„Jsme úplně bez sebe.“ V Eurovizi 2021 zvítězili italští rockeři Maneskin

Mezinárodní hudební soutěž Eurovizi vyhrála italská rocková formace Maneskin. Itálie v klání uspěla potřetí, naposledy pro ni titul získal v roce 1990 Toto Cotugno, jehož proslavila píseň L'Italiano. Skupina Maneskin byla favoritem sázkových kanceláří, po udělení hlasů ale zaostávala a pomohly jí až hlasy diváků.

„Rock'n'roll nikdy neumírá. Dnes jsme se zapsali do historie. Máme vás rádi,“ napsala kapela na Twitteru předtím, než se z Rotterdamu vydala zpátky domů. Maneskin v dánštině znamená měsíční svit. Kapela název zvolila jako hold zemi, ze které pochází její baskytaristka Victoria.

Rockerská formace na sebe upozornila v roce 2017, kdy se dostala do finále italské verze talentové soutěže XFactor. Frontman Damiano David ale v souvislosti s účinkováním v Eurovizi vzpomínal, že skupina začínala hrát na ulici a že z jejího oblíbeného místa na římské obchodní tepně Via del Corso ji často vyháněli policisté.

Jedna z prvních gratulací přišla vítězům od italské vlády. Florentská galerie Uffizi úspěch kapely Maneskin ocenila na sociální síti zvoláním „Jsme úplně bez sebe!,“ které je citací z refrénu vítězné písně Zitti E Buoni (Tiší a hodní).

Kromě gratulací se vyrojily i spekulace, že Damiano David bral během přímého přenosu drogy. Fanoušci řešili záběry z předsálí, na nichž bylo vidět, jak se zpěvák nahýbá těsně nad desku stolu, což podle některých vypadalo, jako by „šňupal“ drogy.

David takové obvinění popřel. „Opravdu jsme proti drogám a kokain jsme nikdy neužívali. Jsme připravení nechat se otestovat, protože nemáme co skrývat,“ prohlásil. Prý jen zblízka kontroloval skleněnou desku stolu, protože ji kytarista Thomas Raggi rozbil. Zástupci Eurovize potvrdili, že zpěvák test dobrovolně podstoupí.

Finále bez Čechů

Druzí v pětašedesátém ročníku skončil soutěžící z Francie a třetí příčku obsadilo Švýcarsko, jež vedlo po udělení bodů národními porotami. Českou republiku v nizozemském Rotterdamu zastupoval zpěvák a tanečník Benny Cristo, který je domácímu publiku znám spíše jako Ben Cristovao. Do finále nepostoupil.

Eurovize se letos vrátila po roční pauze způsobené pandemií covidu-19. Živým vystoupením během finálového večera přihlíželo tři a půl tisíce fanoušků, kteří se předtím prokázali negativním testem.

Záznam: Finále Eurovision Song Contest 2021 (zdroj: ČT24)
  • Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. Tím posledním byl nizozemský zpěvák Duncan Laurence, letos tedy soutěž hostí Rotterdam.
  • Soutěž organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU).
  • Eurovize letos vstupuje do 65. ročníku. Ten se měl původně konat už v roce 2020, kvůli pandemii koronaviru ale skončil po národních kolech.
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.