TÉMA

Okres Kolín

Bývalý lichtenštejnský majetek na Kolínsku zůstane státu. Ústavní soud šlechtické nároky odmítl

Ústavní soud zamítl stížnost Lichtenštejnů ve sporu o nemovitý majetek na Kolínsku. Rod Lichtenštejnů přišel o nemovitosti v Českých zemích v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Před pěti lety Nadace knížete z Lichtenštejna spolu s vládnoucím knížetem Hansem Adamem II. podala k českým soudům sérii žalob o určení vlastnického práva a vyklizení nemovitostí. Jednu žalobu obdržel také soud v Kolíně, který jí nevyhověl.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 17:18|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

Při požáru na letišti na Kolínsku zřejmě zemřel pilot letadla. Vyšetřování pokračuje

Při středečním požáru na letišti Osičiny v Doubravčicích na Kolínsku zřejmě zemřel třiasedmdesátiletý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má určit pitva. Její výsledky však budou až zhruba za měsíc. Musí totiž proběhnout analýza DNA, jelikož mrtvého není možné ztotožnit. Požár je po ranní kontrole řídicího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči, řekli jejich mluvčí Tomáš Bakalář a jeho policejní kolegyně Barbora Schneeweissová.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:35|

Dělníci u Poříčan odstranili havarované vagony, místem se jezdí po dvou kolejích ze tří

Provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku, kde v pondělí vykolejil nákladní vlak, byl ve středu ráno částečně obnoven. Od rána mohly vlaky používat jednu kolej a jet rychlostí 40 kilometrů za hodinu, nyní už je doprava obnovena po dvou kolejích z celkových tří, vlaky mohou místem projíždět padesátikilometrovou rychlostí. Podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy dělníci v noci odstranili z tratě havarované vozy, nyní pokračují v opravě kolejí. Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 13:20|

Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 18:57|