít si životem malířky Toyen. O výstavu je velký zájem

Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně Toyen: Snící rebelka končí tento týden v neděli. Rozsáhlou retrospektivní výstavu nekonvenční umělkyně mohli původně lidé navštívit jen do 15. srpna, Národní galerie Praha ji pro vysoký zájem o týden prodloužila, i nové lístky ale rychle zmizely.
17. 8. 2021|