TÉMA

Okres Havlíčkův Brod

V osmi českých obcích si lidé v sobotu vybrali nové zastupitele

V sobotu si lidé v osmi českých obcích volili nové zastupitele. Například ve středích Čechách si nové vedení v opakovaných volbách vybrali obyvatelé Kadlína na Mělnicku a Plchova na Kladensku. V Plzeňském kraji se volilo v obcích Líšina na jihu Plzeňska a Mnichov na Domažlicku, na Vysočině ve Vísce. A lidé vyrazili k urnám také v Ústeckém kraji, kde se znovu volilo v Bynovci na Děčínsku, v Žiželicích na Lounsku a Domašíně na Chomutovsku.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 09:25|

Případ pádu mostu ve Vilémově míří k Nejvyššímu soudu, stavbyvedoucí podal dovolání

Případ zříceného mostu ve Vilémově bude řešit Nejvyšší soud. Dovolal se k němu jeden z odsouzených stavbyvedoucích Roman Bednařík. České televizi to řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková. Most se zřítil v roce 2014, pod ním zahynuli čtyři lidé a další dva se zranili. Soudy potrestaly šest lidí včetně Bednaříka podmíněnými tresty.
26. 5. 2023|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:01|

Nemocnice se kvůli epidemii zavírají pro návštěvy, nově i ta havlíčkobrodská

Na všech lůžkových odděleních v nemocnici v Havlíčkově Brodě začal ve středu platit zákaz návštěv. Nemocnice se tak rozhodla kvůli rapidnímu nárůstu chřipkových onemocnění. Rozhodnutí vedení zdravotnického zařízení platí až do odvolání. Kvůli nárůstu počtu lidí s respiračními onemocněními zakázala návštěvy už řada nemocnic po celém Česku. Vysoká nemocnost se už odráží i ve službách – chybějí řidiči nebo poštovní doručovatelé.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 19:22|

Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 18:57|