U Poříčan vykolejil nákladní vlak, mezi Prahou a Kolínem je zastaven provoz

Mezi Poříčany a Nymburkem na Kolínsku vykolejila v pondělí v podvečer lokomotiva a dvě cisterny nákladního vlaku. Provoz na koridoru mezi Prahou a Kolínem bude zastavený možná až do středy. Vlak projel návěstidlo, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Dva lidé se lehce zranili, oznámil mluvčí středočeské záchranné služby Marek Hylebrant.

Škoda je podle prvních odhadů čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová uvedla, že souprava patří dopravci ČD Cargo.

„Na místě jsou složky integrovaného záchranného systému,“ uvedl Gavenda. Na boku je lokomotiva a dvě cisterny, které táhla. Je v nich benzen. Na místě zjišťují vyšetřovatelé a Drážní inspekce příčinu nehody.

Látku z cisteren bude nutné přečerpat, s tím začnou hasiči v úterý ráno, budou kvůli tomu muset evakuovat i část obyvatel Poříčan. Poté bude následovat vyprošťování vlaku. 

Vlaky budou mít zpoždění

Vlak vykolejil v pondělí po 17:00. Část rychlíků úsek objíždí odklonem, regionální spoje nahradily autobusy. „Dálkové vlaky jsou vedeny odklonem z koridoru přes Nymburk a Lysou nad Labem,“ sdělil Gavenda. 

„Odklonem budeme vést všechny vlaky a to v obou směrech, bude se to týkat i těch vlaků, které jsou na trati před touto mimořádností, ty se budou vracet a pak budou odkloněny a tam zpoždění bude větší,“ řekla krátce po incidentu Rajnochová.

U vlaků, které jedou přímo odklonem, počítají ČD se zpožděním mezi třiceti až devadesáti minutami.