Zákrok proti školákovi na Babišově mítinku byl kázeňský přestupek. Policisté vyvázli bez trestu

Policisté, kteří v srpnu zasáhli proti školákovi na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) v Borovanech, se dopustili kázeňského přestupku. O výsledku řízení informoval Českou televizi mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Muži však nebyli nijak potrestáni, mluvčí uvedl, že k nápravě postačovalo už samotné kázeňské řízení, roli podle něj sehrál i mediální zájem o borovanský incident. Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která už v říjnu uvedla, že zákrok byl oprávněný.

„V řízení byli policisté uznáni vinnými z kázeňského přestupku. Od uložení kázeňského trestu bylo upuštěno, neboť samotné projednání přestupku postačuje k nápravě policistů,“ sdělil na dotaz ČT Matzner. „Přihlédnuto bylo i ke skutečnosti, že policisté byli vystaveni značnému mediálnímu tlaku, který zasáhl i do jejich soukromého života,“ doplnil mluvčí.

K incidentu došlo na srpnovém politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v jihočeském městě Borovany. Neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor. Podle Matznera vedla jihočeská policie v této souvislosti kázeňské řízení se dvěma policisty pro porušení základních pravidel chování, služebního jednání a služební zdvořilosti.

Podle GIBS byl zákrok oprávněný

Případem se zabývala také GIBS. Podle jejích závěrů byl zákrok oprávněný a přiměřený. Policisté podle mluvčí inspekce Ivany Nguyenové reagovali na nezákonné chování mladého muže, který odnášel zvukovou aparaturu, a proto se ho rozhodli legitimovat. Opakovaně se podle ní prokázali služebním průkazem a mladíka vyzvali, aby předložil občanský průkaz.

„Výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z policistů. Následně policisté za použití hmatů a chvatů svedli mladého muže na zem,“ popsala v říjnové tiskové zprávě mluvčí.

Mladík se podle inspekce jevil jako „osoba zjevně starší 15 let“ a nevykazoval žádné známky autismu. „Až po ukončení služebního zákroku bylo matkou sděleno policistům, že se jedná o patnáctiletého chlapce, který trpí poruchou autistického spektra,“ uvedla Nguyenová. Dodala, že užitím donucovacích prostředků nebylo mladíkovi způsobeno žádné zranění.

Kázeňské řízení kvůli zákroku v Českém Krumlově pokračuje

Jihočeská policie vede kázeňské řízení ještě v souvislosti se zákrokem na druhém Babišově mítinku. K tomu došlo v Českém Krumlově, kde neuniformovaní policisté odvezli ženu v neoznačeném autě na služebnu. V tomto případě podle Matznera řízení pokračuje.

Zákrok řešil také úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška dospěl k závěru, že použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě bylo oprávněné. Policie ale podle něj na shromáždění v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení.

Policisté na mítinku podle prezidia také chybovali, když při snaze oddělit znesvářené strany při hrozícím fyzickém střetu neprokázali svou příslušnost k policii. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů následně dostali školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.