V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.

Červnový rekord pokořilo deset stanic měřících aspoň 30 let, na 60 stanicích přepisovali rekord pro 19. červen. Nové maximum pro tento den má i nejstarší stanice v zemi, tedy pražské Klementinum. Teploměr tam ukázal 36,9 stupně. Dosavadní rekord z roku 2013 byl o více než dva stupně nižší, činil 34,4 stupně Celsia. V Klementinu v centru hlavního města sledují počasí nepřetržitě od roku 1775.

Na řadě stanic v neděli ráno přepisovali i nejvyšší minimální teploty. Na stanici Javorník v Olomouckém kraji naměřili minimum 22,8 stupně a v pražském Klementinu teploty neklesly pod 21,6 stupně. „Podle předběžných údajů by mohl být extrém minimální teploty pro dnešní den překonán na 29 ze 154 stanic měřících alespoň 30 let,“ odhadovali meteorologové.

Česko prožilo mimořádně horký víkend. Sobota byla prvním takzvaným supertropickým dnem tohoto roku, kdy teplota na několika místech překonala 35 stupňů. „Neděle bude ještě o dva až čtyři stupně teplejší a mohl by být v ohrožení měsíční rekord pro červen, který má hodnotu 38,9 stupně Celsia z 26. 6. 2019 a byl naměřen na stanici Doksany v Ústeckém kraji,“ uvedl už dříve ČHMÚ. Predikce se nakonec potvrdila.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Teploty v neděli vystoupily většinou na 33 až 38 stupňů Celsia, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 stupňů. Pro část Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy byla vyhlášena výstraha meteorologů na velmi vysoké teploty s extrémním stupněm nebezpečí.

Mimořádně horké počasí trápí i jiné evropské země, například Francii, Španělsko, Itálii nebo Německo. Vědci varují, že kvůli změnám klimatu jsou vlny intenzivních veder častější, závažnější a přicházejí dříve během roku.

V pondělí dorazí silné bouřky

Po extrémně horkém víkendu prakticky beze srážek dorazí v pondělí především odpoledne a večer do Česka bouřky. Intenzivnější a nebezpečnější mohou být na pomezí Čech a Moravy a na východě země. Provázet je může krupobití, silný vítr a přívalový déšť.

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí je také v platnosti výstraha na vznik a šíření požárů. V pondělí bude od západu přecházet přes území republiky studená fronta, která riziko vzniku požárů sníží, uvedli meteorologové.

Výstraha před bouřkami na pondělí 20. června
Zdroj: ČHMÚ

Mohou se vyskytnout i intenzivní bouřky s velkými kroupami, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů, ojediněle mohou vznikat i takzvané supercely. Bouřky se vyhnou západu Čech. „Riziko velmi silných bouřek je zejména později odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku. Na ostatním území kromě západu Česka bude platit výstraha s nízkým stupněm nebezpečí,“ uvedl ČHMÚ.