Hradecká galerie moderního umění koupila ojedinělou sbírku brněnského galeristy Tutsche

Galerie moderního umění v Hradci Králové získala za 12 milionů korun sbírku Karla Tutsche čítající téměř osm set uměleckých děl. Jedná se o největší akvizici umění v historii krajských galerií. Klíčová díla z Tutschovy sbírky jsou k vidění ve čtvrtém patře galerie do 23. května 2021. V ucelené podobě vystaví galerie sbírku po detailním probádání v roce 2023.

Brněnský sběratel a galerista Karel Tutsch, který žil v letech 1941 až 2008, se soustředil na přechod mezi modernistickou a postmoderní malbou a grafikou. Podařilo se mu shromáždit díla významných umělců včetně Jiřího Načeradského, Jiřího Sopka, Aleny Kučerové, Antonína Střížka, Jiřího Petrboka nebo Naděždy Plíškové. Kromě obrazů se zaměřoval také na konceptuální umění, kde mezi nejvýznamnější autory patří Jiří Kovanda, Jiří David nebo Ján Mančuška.

„O získání sbírky jsme jednali s bratrem zesnulého sběratele Jindřichem Tutschem od listopadu do minulého týdne, kdy byla podepsána smlouva, proběhla inventarizace a díla byla převezena do naší galerie. Motivace Jindřicha Tutsche k prodeji sbírky bylo to, aby díla byla přístupná veřejnosti,“ řekl ředitel hradecké Galerie moderního umění František Zachoval.

Kolekce je jednou z nejvýznamnějších v historii sběratelství

Tutsch provozoval od roku 1986 nejstarší soukromou galerii u nás, Galerii Na bidýlku v Brně. „Soustředil se na nejmladší autory, o kterých se domníval, že jejich díla jsou nějakým způsobem inspirativní, objevná, jeho vytříbená intuice se potvrdila. Sbírka je výlučným dokumentem sběratelství od 80. let minulého století,“ poznamenal Zachoval. 

Podle něj se galerie akvizicí zařadila mezi nejvýznamnější tuzemské galerie. „V oblasti výtvarného umění je kolekce jednou z nejvýznamnějších sbírek v novodobé historii sběratelství v České republice,“ dodal Zachoval.

Na koupi uměleckých děl přispěl i kraj

Hradecká Galerie moderního umění se podílela na investici čtyřmi miliony korun a Královéhradecký kraj osmi miliony. „Nákupem sbírky Karla Tutsche výrazně vzrostlo kulturní bohatství v našem kraji. Sbírka se stane pevnou a nepřevoditelnou součástí královéhradecké galerie moderního mění, což zaručí její přístupnost pro budoucí generace,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Hradecká galerie poprvé otevřela po několikaměsíční nucené uzávěře kvůli pandemii koronaviru. Otevřeno je pro individuální prohlídky za přísných hygienických opatření podle běžné otevírací doby.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě také dva soubory uměleckých děl, sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu, což je cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko barokního Kuksu na Trutnovsku.