Škoda po požáru skládky pneumatik u Borovan je 60 milionů, hasiči na místě stále zůstávají

Události: Požár ve firmě na recyklaci pneumatik (zdroj: ČT24)

Celý den hasiči zasahovali u Borovan na Českobudějovicku, kde v noci začala hořet skládka pneumatik ve firmě na jejich recyklaci. Zásah bude zřejmě pokračovat do pátku, neboť likvidace postupuje pomalu, řekl vpodvečer mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Oheň způsobil škodu přibližně 60 milionů korun. Místní neměli přes den větrat. Příčina požáru se vyšetřuje.

„Postupujeme s likvidací, ale jde to pomalu, protože oheň zasáhl skutečně velkou plochu,“ popsal Malý.

Požár, který vypukl ve dvě hodiny v noci, se postupně rozšířil na 1,5 hektaru. Hasiči dostali oheň pod kontrolu kolem deváté hodiny ráno, kdy se přestal šířit. Postupně vyslali 26 cisteren a vyhlásili třetí stupeň poplachu. 

Po  sedmé večerní hasiči na webu uvedli, že po střídání pracuje na místě 14 jednotek s 16 cisternami. Kvůli zásobování vodou původně zřídili tři čerpací stanoviště u rybníků v okolí. „Počet čerpacích stanovišť jsme snížili na jedno. Budeme hasit přes noc a s velkou pravděpodobností i další den,“ napsali večer na sociální síti X, dříve Twitteru. Největší škodu způsobily plameny především na technologiích na zpracování gumy.

Nikdo nebyl zraněný

„Hoří pneumatiky, hoří recyklát, granule. Shořela jedna hala o rozměrech zhruba padesát krát dvanáct až patnáct metrů – s hotovými výrobky. Hoří i drtiče, což je drahá technologie,“ řekl ve čtvrtek ráno Malý.

Velitel zásahu Jiří Chmel pak odpoledne informoval, že zasažená plocha se výrazně zredukovala. „Jedna z hal, která hořela, je zahašená. Plocha požáru se výrazně zmenšila – odhaduji, že jsme na dvou třetinách,“ řekl.

Odpoledne pak hasiči uvedli, že začali rozhrabávat materiál, rozptylové podmínky jim nahrávaly. „V obydlených oblastech nedochází ke zvyšování koncentrace škodlivin z kouřové vlečky,“ informovali.

Studio ČT24: Požár skládky pneumatik na Českobudějovicku (zdroj: ČT24)

Firma v Borovanech zpracovává pneumatiky. Z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činí sto milionů korun. Příčiny požáru hasiči vyšetřují. „Pracujeme se všemi verzemi,“ dodal Malý.

Jde o druhý větší požár v rozmezí jednoho dne ve stejné lokalitě. Od úterní noci hasiči zasahovali u požáru haly a skladu s nářadím v Ledenicích na Českobudějovicku. Obě lokality dělí vzdušnou čarou jen stovky metrů.