„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

Interview ČT24: Policejní prezident Martin Vondrášek (zdroj: ČT24)

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.

Policie čelí kritice kvůli zákrokům v jižních Čechách. Při setkání Babiše s voliči v Borovanech na Českobudějovicku tři neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, jeden z nich mu klečel na krku.

Policisté školáka odvezli na služebnu, jeho matku podle serveru Respekt odmítli vzít s sebou i přesto, že chlapec údajně trpí autismem. Jeden z policistů přitom podle fotografií na mítinku nosil propagační čepici Babišova hnutí.

Policista v civilu s propagační čepicí politické strany ANO
Zdroj: ČT24/Respekt

Čepici prý dostal od Babišova promo týmu

Vondrášek v Interview ČT24 chtěl oddělit samotný zásah a to, že policista nosil čepici politického hnutí, což je podle něj neakceptovatelné. Na otázku, zda má informaci o tom, že je daný policista přívrženec hnutí ANO, odpověděl, že pouze četl záznam, který policista sepsal. Policista v něm tvrdí, že čepici obdržel od promo týmu Babišova shromáždění a v jeho průběhu si ji dal na hlavu.

„To vysvětlení je mi lhostejné, ta čepice nemá na jeho hlavě co dělat,“ řekl policejní prezident s tím, že policista už čelí kázeňskému řízení, které zahájil jihočeský policejní funkcionář. „Pokud máme dělat vše pro to, abychom byli vnímáni jako nezávislá policie, tak si toto nemůžeme dovolit,“ dodal.

Zda bude policista postaven mimo službu, zatím odmítl komentovat s tím, že na konci řízení je celá škála různých možností.  

Za zákrok se zatím Vondrášek omlouvat nehodlá. „Nemůžu vyloučit u jednoho policisty exces, ať už je z nedbalosti, nebo je záměrný,“ uvedl policejní prezident a dodal, že je napřed potřeba prověřit, zda jde o systémové pochybení a policisté jsou nesprávně instruováni, nebo jde o pochybení jednotlivce. 

To, že policisté k zákroku přistoupili, Vondrášek hájil. Policie podle něj nemohla přihlížet přestupku, a pokud chlapec odnášel z Babišova mítinku reproduktor, musela konat, aby nebyla porušena práva svolavatele shromáždění. Chlapec údajně odmítl prokázat svou totožnost poté, co se policisté legitimovali, a odcházel.

„V okamžiku zahájení zákroku kladl aktivní odpor, a to na té fotce vidět není,“ řekl policejní prezident ke snímku, který přinesl Respekt.

Zákrok policistů během Babišova mítinku v Borovanech
Zdroj: ČT24/Respekt

Matka chlapce údajně poděkovala

Zda zákrok nebyl nepřiměřený, podle Vondráška vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů. K tomu, že policisté nedovolili matce zadrženého chlapce jet na služebnu s ním, Vondrášek dodal, že matka sama údajně nakonec policistům poděkovala. 

 „Já jsem to tady nechtěl říkat, ale vím to, že matka poděkovala policistům za jejich přístup ke svému synovi,“ řekl policejní prezident.

Na mítincích přibudou antikonfliktní týmy

„Máme období, kdy se nám dvakrát v přímém přenosu zákrok úplně nevydařil a mě to hrozně trápí, nejen jako policejního prezidenta, ale i člověka, protože si zakládám na demokratických stavebních kamenech této země,“ řekl policejní prezident Vondrášek.

Kritizován je totiž i další zákrok neuniformovaných policistů na Babišově mítinku proti ženě v Českém Krumlově. Z akce tam policisté odvedli protestující ženu do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že žena policistu v civilu napadla. Ona sama tvrdí, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Podle Vondráška bude v tomto případně nutné prověřit, zda se policista před zásahem prokázal jako příslušník policejního sboru. Pokud se tak nestalo, dopustil se podle něj přestupku. Situaci bude vyšetřovat úřad vnitřní kontroly policejního prezidia.

Vondrášek oba zákroky označil za „nevydařené a netaktické“. Mohou podle něj poškodit dobré jméno policie. Připomněl, že policie denně vyjíždí ke zhruba dvěma tisícům sedmi stům zákrokům a úkonům a jen dva takovéto mediálně propírané incidenty mohou důvěru v policii ohrozit.

Vondrášek také řekl, že se zasadí o to, aby v podobných situacích nechyběly antikonfliktní týmy. „Přepokládám, že pokud se bezpečnostní situace nezmění, bude mít policie antikonfliktní tým na všech shromážděních tohoto typu, já nebudu říkat na shromážděních Andreje Babiše, ale na shromážděních, kde hrozí konflikt mezi lidmi,“ doplnil. 

Celý rozhovor s policejním prezidentem je k dispozici ve videu v úvodu článku.