Uprchlíci vyrábějí v Česku takzvané hejkaly. Zájem ukrajinské armády o maskování roste

Události: S výrobou takzvaných hejkalů pomáhají v Česku ukrajinští uprchlíci (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda má stále větší zájem o maskovací oděvy pro vojáky vzdorující ruské agresi. S výrobou speciálního oblečení, kterému se říká hejkal, pomáhají i uprchlíci v Česku. Vnímají to jako pomoc napadené vlasti a současně příležitost sejít se s krajany.

Maskování využijí rozvědčíci nebo odstřelovači, kteří se tak lépe schovají v trávě nebo v listí před útočícími Rusy. Poptávka od začátku velké invaze významně vzrostla. „Když jsme minulý rok měli objednávky na přibližně deset až patnáct hejkalů, tak teď máme objednávku na 62 hejkalů a ve frontě stojí další objednávky,“ uvedla Halina Fedisová z Pražského Ukrýtu.

Ženy musejí postříhat pytle, vytáhnout nitě a navázat je na síťovinu, uprchlice ale mluví o naplňující práci. „Nikdy se tady nenudíme a vždycky to je zajímavé a uklidňující,“ říká Fedisová.

„Můžu se v klidu zabývat svými myšlenkami,“ podotkla jiná dobrovolnice Nadija Vandžurová. Při práci prý myslí na vítězství Ukrajiny nad Ruskem.

Ukrajinské centrum Nusle zase vyrábí maskovací sítě, které se používají třeba pro ukrytí vojenské techniky před drony. „Máme velkou obarvenou látku. Pak ji nakrájíme, stužka musí být do takových tří centimetrů. Musí to vypadat jako kamínky, větvičky, listí… Všechno, co je v přírodě,“ vysvětluje pracovnice Natalija Dobčenková.

Výroba maskovací sítě
Zdroj: ČT24

Kamufláže se v Praze vyrábí už od roku 2014, když začala ruská agrese na východě Ukrajiny. Loni po vypuknutí otevřené války ale dobrovolníků přibylo, a to nejen mezi uprchlíky. „Když jsme se minule s paní Natalijí bavili, tak říkala, že problematická část produkce jsou barvy, nemá z čeho barvit. Takže jsme objednali asi 150 kusů barev,“ uvedl jeden z dobrovolníků Dan Svoboda.

Do balíku nezbytně patří i dárek pro příjemce - sladkost z Česka a pohlednice s poděkováním za ochranu a Ukrajinu.