Komunální volby otřásly tradičním vedením některých radnic. Známé tváře vytlačuje ANO

Události: Končí někteří dlouholetí starostové (zdroj: ČT24)

Letošní komunální volby výrazně změnily dosud tradiční podobu zastupitelstev některých měst. V tradičních baštách jiných stran se dařilo zejména hnutí ANO. Končí například dlouholetá nadvláda lidovců ve Vsetíně, po čtyřech volebních obdobích opustí v Mladé Boleslavi křeslo primátora Raduan Nwelati z ODS a poprvé od roku 1998 nezvítězili občanští demokraté v Teplicích.

V Teplicích vládla ODS osmadvacet let, z nichž čtyřiadvacet byl primátorem Jaroslav Kubera. V letošních volbách ale v tradiční baště občanských demokratů zvítězilo hnutí ANO, které obsadí devět křesel v tamním zastupitelstvu. Přestože je stále možné, že s vítězným hnutím složí koalici, pravděpodobně po víc než čtvrtstoletí přijdou o primátora. 

„Chtěli jsme vyhrát, ale nepodařilo se nám to. Nemyslím si ale, že by náš výsledek byl nějak katastrofální,“ reagoval po volbách současný primátor Hynek Hanza (ODS). Jeho strana bude mít v zastupitelstvu o sedmadvaceti členech osm mandátů, ANO devět. Třetí VOLBA PRO! TEPLICE pět, SPD čtyři a jednoho zastupitele bude mít Zdraví Sport Prosperita. Do zastupitelstva se nedostali komunisté. Hanza kromě SPD nevylučuje jednání o budoucí koalici se všemi zastoupenými stranami. 

Úspěch ANO byl překvapivý i pro lídra kandidátky Jiřího Štábla. V kontextu města mluví o historickém úspěchu. V roce 2018 obsadilo hnutí pět zastupitelských křesel a uzavřelo koalici právě s ODS. „Spolupráce byla plodná, považuji za férové, abychom nyní primárně diskutovali s naším koaličním partnerem, ale nebráním se i dalším rozhovorům,“ uvedl po volbách Štábl.

Primátor Hanza si myslí, že velkou roli v jejich neúspěchu hrála roli rétorika opozičních stran před komunálními volbami. „Po třiceti letech není na kandidátce jméno Kubera. Nicméně rostly strany, které vyhlásily tyto volby za referendum o vládě, a ty získaly téměř dvojnásobek. Řekl bych, že celostátní politika rozhodovala trochu víc než ta místní,“ dodal. 

Nwelati po 16 letech zřejmě skončí jako primátor

Výrazné změny dozná i zastupitelstvo Mladé Boleslavi, které občanští demokraté tradičně ovládali. Po šestnácti letech ve vedení města pravděpodobně skončí primátor Raduan Nwelati (ODS). Vítězem voleb se totiž s jedenácti mandáty stalo hnutí ANO v koalici s Volbou pro Mladou Boleslav. Nweletiho nyní zřejmě nahradí dosavadní první náměstek Jiří Bouška, který kandidoval za vítěznou koalici, a uskupení současného primátora přeskočil s náskokem více než šesti procent. 

Podle Boleslavského deníku o koalici obou uskupení jednali jejich zástupci i přes noc ze soboty na neděli. Nynější náměstek Daniel Marek za STAN očekává, že jednání o koalici budou trvat déle. Sám prosazuje zachování současné široké koalice dvou zmíněných stran se Starosty, doplněné o dva mandáty z uskupení Hlas pro Boleslav. 

Konec dominance lidovců ve Vsetíně

Po letech se změní také vedení radnice ve Vsetíně, kde byli tradičně úspěšní lidovci. V letošních volbách je přeskočilo hnutí ANO a v zastupitelstvu obsadí pět křesel. KDU-ČSL skončilo druhé se čtyřmi mandáty. Během neděle vítězné hnutí začalo jednat o koalici a současný místostarosta Pavel Bartoň (ANO) usiluje o to stát se starostou. 

„Chceme mluvit se všemi stranami, které uspěly. Bereme to podle mandátů. V sobotu jsme jednali s KDU-ČSL, dnes (v neděli) jsme jednali s Koalicí pro otevřený Vsetín a STAN a postupně budeme s dalšími,“ uvedl Bartoň. V minulých volbách zvítězili lidovci, kteří sestavili koalici se Starosty a ANO. 

Do zastupitelstva se tradičně dostal bývalý zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který byl na posledním místě kandidátky, získal však nejvíce hlasů. Díky tomu v počtu hlasů přeskočil i nynější místostarostku Simonu Hlaváčovou a lídra Jiřího Růžičku. 

ČSSD i přes celostátní neúspěch drží Bohumín a Karvinou

I přes výrazný celostátní neúspěch levicových stran bude ČSSD dál vládnout v Bohumíně. Dlouholetý starosta jednadvacetitisícového města Petr Vícha (ČSSD) tam díky jednoznačnému vítězství bude moci rozhodovat bez koaličního partnera. Sociální demokracie ve městě dokázala získat 57,47 procenta hlasů a má patnáct mandátů ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu.

„Voliči v Bohumíně opět vsadili na poctivou místní práci, která jde ve městě vidět. Vnímáme to jako závazek pokračovat v nastartovaných projektech v oblasti zdravotnictví, bezpečnosti, dopravy, ekologie i volného času,“ uvedl po zveřejnění výsledků Vícha, který je starostou už od roku 1994. V šestém volebním období navíc bude vládnout bez dalších politických stran. 

Jiné sociálnědemokratické kandidátky včetně té, kterou vedl stranický předseda Michal Šmarda v Novém Městě na Moravě, se přitom letos raději přejmenovaly. „Samozřejmě jsme také dlouho uvažovali, jestli nás tato značka nepoškodí, ale nakonec jsme se rozhodli, že když nás tady osmadvacet let lidé znají pod značkou ČSSD, tak tu značku neopustíme,“ sdělil starosta a senátor Vícha. 

Podobný úspěch jako v Bohumíně se však sociálním demokratům podařil i v nedaleké Karviné. Ve více než padesátitisícovém městě, kde pro ni hlasovalo 51,23 procenta voličů a v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu získala třiadvacet mandátů. Kandidátní listinu tam vedl dosavadní primátor Jan Wolf. 

Stejný starosta pod novou značkou

V Poděbradech složení zastupitelstva ovládla na poslední chvíli zaregistrovaná kandidátka  nezávislých kandidátů. Současný starosta Jaroslav Červinka (NK Poděbrady), který ve městě vedl hnutí STAN, totiž musel letos odejít z pozice lídra kvůli rasistickému výroku. Za necelé dva dny se mu ale podařilo získat 1968 podpisů pro registraci nového subjektu a na nezávislou kandidátní listinu se přesunulo všech jednadvacet původních kandidátů Starostů.

V pozici starosty města chce Červinka po letošních volbách pokračovat. Jím vedení nezávislí kandidáti získali sedm mandátů z jednadvaceti a podle jeho slov by vedení chtělo zůstat téměř stejné v podobě současné koalice. Oproti minulým volbám, kdy kandidovali pod hlavičkou STAN, tak získali dvakrát větší podporu. „Na rovinu, lidi jsou trošku znechuceni politikou. Ta značka naprosto svobodných nezávislých kandidátů Poděbrady určitě sehrála svoji roli,“ řekl.

Červinka v červnu na zastupitelstvu prohlásil, že před více než dvaceti lety dostal důtku od okresního úřadu, jelikož po dopravní nehodě způsobené psy romského spoluobčana řekl, že by bylo lepší je zastřelit. Následně dodal, že tím nemyslel psy. Jeho stíhání státní zástupce nedávno podmíněně zastavil – důvodem bylo, že se Červinka doznal a poslal dar obětem trestných činů.