TÉMA

Borovany

Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.
23. 4. 2024|

U Borovan by se mohl znovu těžit živec. Někteří obyvatelé jsou proti

Po víc než padesáti letech plánuje soukromá firma obnovit do tří let těžbu živce v jednom z lomů v jihočeském Dvorci u Borovan. Část tamních obyvatel ale záměr nepodporuje. Obávají se znečištění okolní přírody a zvýšeného hluku.
14. 12. 2023|

Hasební práce u požáru v Borovanech skončily

Hasiči v sobotu v 19:00 ukončili hasební práce u požáru skládky pneumatik v Borovanech na Českobudějovicku. Přes noc budou na místo, kde požár vypukl ve čtvrtek nad ránem, dohlížet se třemi cisternami. Škoda, kterou požár způsobil, je odhadnutá na 60 milionů korun. Vyšetřování příčin vzniku požáru podle mluvčího jihočeských hasičů Vratislava Malého pokračuje.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 19:57|

Požár v Borovanech zasáhl asi 1500 tun pneumatik, desítky hasičů jsou stále na místě

Oheň při čtvrtečním požáru v Borovanech zasáhl zhruba 1500 tun pneumatik. Dalších 200 tun výrobků pak hořelo ve skladovací hale firmy na recyklaci pneumatik. Hasiči na místě stále zasahují a jejich práce bude pokračovat ještě hodiny, možná i několik dní. Požár, který vypukl v noci na čtvrtek, způsobil škodu 60 milionů korun. Na místě nadále platí třetí stupeň požárního poplachu, uvedl mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Hasiči pokračují v rozhrabávání materiálu, odhadují, že zpracovali asi dvě třetiny požářiště.
4. 8. 2023|

Škoda po požáru skládky pneumatik u Borovan je 60 milionů, hasiči na místě stále zůstávají

Celý den hasiči zasahovali u Borovan na Českobudějovicku, kde v noci začala hořet skládka pneumatik ve firmě na jejich recyklaci. Zásah bude zřejmě pokračovat do pátku, neboť likvidace postupuje pomalu, řekl vpodvečer mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Oheň způsobil škodu přibližně 60 milionů korun. Místní neměli přes den větrat. Příčina požáru se vyšetřuje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 19:23|

Natočila ruské tanky, stálo ji to svobodu. Ukrajinskou učitelku okupanti půl roku věznili a mučili

Když kolem šestadvacetileté učitelky z Ukrajiny na počátku masivní ruské invaze projížděly ruské tanky, neváhala vzít do ruky svůj telefon. Záběry však Viktorii Andrušu nakonec stály svobodu. Rusové totiž materiál našli a učitelku vzali do zajetí. V cele, kde ji okupanti mučili, se uklidňovala vzpomínáním na svou práci a žáky. Loni v září Andrušu Rusové po šesti měsících vyměnili. Její příběh přibližuje zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová.
10. 3. 2023|

Kvůli zásahu policie na Babišově mítinku v Českém Krumlově padly dva kázeňské tresty

Dva policisté dostali kázeňské tresty kvůli zásahu na srpnovém politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v České Krumlově. Muži podle závěrů z řízení pochybili, když při rozdělování znesvářených stran na akci dostatečně neprokázali svoji příslušnost k policii. České televizi to sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. V souvislosti se srpnovým mítinkem bylo vedeno kázeňské řízení také s velitelem obou policistů. I on se podle Matznera dopustil přestupku, trest ale nedostal.
15. 12. 2022|

Zákrok proti školákovi na Babišově mítinku byl kázeňský přestupek. Policisté vyvázli bez trestu

Policisté, kteří v srpnu zasáhli proti školákovi na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) v Borovanech, se dopustili kázeňského přestupku. O výsledku řízení informoval Českou televizi mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Muži však nebyli nijak potrestáni, mluvčí uvedl, že k nápravě postačovalo už samotné kázeňské řízení, roli podle něj sehrál i mediální zájem o borovanský incident. Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která už v říjnu uvedla, že zákrok byl oprávněný.
7. 11. 2022|

Policejní zákrok proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku byl podle GIBS v pořádku

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů byl v pořádku policejní zákrok proti školákovi na mítinku předsedy opozičního ANO Andreje Babiše v Borovanech. Inspekce se zabývala tím, že neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který předtím podle týdeníku Respekt odnesl Babišovi reproduktor. Konstatovala, že zákrok a použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Sbor nyní prověřuje trestní oznámení na chlapcovu matku, jak zjistili Reportéři ČT.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 22:11|

V souvislosti se zásahem na akci ANO v Krumlově čelí policisté kázeňskému řízení

Ředitelství jihočeské policie vede kárná řízení s příslušníky, kteří zasahovali na předvolební akci hnutí ANO v Českém Krumlově. Informaci, kterou v úterý přinesl server Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek oznámil, že od jihočeského ředitele Luďka Procházky očekává opatření do dvou týdnů.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 20:07|

Policie nezvládla na krumlovském mítinku ANO koordinaci hlídek i taktiku postupu, řekl Vondrášek

Policie na krumlovském mítinku Andreje Babiše (ANO) nezvládla koordinaci hlídek, taktiku postupu a nebyla zvládnutá ani velitelská role, popsal výsledky kontroly policejní prezident Martin Vondrášek. Použití donucovacích prostředků proti ženě, která na mítinku ANO napadla policistu, bylo podle Vondráška oprávněné.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 16:00|

ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 21:42|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.
5. 8. 2022|

Zákrokům na Babišových mítincích předcházelo protiprávní jednání, řekl policejní prezident Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek nechce ohledně zákroků na mítincích předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s občany činit předčasné soudy. Policisté v Borovanech na Českobudějovicku a v Českém Krumlově mohli podle něj pochybit, ale k zákrokům údajně došlo po protiprávním jednání. Věc prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 17:38|

Z podmínky na pět a půl roku zvýšil soud trest majiteli fotovoltaické elektrárny Petrovice u Borovan

Olomoucký vrchní soud výrazně zvýšil trest majiteli fotovoltaické elektrárny Petrovice u Borovan na Českobudějovicku Danielu Exnerovi z původně podmíněného trestu na 5,5 roku vězení. Muže odvolací soud potrestal kvůli podvodu v souvislosti se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla podle soudu dokončená.
19. 10. 2021|

Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.
21. 9. 2021|

Za podvod se solární elektrárnou u Borovan si zástupce firmy odsedí pět let, soud mu zvýšil trest

Olomoucký vrchní soud zpřísnil trest Marku Klimešovi za podvod se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Místo podmínky zástupce stavební firmy stráví pět let ve vězení. Revizní technik Tomáš Goldmann si odpyká tříletý podmíněný trest. Podle rozsudku se muži dopustili podvodu při zapojení elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv věděli, že elektrárna nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda spočítaná na 160 milionů korun. Obžalovaným původně hrozil až desetiletý trest.
22. 6. 2021|