ČT zveřejnila průzkum volebního potenciálu v největších městech

Největší volební potenciál v největších městech ukázal nejnovější průzkum, který společnosti Data Collect a Kantar zpracovaly pro Českou televizi. Volební potenciál ukazuje, kolik procent by mohlo dané uskupení získat, pokud by ho volili všichni ti, kteří o něm teď před volbami uvažují. Suma volebních potenciálů proto může přesáhnout sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.

Největší volební potenciál před nadcházejícími komunálními volbami v Praze má uskupení Spolu pro Prahu. Jeho volbu zvažuje 38,5 procenta obyvatel. Na druhém místě jsou v Praze Piráti - volební potenciál 28 %. Třetí místo patří s 25 procenty ANO. Následuje PRAHA SOBĚ s 22 nebo STAN s 20 procenty. 

V Brně první příčku obsadilo uskupení s názvem SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09. V průzkumu má 34 procent. O jeden procentní bod méně má koalice lidovců, starostů a nezávislých. I v jihomoravské metropoli je na třetím místě ANO. Lidé ale zvažují i další uskupení - například Piráty, Přísahu Roberta Šlachty nebo Brno Brňankám a Brňanům.

Volební potenciál podle průzkumu Data Collect a Kantar pro ČT
Zdroj: ČT24

V Ostravě mělo na přelomu měsíce největší volební potenciál ANO. Jeho volbu zvažovalo 39 procent dotázaných. Uskupení Ostravak by mohlo obdržet až 21,5 procenta hlasů. Volební potenciál nad pět procent má v tomto městě celkem 11 stran a hnutí.

Volební potenciál podle průzkumu Data Collect a Kantar pro ČT
Zdroj: ČT24

Data k tomuto průzkumu odborníci sbírali mezi 22. srpnem a 2. zářím, a to jak telefonicky, tak v on-line rozhovorech. Zástupci sedmi stran a hnutí s nejvyšším volebním potenciálem v daném městě budou pozváni do předvoleních debat České televize.

Volební potenciál podle průzkumu Data Collect a Kantar pro ČT
Zdroj: ČT24