Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.

Od rána procházely západní částí republiky bouřky, od Šumavy na severozápad, nejsilnější byly zhruba v pásu východně od Plzně a západně od Tábora. Kolem půl desáté přišla bouřka do Prahy, odkud pokračovala dále směrem na Nymburk.

Na Vysočině měli hasiči po pondělních bouřkách více než sedmdesát výjezdů, většina se týkala spadlých stromů. V Žirovnici, Golčově Jeníkově a v Moravských Budějovicích zajišťovali poškozené střechy. Kvůli výpadku dodávek elektřiny přestaly před půl šestou jezdit vlaky mezi Golčovým Jeníkovem a středočeskou obcí Vlkaneč, provoz tam byl s omezením obnovený po osmé večer.

Ve Středočeském kraji po večerní bouři zůstalo podle energetiků přes 13 tisíc domácností bez proudu. Na odstranění poruch ČEZ nyní podle mluvčí Soni Holingerové pracuje. 

Silná ranní bouře, která se prohnala Plzeňským krajem, vyvrátila několik stromů a poškodila střechy. Nejvíc škod způsobila zřejmě na Domažlicku. V obci Radonice asi pět kilometrů severovýchodně od Domažlic vítr ničil střechy. Nedaleko odtud, poblíž Chrastavic, najel osobní vlak do stromu spadlého na koleje. Událost se obešla bez zranění. 

Události: Českem se přehnaly silné bouřky (zdroj: ČT24)

„Ranní bouře se Domažlickem přehnala rychle, vítr místy dosahoval v nárazech rychlosti kolem 65 kilometrů za hodinu a padaly kroupy až kolem dvou centimetrů v průměru,“ řekla Simona Procházková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V regionu se podle ní pravděpodobně lokálně vyskytl takzvaný downburst, významný propad studeného vzduchu, který vytváří silný vítr.

„Bouře začala nabírat sílu po přechodu Šumavy a Českého lesa, kde nasála teplý vzduch,“ dodala Procházková. Srážek ale nespadlo nejvíce na Domažlicku, ale až v Rokycanech. Během hodiny tam napršelo osmnáct milimetrů srážek, přičemž třináct milimetrů spadlo během deseti minut.

Přes Pardubický kraj se přehnala bouřka kolem poledne. Zasáhla všechny okresy a na různých místech lámala stromy a větve. Déšť zatopil i několik sklepů a parkoviště. „Profesionální i dobrovolní hasiči odklízeli spadlé stromy například ve Valech, Rábech a Ostřešanech na Pardubicku, v Litomyšli na Svitavsku, Žďárci u Skutče na Chrudimsku nebo Sopotnici a Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. V Pardubicích na více místech odčerpávali vodu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Druhá bouřková vlna v kraji přišla po páté odpoledne. V podvečer bylo zhruba 26 tisíc domácností bez energie, před desátou večer jich bez proudu bylo ještě pět tisíc. Uvedla to mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

V sousedním Královéhradeckém kraji byly dvě poruchy na Náchodsku a Rychnovsku, bez proudu bylo asi 650 domácností.

Jih Moravy zasáhla v pondělí večer bouře s kroupami, místy napadla až třiceticentimetrová vrstva. V obci Skalice je kvůli tomu podle mluvčího tamních hasičů Jaroslava Mikošky poškozená střecha bytového domu. Potíže evidovali hasiči také na Blanensku. Ve většině případů se jednalo o popadané stromy.

V Olomouckém kraji řešili hasiči od pondělního odpoledne popadané stromy, čerpání vody a na některých místech i uvolněné plechy na střechách. Hasiči mají na kontě dvě desítky výjezdů, zasahovali po celém kraji. Podle mluvčích hasičů se tam ale bouřky, které prošly krajem ve dvou vlnách, obešly bez dramatických událostí. 

Výstraha pro celou republiku

Výstrahy na silné nebo velmi silné bouřky vydal Český hydrometeorologický ústav pro celou Českou republiku. V Karlovarském a Ústeckém kraji platila výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, ve zbytku Česka s vysokým stupněm.

Původně byla výstraha poněkud mírnější a vydána byla s platností od jedenácti hodin dopoledne, bouřky ale dorazily rychleji, než meteorologové čekali. Až do půlnoci se výstraha vztahuje na východní části republiky. 

Tečka za vlnou veder

S bouřkami končí období vedra, které vyvrcholilo v neděli. Ve středočeské Řeži bylo 39 stupňů Celsia, což bylo historické celorepublikové maximum pro celý červen. Na mnoha místech padly denní teplotní rekordy pro 19. červen, na některých i lokální rekordy pro celý měsíc.

V souvislosti s doznívající periodou vedra stále platí i několik dalších meteorologických výstrah. Zůstává zvýšené riziko požárů, tato výstraha přestane platit v poledne. Navíc i na pondělí vydal ČHMÚ výstrahu na vysoké teploty, týká se však už jen jižních polovin Jihomoravského a Zlínského kraje. Platit bude až do osmi hodin večer.

Teploty v pondělí vystoupají nejvýše právě na jihu Moravy. Nejvyšší teploty budou mezi 28 a 33 stupni Celsia, na severu a severozápadě kolem 26 stupňů. Po bouřkách se ochladí, takže v úterý bude nanejvýše 22 až 26 stupňů, na severovýchodě může být celý den pod dvaceti stupni. Od středy se opět začne oteplovat.

Počátkem prázdnin se ochladí

Z nadcházejících čtyř týdnů bude tento podle meteorologů nejteplejší. Mírné ochlazení pak přijde po začátku letních prázdnin. Množství srážek mohou místy podle měsíčního výhledu ČHMÚ zvýšit bouřky. 

Nad tropických třicet stupňů Celsia by se teploty v Česku měly dostat ve čtvrtek a v pátek. Opět budou hrozit dešťové srážky. Víkend ale bude podle předpovědi o poznání chladnější, než byl ten minulý. Obloha bude zatažená a bude pršet. Nejvyšší teploty o víkendu čekají meteorologové kolem 28 stupňů Celsia.