Požár v Borovanech zasáhl asi 1500 tun pneumatik, desítky hasičů jsou stále na místě

Oheň při čtvrtečním požáru v Borovanech zasáhl zhruba 1500 tun pneumatik. Dalších 200 tun výrobků pak hořelo ve skladovací hale firmy na recyklaci pneumatik. Hasiči na místě stále zasahují a jejich práce bude pokračovat ještě hodiny, možná i několik dní. Požár, který vypukl v noci na čtvrtek, způsobil škodu 60 milionů korun. Na místě nadále platí třetí stupeň požárního poplachu, uvedl mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Hasiči pokračují v rozhrabávání materiálu, odhadují, že zpracovali asi dvě třetiny požářiště.

„Zásahem se nám podařilo výrazně snížit množství kouře, oproti včerejšku (čtvrtku) odhadem o 90 procent. Hasiči zasahují v dýchací technice, ale lidé mohou doma normálně otevírat okna a větrat. Nadýchání zplodin jim nehrozí,“ uvedl Malý na síti X (dřívějším Twitteru). 

Požár, který vypukl ve čtvrtek ráno ve 2:00, se postupně rozšířil na 1,5 hektaru. Hasiči dostali oheň pod kontrolu ve čtvrtek ráno kolem 9:00, kdy se přestal šířit. Postupně vyslali k zásahu 26 cisteren. Nyní shořelou gumu rozhrnuje nakladač a další na místo hasiči ještě vyšlou.

Firma Bonus, kterou požár zasáhl, zpracovává pneumatiky. Z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činí sto milionů korun. Příčiny požáru hasiči vyšetřují. „Pracujeme se všemi verzemi,“ řekl Malý.

Jde o druhý větší požár v rozmezí jednoho dne ve stejné lokalitě. Od úterní noci hasiči zasahovali u požáru haly a skladu s nářadím v Ledenicích na Českobudějovicku. Obě lokality dělí vzdušnou čarou jen stovky metrů. Starosta Borovan na Českobudějovicku Vít Fialka (Pro Borovansko) nabádá firmy ve městě a okolí, aby zvýšily ostrahu svých objektů. Nelze podle něj vyloučit, že oheň na skládce úmyslně někdo založil.