Dělníci u Poříčan odstranili havarované vagony, místem se jezdí po dvou kolejích ze tří

Provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku, kde v pondělí vykolejil nákladní vlak, byl ve středu ráno částečně obnoven. Od rána mohly vlaky používat jednu kolej a jet rychlostí 40 kilometrů za hodinu, nyní už je doprava obnovena po dvou kolejích z celkových tří, vlaky mohou místem projíždět padesátikilometrovou rychlostí. Podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy dělníci v noci odstranili z tratě havarované vozy, nyní pokračují v opravě kolejí. Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách.

„Od rána se jezdilo po první koleji, nyní se zprovoznila nultá. Ještě se řeší rozsah poškození a potřebných oprav na koleji druhé, která byla nejblíže nehodě. Z pohledu provozu už to ale není vážná komplikace, dopravci postupně zavádějí vlaky zpátky,“ řekl Gavenda.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové bude ještě zhruba do 13:30 dobíhat náhradní autobusová doprava na některých trasách. „Postupně se to stabilizuje,“ řekla. „Rychlost může být podle aktuální provozní situace, například v souvislosti s pracemi v kolejišti, individuálně snížena,“ doplnil mluvčí SŽ Jan Nevola.

Jako první úsekem projely spoje dálkové dopravy ve směru Praha–Kolín. Před polednem obnoví České dráhy provoz na lince S2 Praha – Čelákovice – Lysá nad Labem – Nymburk – Kolín a S22 Praha – Lysá nad Labem – Milovice.

Škoda po něhodě je zhruba čtyřmilionová

Nákladní vlak v úseku havaroval v pondělí vpodvečer, mimo koleje se dostala lokomotiva a dvě cisterny převážející toxický benzen. Hasiči v úterý látku přečerpali do náhradních cisteren a v noci na dnešek vyprošťovali havarované vozy. Podle Gavendy nejprve odstranili obě cisterny a nad ránem lokomotivu.

Příčinu havárie vyšetřuje Drážní inspekce, podle které vlak nedovoleně projel návěstidlo zakazující jízdu. Škoda dosáhla podle odhadu Správy železnic čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili. Souprava patří dopravci ČD Cargo.