Zákrokům na Babišových mítincích předcházelo protiprávní jednání, řekl policejní prezident Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek nechce ohledně zákroků na mítincích předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s občany činit předčasné soudy. Policisté v Borovanech na Českobudějovicku a v Českém Krumlově mohli podle něj pochybit, ale k zákrokům údajně došlo po protiprávním jednání. Věc prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.

Vondrášek na tiskové konferenci po setkání s jihočeským krajským policejním ředitelem Luďkem Procházkou komentoval to, že jeden ze zasahujících policistů v civilu měl na fotografiích z mítinku na hlavě propagační čepici strany ANO. 

„Když vidím fotku policisty ve službě, který má na shromáždění na sobě kšiltovku politického subjektu, když vidím policistu, který zaklekává v místě krku zajištěnou osobu, byť by to bylo na vteřinu, nemůžu být šťastný a musím konat,“ řekl Vondrášek. Předpokládá, že minimálně tato záležitost bude součástí kázeňského řízení. 

Vyloučil, že by policie stranila Babišovi. „Policii je úplně jedno, kdo je svolavatel, v tomto případě to bylo politické hnutí, zítra to bude jiné politické hnutí, pozítří to bude spolek. Policie musí postupovat stále stejně,“ uvedl Vondrášek.

Dodal, že nechce dělat předčasné soudy. Na setkání s Procházkou v pátek zhlédnul videa ze zásahu a seznámil se s prvotním prošetřením událostí. „Viděl jsem video, ze kterého je naprosto patrné, že muž, proti kterému jsme zakročovali, utíká z místa shromáždění s reproduktorem. Když oznámíte shromáždění, máte ze zákona nárok na to dosáhnout účelu shromáždění a nikdo vám v tom nemůže bránit,“ řekl Vondrášek. Policie podle něj nemůže přihlížet přestupku a musí v takovém případě konat. 

Brífink policejního prezidenta k zákrokům na mítincích Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Vizitka policie nyní podle Vondráška kvůli mediálním výstupům z událostí nevypadá nezávisle. „Mě to jako policejního prezidenta trápí,“ dodal a upozornil, že v Borovanech se policisté před zákrokem opakovaně prokázali, zasáhli až poté, co mladík neuposlechl jejich výzvy.

Pokud bude GIBS v jednání policistů spatřovat trestný čin, zahájí s nimi trestní řízení, řekl. V opačném případě se věc vrátí policii, která vyhodnotí případnou odpovědnost a s policisty může zahájit kázeňské řízení.

V pondělí bude mít Vondrášek jednání s krajskými a územními policejními řediteli, kde bude mimo jiné apelovat na to, aby na shromážděních převládala služba uniformované policie a antikonfliktních týmů a aby se rizikovějších shromáždění účastnil i úřad vnitřní kontroly policie.

Zásah prošetří GIBS

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,“ uvedl v pátek premiér Petr Fiala (ODS). Pro demokratický stát je podle něj důležitá důvěra veřejnosti v nestrannost a profesionalitu jeho represivních složek. 

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu.

„Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal už dříve na Twitteru Vondrášek. „Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal.

Generální inspekce bezpečnostních sborů potvrdila, že spis s informacemi o zákroku v Borovanech od policie převzala. „Můžeme potvrdit, že jsme od Policie České republiky převzali spisový materiál týkající se služebního zákroku provedeného v Borovanech. Ubezpečujeme veřejnost, že záležitost bude z naší strany důkladně a objektivně prošetřena,“ uvedla na stránkách mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Rakušan požádal o podrobnou zprávu

Zděšení a rozhořčení ze zásahu sdílí i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit,“ uvedl. Rakušan má v úmyslu se seznámit se závěry prověřování. „Policie musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,“ doplnil. 

Rakušan uvedl, že se v pondělí sejde s Vondráškem, následně se závěry jednání společně seznámí veřejnost. „Detailní prošetření excesu, kázeňské postihy pro chybující policisty, představení taktiky Policie ČR při podobných akcích a aby byli policisté v těchto případech vždy viditelně označeni. To budu požadovat od policie na pondělní schůzce,“ napsal.

Babiš lituje vyhrocené situace

Andrej Babiš se k zásahu policie vyjádřil v SMS zprávě pro ČT. Uvedl, že jej celá situace mrzí. „To, jak je situace vyhrocená, kolik je mezi odpůrci zloby a agrese,“ napsal ve zprávě a dodal, že jeho odpůrci údajně vodí na akce děti v předškolním věku a dávají jim do rukou píšťalky a transparenty.

„Situace určitě není snadná ani pro policisty,“ napsal také Babiš. „I proto na každé zastávce vyzývám naše podporovatele, aby se nenechali vyprovokovat a nedošlo k žádnému konfliktu. A to samé bych ocenil i od předsedů vládních stran, jejichž zastupitelé protesty proti nám často organizují,“ uvedl také v SMS zprávě předseda hnutí ANO. 

Na sociálních sítích se objevil záznam z jeho čtvrtečního mítinku, na kterém Babiš své odpůrce označil za fašisty a nacisty: „To jsou fašisti a nacisti… to jsou voliči SPOLU a PirStanu, to jsou lidi, kteří jsou nebezpeční. Já jsem zvědav, kde je policie, proč neoddělí ty agresory od nás.“

Studio ČT24: Prošetření policejních zásahů na mítincích expremiéra Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Babiš později na Twitteru napsal, že nikdy nechtěl, aby policie chránila jeho. „Myslím si ale, že podporovatele, kteří pokojně chodí na naše mítinky, by chránit měla,“ uvedl. „Ta míra agrese, zloby a vulgarit ze strany odpůrců stále roste,“ konstatoval.

Postup prověří i policejní úřad

Policie uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu. 

Vondrášek v pátek řekl, že v tomto případě se bude zásahem zabývat úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, závěrečnou zprávu by měl předložit do konce příštího týdne.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík ve čtvrtek řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal. 

Šéf sněmovního podvýboru pro policii Pavel Kašník (ODS) v pátek v tiskové zprávě uvedl, že je událostmi silně znepokojen. „Osobně stojím za všemi slušnými a poctivými policisty, ale zároveň se zasadím se vší vážností o prošetření jakéhokoliv porušení zákona příslušníky Policie ČR. Takovéto excesy nepřijatelnou měrou dehonestují poctivou práci tisíců profesionálů v řadách policie,“ řekl.

Postupem policie na mítincích se má zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor. „Určitě se těmito nepřiměřenými zásahy během předvolebních akcí budeme s výborem pro bezpečnost zabývat. A pokud to bude nutné, tak i na mimořádné schůzi,“ sdělil předseda výboru Pavel Žáček. Uvedl současně, že důvěřuje kontrolním orgánům policie i GIBS v tom, že jednání zúčastněných policistů objektivně prověří.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.