Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Události: Škody po bouřkách (zdroj: ČT24)

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.

„Aktuálně k 12:00 eviduje dispečink ČEZ Distribuce desítku poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 2700 domácností. Z toho cirka pět set ve středních Čechách na Kutnohorsku a 2200 pak v kraji Pardubickém na Chrudimsku a Havlíčkobrodsku,“ uvedla mluvčí firmy Soňa Holingerová.

Technici podle ní dál pracují na obnovení dodávek z hladiny vysokého i nízkého napětí. Dodávky z hladiny vysokého napětí se obnoví během úterka , poruchy na nízkém napětí se budou opravovat zřejmě i během středy. „Mělo by se však již jednat jen o jednotlivá čísla popisná, chatové a rekreační oblasti a podobně,“ dodala Holingerová.

Výpadky elektřiny způsobily hlavně stromy a větve spadlé po silném větru do elektrického vedení. Přetrhly se vodiče, poškodily izolátory i podpěrné body. V ten nejhorší okamžik z pohledu poruch i odběrných míst bez elektřiny, což bylo v pondělí k 18:00, evidoval dispečink ČEZ Distribuce přes čtyřicet poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo semdesedesát tisíc domácností, převážně na Kolínsku, Kutnohorsku, Chrudimsku a Pardubicku.

K času 21:00 bylo bez elektřiny necelých dvacet tisíc odběrných míst, hodinu před půlnocí šesntáct tisíc a v úterý ráno téměř pět tisíc domácností převážně v Pardubickém a Středočeském kraji. Několik set odběratelů čekalo na dodávky i v hradeckém kraji.

Republikou se v pondělí přehnaly silné bouřky, někde je provázelo krupobití, silný vítr a přívalové srážky. Hasiči v řadě regionů odstraňovali popadané stromy nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. Bouřky způsobily problémy i na železnici.

Generali Česká pojišťovna má nahlášeno přes čtyři sta pojistných událostí za předpokládaných 23 milionů korun. Nejvíc škod, téměř polovinu, způsobilo krupobití. Vichřice má na svědomí 129 pojistných událostí.

Kooperativa má za poslední týden v souvislosti s bouřkami hlášených 509 pojistných událostí celkem za 32 milionů korun. Z toho připadá na pondělní případy zatím tři sta pojistných událostí za deset milionů korun, uvedl šéf komunikace pojišťovny Marek Vích.

Česká podnikatelská pojišťovna eviduje z pondělní kalamity více než stovku škod v objemu přes sedm milionů korun. Převážně jde podle mluvčí Renaty Čapkové o škody způsobené silným větrem a krupobitím. Nejvíce škod má z Pardubického kraje. Největší dosud oznámenou škodou je poškození budovy v okrese Chrudim. „Odlétla střecha, do interiéru zatekla voda, prvotní odhad činí tři miliony,“ dodala.

Výrazné škody v Chrudimi

V Chrudimi pondělní bouře způsobila i další škody. Kromě zlámaných stromů a větví poničila střechy, stále jsou uzavřené hřbitovy a park. Vítr také poškodil rozvody elektrické energie a převrátil zaparkovaný návěs kamionu na okraji města, řekl v úterý starosta František Pilný (ANO).

„V tuto chvíli je uzavřen urnový háj a hřbitov U Kříže. Likvidace stromů potrvá několik dnů, je nutné je opatrně odřezat a odstranit, aby se nic jiného nepoškodilo. Uzavřený je i Michalský park, předpokládám, že odpoledne bude vše pořezáno a uklizeno,“ dodal Pilný.

Na parkoviště u nádraží spadl velký strom, poškodil auta a zlomil lampu veřejného osvětlení. V části města, které má 23 tisíc obyvatel, nejde elektřina. Nefungují tedy čerpadla, která dodávají teplou vodu z výměníků horkovodu z elektrárny Opatovice. Proud nejde ani v některých částech sídlišť Větrník a Na Šancích. V Široké ulici přívalový déšť zaplavil sklepy jednoho z domů.

Hasiči také musejí odstranit polámané větve, které uvízly v korunách stromů. Zaměstnanci technických služeb a dalších firem uklízejí cesty, například přístup k obřadní síni.

Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové energetici k 8:00 evidovali v Pardubickém kraji šest poruch na vedení vysokého napětí, na Chrudimsku například ve Stolanech, Kočím a Chroustovicích, na Pardubicku v Rosicích nebo v části Vysokého Mýta na Orlickoústecku. 

Od pondělních 17:00 do úterních 6:00 hasiči v kraji vyjížděli k dvěma stovkám zásahů kvůli bouři, odstraňovali asi patnáct utržených střech z objektů, popadané stromy a stržené dráty elektrického vedení.

V hradeckém kraji bouře kácela stromy

Pondělní bouře v Královéhradeckém kraji kácela stromy a poničila několik střech. Nejhorší situace byla v okrese Rychnov nad Kněžnou. Hasiči v kraji v pondělí odpoledne zasahovali téměř u čtyřiceti událostí, především odstraňovali spadlé stromy z komunikací, vyplynulo z informací uvedených v úterý na facebookové stránce krajských hasičů.

Nejpostiženější oblastí v Královéhradeckém kraji byla oblast Dobrušky na Rychnovsku. „Zde jsme zasahovali ve více než polovině všech případů. V průběhu událostí neevidujeme žádné zranění,“ uvedli hasiči.

V několika případech zasahovali u pádů střech. Například na Rychnovsku vyjížděli do obce Pohoří, kde silný vítr vyvrátil polovinu střechy rodinného domu a došlo zde i k propadnutí stropu. 

Silné bouřky v pondělí odpoledne způsobily i poruchy na vedení vysokého napětí. K 18:00 měli energetici v Královéhradeckém kraji nahlášené dvě poruchy, a to na Náchodsku a Rychnovsku, bez proudu bylo asi 650 domácností. V úterý ráno v kraji čekalo na obnovení dodávek podle informací společnosti ČEZ přes dvě sta domácností. 

Varování pro jihozápadní Čechy

Jihozápad Čech ve středu opět zasáhnou silné bouřky. Ojediněle se tam budou vyskytovat ve druhé polovině dne a doprovodit je může přívalový déšť, nárazy větru o rychlosti do 70 kilometrů v hodině a menší kroupy. Na webu o tom v úterý informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před bouřkami platí pro jihozápadní okresy Jihočeského a Plzeňského kraje a pro západní polovinu Karlovarského kraje od středečních 16:00 do téměř půlnoci. Přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů vody tam může místy rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa. Silný vítr může lámat větve, nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, uvedli meteorologové.