Policie nezvládla na krumlovském mítinku ANO koordinaci hlídek i taktiku postupu, řekl Vondrášek

Policejní prezident Vondrášek k výsledku kontroly zákroku policie v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Policie na krumlovském mítinku Andreje Babiše (ANO) nezvládla koordinaci hlídek, taktiku postupu a nebyla zvládnutá ani velitelská role, popsal výsledky kontroly policejní prezident Martin Vondrášek. Použití donucovacích prostředků proti ženě, která na mítinku ANO napadla policistu, bylo podle Vondráška oprávněné.

„Policie na mítinku ANO v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení, které mluví o dodržování vnitřní bezpečnosti,“ řekl Vondrášek.

Upozornil také na to, že policisté v civilu při snaze oddělit protistrany na mítinku pochybili tím, že neprokázali příslušnost k policii. „Když využívali své oprávnění, tak předtím neprokázali příslušnost k polici, mnozí učastníci nemohli vědět, že to jsou policisté,“ dodal.

Kritické reakce veřejnosti si vysloužil také zásah neuniformovaných policistů proti ženě, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu. „Když naši kolegové odcházeli k služebnímu vozidlu, přistoupila k jednomu z nich žena, bez varování mu dala facku, způsobila mu kromě jiného tržné zranění. Následovalo použití mírnějších donucovacích prostředků a okamžité prokázání příslušnosti k policii,“ popsal událost Vondrášek. Použití donucených prostředků hodnotí jako oprávněné a přiměřené.

Co se týče omezení osobní svobody ženy, trvalo podle něj 55 minut. „Propuštění po 55 minutách a oznámení přestupku příslušnému správnímu orgánu. Opět za mě naprosto správný postup,“ dodal policejní prezident.

Vondrášek vyzval zároveň ředitele jihočeské policie Luďka Procházku, aby vyvodil osobní odpovědnost policistů i velitelů, kteří v Českém Krumlově situaci nezvládli. Informace o navržených opatřeních očekává do dvou týdnů.

„Jihočeský policejní ředitel Procházka obdrží od policejního prezidenta výsledky prověřování úřadu vnitřní kontroly k incidentu na shromáždění v Českém Krumlově a s policisty zahájí kázeňské řízení. O jeho výsledku bude policejního prezidenta informovat,“ vzkázal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. 

Je dobře, že budou potrestáni policisté i velitelé, míní Žáček

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) kontrolu policejního prezidia uvítal. Snahou vedení policie podle něj bylo opravdu zjistit, co se konkrétně na mítinku ANO v Českém Krumlově stalo, což dokládá potrestání jak policistů, tak velitelů. 

„Je dobře, že je to, jak to vnímám, padni komu padni,  že se řeší konkrétní zasahující policisté, kteří jsou vidět na různých videích a fotografiích, ale také jejich nadřízení, kteří řídili celý zásah, a jak jde vidět, postupovali v rozporu s taktikou,“ sdělil Žáček. 

Zároveň doufá, že na základě výsledku kontroly vyvodí závěry taky další krajští ředitelé policie, aby se taková situace na veřejných shromážděních neopakovala. Policisté by měli být podle něj opatrní a dodržovat vnitřní předpisy. 

Zákrok v Borovanech

Kritiku vyvolal už minulý týden zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor. 

Zákrokem v Borovanech se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zákrok v Českém Krumlově řešil právě úřad vnitřní kontroly prezidia. Kázeňskému řízení čelí také policista, který měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Vondrášek v pondělí po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě, či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny i odboru vnitřní kontroly.

Protesty odpůrců provázely Babišova shromáždění i tento týden ve čtvrtek, například v Ústí nad Labem mítink provázely potyčky. Policisté na akci zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy. Na shromáždění dohlíželi uniformovaní policisté a antikonfliktní tým.