Letošní ročník Eurovize ovládla izraelská interpretka. Mikolas Josef zabodoval šestým místem

Záznam celého finálového večera Eurovize

Mezinárodní pěvecká soutěž Eurovize vyvrcholila velkým finále v portugalském Lisabonu, v němž se představilo celkem pětadvacet interpretů včetně českého zástupce Mikolase Josefa. Dvaadvacetiletý zpěvák se ucházel o hlasy hudebních fanoušků s písní „Lie to Me“ a vedl si nadmíru dobře, protože v konečném účtování obsadil s 281 body šestou pozici. Jedná se o nejlepší český výsledek v historii soutěže.

Český interpret se ve finále 63. ročníku soutěže střetnul se zástupci Ukrajiny, Španělska, Slovinska, Litvy, Rakouska, Estonska, Norska, Portugalska, Británie, Srbska, Německa, Albánie, Francie, Dánska, Austrálie, Finska, Bulharska, Moldavska, Švédska, Maďarska, Izraele, Nizozemska, Irska, Kypru a Itálie.

Vítěze zvolili televizní diváci v kombinaci s odbornými porotci a nejvíce je zaujala izraelská zpěvačka Netta, následovaná favorizovanou Kypřankou Eleni Foureiraovou a Rakušanem Cesárem Sampsonem.

Vůbec prvním Čechem, který v Eurovizi zpíval, byl v roce 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakousko s písní Tausend Fenster a skončil na třináctém místě ze 17.

Česká republika se předtím soutěže zúčastnila v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016 a 2017 a jen jednou z toho postoupila do finále. Předloni se to povedlo Gabriele Gunčíkové, která vybojovala 25. místo.