TÉMA

Západočeská galerie

Apokalypsou v Plzni nic nekončí, ale začíná

Výstava „… a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ nabízí umělecké reflexe jediného, o to však širšího fenoménu – apokalypsy. Konkrétně, jak naznačuje podnázev, v českých zemích. K vidění je v Západočeské galerii v Plzni, nad jejímž přesahem se pro web ČT24 zamýšlí Josef Rauvolf.
3. 12. 2023|

Do Západočeské galerie v Plzni se vrátily Zlaté časy

České umění doby „fin de siècle“ připomíná výstava Zlaté časy v Plzni. Představuje díla z přelomu devatenáctého a dvacátého století, která jsou součástí sbírek Západočeské galerie. Tehdejší výtvarnou scénu dokládá tvorba Alfonse Muchy, Jan Preislera, Františka Kupky či Josefa Váchala.
6. 4. 2023|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Muzejní počin roku 2021 stojí v Kopřivnici. Cenu Gloria musaealis si odváží Muzeum nákladních automobilů Tatra

Muzejním počinem loňského roku se stalo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky v Kopřivnici. Projekt dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Nejlepší muzejní publikace vznikla k výstavě Epocha salonů v Západočeské galerii.
19. 5. 2022|

Baxa skončí jako primátor Plzně, pokud se stane ministrem kultury v nové vládě

Martin Baxa (ODS) se vzdá postu v čele stosedmdesátitisícové Plzně, pokud se stane ministrem kultury. Je přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Uvedl to v tiskovém prohlášení. Pokud bude Baxa jmenován ministrem, rozhodne podle něj zastupitelský klub ODS v zastupitelstvu města o dalším postupu. Primátor Plzně je místopředsedou ODS, předsedou regionální organizace strany, krajským zastupitelem a už podruhé stojí v čele města.
18. 11. 2021|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

Od práce k zábavě. Západočeská galerie komentuje volný čas v umění

Na konci února otevřela Západočeská galerie výstavu Od práce k zábavě, která měla až do 10. května přibližovat podoby volného času v umění devatenáctého století. V současnosti je v souvislosti s opatřeními kvůli pandemii veřejnosti nepřístupná – zájemci si ji ale mohou projít on-line. Navíc s komentářem kurátora Petra Jindry.
3. 4. 2020|

Recenze: Spřízněni malbou. Kubišta a Filla disputují v Plzni v souladu i střetu

Výstava Kubišta – Filla, jež začátkem června začala v plzeňské galerii Masné krámy, má výstižný podtitul: Plzeňská disputace. Právě o tu totiž mimořádně vydařené výstavě jde.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:48|

Jdi na venkov! V Plzni ukazují, jak výtvarné umění „zneužívalo“ lidovou kulturu

Jdi na venkov! Vybízí názvem nová výstava v Západočeské galerii. Přibližuje lidovou kulturu a s ní související výtvarné umění od roku 1800 až do roku 1960. Zaměřuje se při tom na kulturu venkovského lidu, která v českém umění byla zásadnější než lidová kultura městského prostředí.
7. 3. 2019|

Výstavní plány roku 2019: Slíva i Trnka, Monet i money

Odpověď na to, co nás v novém roce čeká, celkem přesně znají galerie, muzea a výstavní síně. Výstavy totiž mnohé z nich plánují na dlouho dopředu. Co některé pro zájemce o výtvarné umění chystají, prozrazuje následující fotogalerijní přehled.
10. 1. 2019|