TÉMA

Odstřelovač

Na Majdanu zabíjely ukrajinské bezpečnostní složky, byly ale pod ruským vlivem, potvrdila prokuratura

Všechny násilné trestné činy proti účastníkům Revoluce důstojnosti před deseti lety včetně vražd spáchali příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek na příkaz tehdejší ukrajinské vlády silně ovlivněné Ruskem. Tento týden, kdy si Ukrajina připomíná výročí masakru demonstrantů v centru Kyjeva, to uvedla ukrajinská prokuratura. Tehdejší ukrajinská vláda a její bezpečnostní složky podle vyšetřovatelů spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB).
22. 2. 2024|

Duchové Bachmutu. Ukrajinská jednotka snajprů střílí z „okraje existence“ nepřátele po nocích

Východoukrajinské město Bachmut je dlouhodobě jedním z hlavních ohnisek válečného konfliktu. A právě zde, respektive na jeho okraji, má základnu dobrovolná jednotka ukrajinských odstřelovačů. Duchové Bachmutu, jak je lidé v okupované zemi přezdívají, útočí po setmění a údajně zabili už více než pět set nepřátel. Vedoucí těchto snajprů to sdělil v rozhovoru pro BBC, která k nim dostala exkluzivní přístup.
8. 8. 2023|

Uprchlíci vyrábějí v Česku takzvané hejkaly. Zájem ukrajinské armády o maskování roste

Ukrajinská armáda má stále větší zájem o maskovací oděvy pro vojáky vzdorující ruské agresi. S výrobou speciálního oblečení, kterému se říká hejkal, pomáhají i uprchlíci v Česku. Vnímají to jako pomoc napadené vlasti a současně příležitost sejít se s krajany.
30. 4. 2023|

Summity v Praze jistili odstřelovači v oknech i na střechách, letiště posilovalo směny

Evropští státníci začali opouštět Pražský hrad po pátečním summitu pozdě odpoledne po sérii tiskových konferencí. Policie doprovodila delegace většinou na letiště Václava Havla. Ač jich bylo ve čtvrtek i v pátek několik desítek, dopravu v metropoli summity omezily jen minimálně. Dvojice diplomatických setkání v Praze přitom nezaměstnala pouze policisty, ale například i personál Letiště Václava Havla.
7. 10. 2022|

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů potrestal soud muže nepravomocně 20 lety vězení

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 pražský městský soud potrestal Alojze Poláka 20 lety vězení. Muž je stíhán jako uprchlý. Obžaloba tvrdí, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Polákovi kvůli tomu hrozí výjimečný trest. Podle rozsudku se ale neprokázalo, že by muž někoho usmrtil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce se proti němu odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.
7. 4. 2022|

Žalobce viní muže z terorismu a podpory Ruska ve válce proti Ukrajině, stíhaný je jako uprchlý

Dvaatřicetiletý Martin Kantor, který podle obžaloby spáchal v Donbasu teroristický útok, se podle svých známých netajil tím, že se chce přidat na stranu Ruska a jím podporovaných separatistů. Svědci to uvedli u pražského městského soudu, který se začal kauzou zabývat. Muž je stíhaný jako uprchlý. Jeho přátelům přišel v roce 2016 e-mail se zprávou, že zemřel. Tuto informaci se ale nepodařilo ověřit. Obžalovanému hrozí 12 až 20 let vězení.
5. 5. 2021|