Nenecháme vás padnout, slíbil Fiala v projevu. Z drahoty obvinil Rusko a Babišovu vládu

Mimořádný projev předsedy vlády Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) oslovil ve středu v osm hodin večer národ s projevem. Mimo jiné řekl, že Rusko neútočí jen na Ukrajinu, ale i na západní země a demokratické zřízení. Jeho cílem je podle Fialy „učinit nás slabými a vydíratelnými“, k čemuž chce Moskva využít jak narušení trhu s potravinami, tak závislost Evropy na ruském plynu a ropě. Lidem vzkázal, že je vláda nenechá padnout.

Premiér také řekl, že minulá vláda zvýšila tempo zadlužování naší země na rekordní úroveň. Pomohla tak rozpoutat tuto „historicky nevídanou drahotu“. V té době podle Fialy ale ještě nikdo netušil, že krátce nato zaútočí Rusko na Ukrajinu. Kromě té klasické vede Moskva válku i morálně-ekonomickou, jejímž cílem je podle premiéra oslabit demokratické země a „narušit důvěru lidí ve stát“.

K dosažení toho, abychom se stali slabými a vydíratelnými, využívá podle Fialy Rusko dvě hlavní zbraně. Tou první je narušení trhu s potravinami, což by mohlo v důsledku vést k nové migrační vlně, druhou závislost na ruské ropě a plynu. Česko je podle Fialy bohužel jednou ze zemí, které jsou na těchto energetických surovinách z Ruska vysoce závislé. I za to prý částečně může Babišova vláda. „Přímý důsledek této krátkozraké politiky doléhá na naše občany a firmy právě v těchto měsících,“ má jasno Fiala.

90' ČT24: Reakce vrcholných politiků a politologa na projev předsedy vlády (zdroj: ČT24)

„Ještě před pěti lety jsme zhruba čtvrtinu plynu měli zajištěnu z Norska, tedy z bezpečné západní země. Minulá vláda neudělala nic pro to, aby tyto dodávky udržela a zajistila tak energetickou bezpečnost České republiky. Naopak dovolila, abychom se v dodávkách plynu stali téměř stoprocentně závislí na Putinově Rusku. Zdali to byla chyba, nebo záměr, těžko dnes soudit,“ pokračoval.

Nejde podle něj jen o nebývale vysoké ceny energií, ale i o hrozbu, že Rusko otočí kohouty a dodávky plynu a ropy přeruší úplně. Proto chce vláda zajistit, aby bylo Česko energeticky suverénní, i proto jsou v tuto chvíli zásobníky plynu plné ze dvou třetin. „Pokud by v zimě došlo na kritický scénář, budeme schopni zajistit plyn do všech domácností,“ slíbil premiér.

Ambicí kabinetu je se od Ruska co nejvíce odstřihnout, energetické suverenity pro Česko chce vláda dosáhnout do pěti let. Prioritou bude jaderná energetika, podporována ale budou i tepelná čerpadla či fotovoltaika. Česko chce mít podle premiéra v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Stát je tu podle Fialy od toho, aby v takto mimořádné situaci lidem podal pomocnou ruku.

„Nárůsty cen energií, jež nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. Stát nemá dostatek peněz na to, aby tento nárůst plošně kompenzoval v plné výši a všem. Žádný evropský stát to nedělá. Ale … říkáme zřetelně – nenecháme vás padnout,“ zdůraznil Fiala.

Opoziční politici Fialovo vystoupení kritizují

„To nebyl žádný projev k národu, to byla nepovedená tiskovka pana premiéra, na které zopakoval svoje lži. Lži o inflaci, zadlužení, energetické závislosti, o Dukovanech. A samozřejmě nezapomněl vzpomenout jméno Andrej Babiš. Gratuluji panu premiérovi, že se konečně probudil a zjistil, že je potřeba zrušit poplatek za obnovitelné zdroje,“ tepal v 90' ČT24 Fialu jeho předchůdce a předseda hnutí ANO. Podle Babiše byl projev o ničem a „lidé se nic nedozvěděli“.

Podle místopředsedy SPD Radima Fialy byl projev předsedy vlády účelový a měl „zastínit obrovské politické problémy“,do nichž se kabinet dostal kvůli korupční kauze v Praze. Jeho osobně prý projev neuklidnil. „Věci, které (premiér) říkal, že musí udělat, jsou podle mého názoru nesystémové a zajistí snížení ceny energií jen na určitou dobu,“ kritizoval Fiala z SPD slova svého jmenovce.

„Myslím, že je dobře, že pan premiér oznámil kroky, které bude vláda činit v oblasti pomoci se zdražováním. To je problematika, která zajímá každého z nás. Jako Piráti jsme už od února prosazovali, aby vláda byla velmi aktivní, protože bylo zřejmé, že stát bude vybírat mnohem více peněz na daních,“ okomentoval Fialovo vystoupení šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Fiala vystoupil krátce po korupčním skandálu

Projev přišel v době, kdy se blíží předsednictví Česka v Radě Evropské unie a vláda se potýká s dopady korupční kauzy v pražském dopravním podniku (DPP) okolo bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka.

V úterý Fiala uvedl, že po rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odmítá větší rekonstrukci vlády. Kandidáta na nového ministra by mělo hnutí STAN představit do konce týdne. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), kterého část opozice v souvislosti s kauzou údajné korupce v pražském dopravním podniku vyzývá k rezignaci, má podle premiéra jako šéf resortu stále důvěru kabinetu.

Víc než půl roku od jmenování řeší Fialova koaliční vláda kromě běžné agendy hlavně rostoucí inflaci, energetickou krizi či dopady války na Ukrajinu včetně přílivu uprchlíků. Vláda se snaží zmírnit dopady prudkého nárůstu cen energií a pohonných hmot, podle opozice ale nedostatečně.