Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.

Doposud nejvyšší naměřená teplota v Biarritzu – 40,6 stupně Celsia – pocházela ze srpna 2003. Měsíční rekordy byly překonány například v Bordeaux, Rennes, Cognacu nebo v Nantes. V některých francouzských městech byl vstup do muzeí, která mají klimatizaci, zdarma, aby se lidé mohli ochladit. V Paříži zůstaly zavřené některé městské plovárny kvůli stávce, píše agentura AFP.

„Jde opravdu o výjimečnou situaci,“ upozornila meteorologická služba Météo France.

Už v pátek padl červnový teplotní rekord na jedenácti místech včetně Carcassonnu, kde naměřili 40,4 stupně Celsia. V červeně vyznačených departementech úřady zrušily kulturní i sportovní akce. V departementu Haute-Saône dostalo na hřišti u školy úpal deset dětí.

Stanice France Info uvedla, že v pátek zemřeli dva senioři na pláži v Pornichetu na pobřeží Biskajského zálivu. Osmdesátiletý muž si v odpoledním vedru lehl na přímé slunce a zřejmě dostal infarkt. Později pak ve vodě zkolaboval o dva roky starší muž. Teplota vody v té době byla 16 stupňů, kdežto vzduch měl 35 stupňů.

Francouzská ministryně zdravotnictví Brigitte Bourguignonová řekla, že vedra uhodila dříve než obvykle a jsou delší, než se počítalo. Historická vlna vedra, která Francii zasáhla v roce 2003, si vyžádala 15 tisíc životů. Za ohrožené jsou považováni bezdomovci, jimž nyní Červený kříž distribuuje vodu. Počasí musí svůj rozvrh přizpůsobovat zemědělci, kteří se snaží pracovat ráno a pak před setměním. Ve sklenících se teploty šplhají na 55 stupňů Celsia.

V současném horkém a suchém počasí hrozí lesní požáry, v sobotu hořelo například v departementu Tarn na jihu Francie.

Ve Španělsku došlo na evakuace

S vedrem zápasí také Španělsko, kde bylo ze zábavního parku Puy du Fou v centru země kvůli požáru evakuováno tři tisíce lidí. Hořelo také u hranice s Portugalskem, kde požár zničil šest tisíc hektarů a evakuovat bylo třeba dvě stě lidí. S požáry hasiči zápasí i v Katalánsku. V Léridě shořel les na tisíci hektarů, v sousední Aragonii požáry vypálily plochu dvanáct set hektarů.

Severoitalská Lombardie chystá kvůli velkému suchu vyhlášení mimořádného stavu. Oblast kolem řeky Pád zažívá největší sucho za posledních 70 let.

Německo zažilo nejteplejší den letošního roku, ve městě Waghäusel ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko rtuť teploměru ukázala 37,1 stupně Celsia. U braniborského Treuenbrietzenu hoří už od pátku les. Požár, který původně zasáhl 60 hektarů, se podařilo zmenšit na 40 hektarů, hasiči do akce nasadili i vrtulník. DPA uvádí, že vlaky mířící do letovisek u Baltského moře byly plné.