V osmi českých obcích si lidé v sobotu vybrali nové zastupitele

V sobotu si lidé v osmi českých obcích volili nové zastupitele. Například ve středích Čechách si nové vedení v opakovaných volbách vybrali obyvatelé Kadlína na Mělnicku a Plchova na Kladensku. V Plzeňském kraji se volilo v obcích Líšina na jihu Plzeňska a Mnichov na Domažlicku, na Vysočině ve Vísce. A lidé vyrazili k urnám také v Ústeckém kraji, kde se znovu volilo v Bynovci na Děčínsku, v Žiželicích na Lounsku a Domašíně na Chomutovsku.

V obci Víska na Havlíčkobrodsku, kde žije asi 180 lidí, se po opakovaných volbách dostali do zastupitelstva čtyři ze sedmi dosavadních zastupitelů. V obci, kde je 138 oprávněných voličů, byla volební účast 80,43 procenta, asi o 1,2 procenta vyšší než loni při řádných volbách. Do zastupitelstva kandidovalo patnáct lidí.

Z těch, kteří už byli zastupiteli po řádných volbách loni v září, opět uspěli Luděk Fikar, Ondřej Fikar, Ondřej Čapek a dosavadní místostarostka Martina Košťálová. Nově budou zastupiteli Radek Křivský, Ladislav Kalvoda a Roman Myška. Z bývalých zastupitelů nyní neuspěli Antonín Heiland a Zdeněk Březina.

Loňská volební účast byla v obci přes 79 procent. Tři mandáty tehdy získalo SNK, hnutí Za Vísku krásnější 2022 mělo čtyři zastupitele. Nyní se lidé v obci předem dohodli, že do opakovaných voleb nebudou sestavovat společné kandidátní listiny a každý bude kandidovat sám za sebe.

V minulém zastupitelstvu postupně rezignovalo několik zvolených zastupitelů i jejich náhradníků. Za neshodami stál rozdílný pohled na vedení obce a také spor o to, jak funguje vnitřní kontrola hospodaření úřadu, řekla už na jaře Košťálová.

Nezávislí kandidáti uspěli i ve středních Čechách

Nová zastupitelstva složená z nezávislých kandidátů si vybrali také lidé ve dvou obcích Středočeského kraje. V Plchově na Kladensku kandidovala dvě sdružení nezávislých kandidátů, v Kadlíně na Mělnicku sestavili jedinou kandidátní listinu.

V obou obcích loni po komunálních volbách klesl počet zastupitelů pod zákonné minimum. Volební účast při sobotních nových volbách byla v Plchově 84,4 procenta, v Kadlíně si našlo k volbám cestu 49,5 procenta voličů.

V Plchově loni na ustavujícím jednání zastupitelů složilo své mandáty opoziční sdružení kandidátů, a to včetně náhradníků. V sobotu tam zvítězilo opoziční sdružení Společně pro Plchov, které získalo 51,23 procenta a čtyři mandáty.

Zbylá tři křesla v zastupitelstvu náleží druhému kandidujícímu sdružení Plchov – srdcem a rozumem, které vede dosavadní místostarostka Pavlína Pacholíková. Dostala 75 hlasů, nejvíce ze všech kandidujících a o dva více než loni na podzim. Účast u voleb byla v sobotu vyšší než loni na podzim, kdy o zastupitelstvu obce rozhodovalo 79,5 procenta voličů.

V Kadlíně, kde v prosinci rezignovaly tři zastupitelky z celkových sedmi zastupitelů, získal nejvíc hlasů dosavadní starosta Jiří Hanzel (Pro Kadlín a Ledce), a to 35. Stejný počet hlasů mu v obci, kde žije zhruba 140 lidí, dali lidé i loni na podzim. Volební účast ale byla v sobotu nižší než loni, kdy dosáhla 58 procent. V Kadlíně lidé vybírali z jediné kandidátky, její kandidáti tak obsadí všech sedm křesel v zastupitelstvu.

V Domašíně byla volební účast skoro 80 procent

Zájem o hlasování v Ústeckém kraji výrazně překročil volební účast v podzimních volbách, která činila 40,60 procenta. V Domašíně na Chomutovsku přišlo vhodit lístek do urny dokonce až 79,35 procenta voličů. V obci opozice rezignovala na všechny posty zastupitelů a náhradníků, proto se volby konaly znovu. Obě kandidující uskupení uspěla. Zvítězilo hnutí Naše Ves, které má pět zastupitelů, dva má Sdružení Louch., Dom., Pet., N.Vís.

V Bynovci na Děčínsku volební účast činila 46,85 procenta. Vybírat mohli voliči do sedmičlenného zastupitelstva ze tří kandidátek. Zvítězilo hnutí PRO Bynovec, které má tři zastupitele. Po dvou mandátech získala hnutí Vize Bynovec a Za rozvoj Bynovce.

V Žiželicích na Lounsku přišlo k urnám 68,91 procenta voličů. Místní občané sestavili čtyři kandidátky, zvítězilo sdružení Společně pro rozvoj obcí ŽHSP, které má dva zastupitele. Po dvou mají také uskupení Za rozumné investice a Pro okrášlení a rovnoprávnost občanů. Jednoho zastupitele má Společně pro rozvoj našich občanů Žiželic, Stroupče, Hořetic a Přívlak.

V Brodci stále bez zastupitelstva

Funkční zastupitelstvo ale nadále nebudou mít v Brodci na Lounsku. Volby se tu v řádném termínu nekonaly, protože nikdo nekandidoval. Stejná situace se opakovala i při dalších pokusech, tento byl už třetí. Část agendy pro obec tak dál bude jako v uplynulých měsících zajišťovat Městský úřad v Lounech. 

Také ve dvou obcích v Plzeňském kraji se musely volby opakovat, a to kvůli tomu, že někteří zastupitelé odstoupili. V Líšině na jihu Plzeňska, kde volili pět nových zastupitelů, kandidovalo jedno uskupení Pro Líšinu a sedm individuálních kandidátů.

Nejvíce hlasů, celkem 40, získal nezávislý kandidát Josef Langmajer, kterému je 77 let a je nejstarším zvoleným kandidátem sobotních voleb. O jeden hlas méně měl Josef Šenk a o dva méně Petr Penc. Za individuálními kandidáty skončili dva členové uskupení Pro Líšinu. Čtyřiadvacetiletá Michaela Janouchová získala 27 hlasů, stala se nejmladším zvoleným kandidátem. Monika Jindřichová, dosavadní starostka, dostala 26 hlasů. 

V Mnichově na Domažlicku kandidovala opět dvě uskupení, která spolu od loňských podzimních voleb soupeří. Volit tam přišlo 67,38 procenta ze 187 občanů nad 18 let, loni v září to bylo 68,89 procenta. Zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů pro Mnichov, které získalo 54,23 procenta hlasů. Zbylá procenta pak má Krásnější Mnichov, Pivoň, Vranov.

Nejvíce hlasů získal šestašedesátiletý Stanislav Veit ze Sdružení nezávislých kandidátů pro Mnichov, které bude mít čtyři ze sedmi zastupitelů. Krásnější Mnichov, Pivoň, Vranov má tři mandáty, stejně jako loni na podzim. Dosavadní starosta Mnichova Karel Černý za Sdružení nezávislých kandidátů pro Mnichov se do nového zastupitelstva nedostal. 

Podle volebního webu Českého statistického úřadu přišlo k urnám přes 53,49 procenta ze 129 voličů. V Líšině žije 155 lidí, v Mnichově 215.