Hasební práce u požáru v Borovanech skončily

Hasiči v sobotu v 19:00 ukončili hasební práce u požáru skládky pneumatik v Borovanech na Českobudějovicku. Přes noc budou na místo, kde požár vypukl ve čtvrtek nad ránem, dohlížet se třemi cisternami. Škoda, kterou požár způsobil, je odhadnutá na 60 milionů korun. Vyšetřování příčin vzniku požáru podle mluvčího jihočeských hasičů Vratislava Malého pokračuje.

„Předpokládáme nahlášení likvidace, úplného konce zásahu (v neděli) ráno, pokud všechno proběhne bez problémů,“ odhadl Malý. U požáru postupně zasahovalo na 280 hasičů s 26 cisternami a 40 kusy další techniky. Stupeň požárního poplachu byl v pátek večer snížený na druhý, v sobotu k 19:00 ho hasiči snížili na první.

Oheň zasáhl plochu v areálu firmy na rozloze více než 1,5 hektaru. Na skládce bylo 1500 tun pneumatik, v hale pak dalších 200 tun výrobků. Granulát, který se z pneumatik vyrábí, museli hasiči vyvézt na volnou plochu a prolévat vodou. Rozebrali také většinu konstrukce haly, ve které byl uskladněný.

Firma Bonus, kterou požár zasáhl, zpracovává pneumatiky. Z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činí 100 milionů korun. Recyklační linka, kterou podnik provozuje, zpracovává 30 tisíc tun ojetých pneumatik ročně.

Ve stejné lokalitě hořelo i od úterní noci do středy, když museli hasiči likvidovat požár haly a skladu s nářadím v Ledenicích na Českobudějovicku. Plameny tam způsobily škodu 25 milionů korun. Obě lokality dělí vzdušnou čarou jen stovky metrů.

Policie podle jejího mluvčího Miroslava Šupíka oba požáry vyšetřuje. Pracuje se všemi verzemi možného vzniku požáru. „Platí, že se oba požáry prověřují. Kriminalisté mezi nimi zatím žádnou souvislost nespatřují,“ řekl v sobotu Šupík.