Kvůli zásahu policie na Babišově mítinku v Českém Krumlově padly dva kázeňské tresty

Dva policisté dostali kázeňské tresty kvůli zásahu na srpnovém politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v České Krumlově. Muži podle závěrů z řízení pochybili, když při rozdělování znesvářených stran na akci dostatečně neprokázali svoji příslušnost k policii. České televizi to sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. V souvislosti se srpnovým mítinkem bylo vedeno kázeňské řízení také s velitelem obou policistů. I on se podle Matznera dopustil přestupku, trest ale nedostal.

Kázeňská řízení byla vedena konkrétně se dvěma policisty z Územního odboru Český Krumlov. „Při komunikaci s občany na mítinku v Českém Krumlově neprokázali řádným způsobem svoji příslušnost k policii. V řízení byli policisté uznáni vinnými z kázeňského přestupku a byl jim uložen kázeňský trest,“ uvedl Matzner. Doplnil, že vzhledem k neveřejnosti řízení nemůže samotné tresty komentovat.

„Kázeňské řízení bylo vedeno i s velitelem opatření, nekoordinoval řádným způsobem velení bezpečnostního opatření. Byl uznán vinným z kázeňského přestupku. Od uložení kázeňského trestu bylo upuštěno, neboť samotné projednání přestupku postačuje k nápravě policisty,“ dodal dál Matzner s tím, že policie přihlédla i k tomu, že v rámci zásahu nedošlo k závažnému narušení veřejného pořádku.

Na mítinku v Českém Krumlově neuniformovaní policisté zasahovali také proti ženě, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu. Zákrok řešil úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška dospěl k závěru, že použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě bylo oprávněné.

Policie ale podle něj na shromáždění nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů následně dostali školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Zákrok na školáka v Borovanech byl přestupek

Jihočeská policie už dříve jako přestupek vyhodnotila také zákrok proti školákovi na Babišově mítinku v Borovanech na Českobudějovicku. Neuniformovaní policisté tehdy v létě zaklekli školáka, který chtěl odnést reproduktor. I v případě tohoto zákroku bylo od trestu upuštěno.

„Samotné projednání přestupku postačuje k nápravě policistů. Přihlédnuto bylo i ke skutečnosti, že policisté byli vystaveni značnému mediálnímu tlaku, který zasáhl i do jejich soukromého života,“ řekl k tomu mluvčí Matzner.

Zákrok policie a použití donucovacích prostředků proti školákovi v Borovanech posuzovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle ní byl v dané situaci oprávněný, přiměřený a v souladu s právními předpisy.

Zákrok vyvolal kritiku veřejnosti. Policisté uvedli, že mladík vypadal starší a na první pohled netrpěl žádnými zdravotními problémy. Až po zákroku matka chlapce uvedla, že je mu 15 let a trpí poruchou autistického spektra.