Summity v Praze jistili odstřelovači v oknech i na střechách, letiště posilovalo směny

Události: Summity v Praze zaměstnaly policisty i letové dispečery (zdroj: ČT24)

Evropští státníci začali opouštět Pražský hrad po pátečním summitu pozdě odpoledne po sérii tiskových konferencí. Policie doprovodila delegace většinou na letiště Václava Havla. Ač jich bylo ve čtvrtek i v pátek několik desítek, dopravu v metropoli summity omezily jen minimálně. Dvojice diplomatických setkání v Praze přitom nezaměstnala pouze policisty, ale například i personál Letiště Václava Havla.

Místo čtvrtečních více než čtyřiceti delegací se jich o den později na Hrad sjelo „jen“ sedmadvacet. I tak byl v okolí sídla českých prezidentů provoz. Omezení ale trvala spíš jen vteřiny – než kolona projede.

Státníci mířili v pátek na Hrad už na desátou dopoledne. Tentokrát většinou z hotelů a ambasád, kde zůstali přes noc po čtvrtečních jednáních v širším formátu, kterých se účastnili i představitelé evropských zemí, které nejsou členy Evropské unie.

Oproti čtvrtku, kdy se u Pražského hradu zastavovali hlavně turisté ze zvědavosti, v pátek přibyly vlajky a taky skandování – a s tím i členové antikonfliktního týmu. Na střechách i v oknech vše sledovali odstřelovači. A na Hradčanském náměstí stálo speciální auto, které umí monitorovat ovzduší a možné nebezpečné látky.

O neplánované „zpestření“ se postaral litevský prezident, když se rozhodl oslovit demonstranty. „Samozřejmě že politik, chráněná osoba, má nárok zastavit se u podporovatelů, pohovořit s nimi a ochránci jsou natolik zkušení, že na to dokáží zareagovat,“ okomentoval vše první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

S delegacemi na pražské summity mimořádně přiletělo na pět desítek letadel. Letiště i řízení provozu kvůli tomu posílily služby. „Devět delegací letělo pravidelnými linkami. To se řešilo přes salonky a bezpečnostní kontrolu v Terminálu 2. Zbylých 49 delegací letělo vlastními letadly,“ vypočítal výkonný ředitel pro letový provoz Letiště Praha Martin Kučera. Letouny s hlavami států na palubě řízení letového provozu odbavilo přednostně.

Policisty plánování zaměstnalo na několik týdnů

Vedoucí oddělení styčných důstojníků Policie ČR Pavel Podolan pro ČT24 řekl, že policisté se na vrcholné setkání evropských politiků v české metropoli připravovali několik týdnů. „Je to jedna z největších akcí, kterou jsme jako ochranná služba absolvovali. Přijížděly sem přípravné týmy, které řešily protokolární věci i bezpečnost, a bylo třeba sladit jejich nároky k chráněným osobám tak, aby to vyhovovalo i nám,“ přiblížil Podolan. Za nejnáročnější označil delegace Arménie, Ázerbájdžánu a Turecka.

Svoji práci během summitu přiblížil i jeden z policejních odstřelovačů. Popsal, že on i jeho kolegové nemají k dispozici jen pušky, ale také například dalekohledy či přístroje pro noční vidění či termovizi. Poslední jmenovanou technologii strážci zákona využívají tam, kde není možné člověka zachytit pouhým okem.

Policisté přibližují bezpečnostní opatření na summitech v Praze (zdroj: ČT24)

Nastínil eventualitu, kdy by se případný střelec mohl ukrývat například mezi stromy. „Pozice vyhledávám podle toho, kterou bych si sám zvolil, kdybych chtěl jako střelec škodit,“ prozradil policejní snajpr.

Jasně daná pravidla má například i zastavení kolony s chráněnou osobou. „Z auta vystupujeme a hlídáme si perimetr vozidla. A kolega řidič si nechává určitý rozestup, aby v případě krizové situace mohl vozidlo otočit a vyjet z kolony,“ přiblížil jeden z členů policejní ochranné služby. Žádný vážný incident odstřelovači ani jejich kolegové ale naštěstí řešit nemuseli.