Vítězové v krajských městech vyjednávají o koalicích. Ve Zlíně je dohoda ANO, ODS, lidovců a Pirátů

V krajských městech v Česku se po komunálních volbách rozjela vyjednávání o nových podobách koalic. Nejrychleji se domluvily strany v Plzni, kde by mělo vládnout ANO spolu s Piráty a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD. To ovšem kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf STAN Vít Rakušan. Jasná je i dohoda ve Zlíně, kde bude ANO spolupracovat s ODS, KDU-ČSL a Piráty, společně budou vyjednávat s případnými dalšími partnery. V Brně, kde zvítězila kandidátka ODS a TOP 09 chce její lídryně Markéta Vaňková zahájit vyjednávání o možné koalici v pondělí.

On-line přenos

Komunální a senátní volby 2022

  • 23:58

    On-line reportáž k průběhu a výsledkům senátních a komunálních voleb pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:57

    Prachatická ODS+TOP 09, jež vyhrála obecní volby, jedná o koalici s hnutími Živé Prachatice, Prachatice Společně, Pro Prachatice a KDU-ČSL. Pětikoalice by měla v 21členném zastupitelstvu 12 mandátů. Starostou chce být Jan Bauer z ODS, který je zároveň poslancem. Mandát poslance by si Bauer nechal.

  • 22:05

    Zástupci hnutí ANO v Českém Krumlově dnes jednali se čtyřmi dalšími hnutími o možné koalici. Setkali se se zástupci hnutí Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci, řekl tamní lídr ANO Alexandr Nogrády. Tato koalice by měla 13 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. ANO chce ale širší koalici než pětičlennou.

Brno bylo jedním ze čtyř krajských měst – nepočítáme-li Prahu – kde nevyhrálo ANO. Nejvíce hlasů dostalo uskupení Společně zastřešující ODS a TOP 09 v čele s dosavadní primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Vyjednávat o koalici chce začít s počátkem nového týdne.

V neděli ve dvě odpoledne se sešli na radnici zástupci zvolených uskupení. Lídr ČSSD Jiří Oliva uvedl, že si vzájemně pogratulovali k výsledkům a nastínili další postup. Vaňková se bude v příštích dnech setkávat se zástupci ostatních uskupení – v pondělí s druhým ANO, v úterý s lidovci a STAN, jejichž společná kandidátka obsadila třetí místo. Sejít by se měla i se zástupci SPD, Pirátů, ČSSD a Zelenými s Žít Brno.

Od lidovců, ale také od Pirátů často zaznívá, že by si přáli brněnskou koalici, která by kopírovala tu vládní. „Nezměnilo se vůbec nic, myslím, že pozice Lidovců a starostů je pořád stejná,“ podotkl náměstek primátorky a lídr kandidátky Lidovci a Starostové Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zároveň ale chystá vlastní vyjednávání lídr ANO René Černý. Chystá se „jednat se všemi, kteří se dostali do zastupitelstva města Brna“.

V Ostravě by mohla pokračovat dosavadní koalice, možná i s Ostravakem

Jednání o nové koalici už začala v Ostravě, kde s velkým odstupem zvítězilo ANO. Mohla by pokračovat koalice v obdobném složení, jaké měla ta dosavadní, v níž byly kromě ANO také Piráti, lidovci a ODS. Poprvé se sešli zástupci stran již v sobotu, v neděli jednání pokračují.

Primátor a lídr ANO Tomáš Macura upřesnil, že osobně hovořil s představiteli SPOLU a telefonicky s Piráty. Koalice by podle něj ale mohla být ještě širší. „S hnutím Ostravak, které chceme oslovit také, domlouváme termín schůzky,“ řekl Macura s tím, že by jednání mohlo být v pondělí.

Macurovi lidé se se SPOLU shodují na většině programových priorit, zaznělo po nedělním dopoledním jednání. Diskutovali hlavně o budoucnosti městské nemocnice, kterou by občanští demokraté chtěli převést na kraj, podle primátora ale připustili, že zůstane pod městem.

„Řekl bych, že na všech ostatních tématech, která máme v programu my a hnutí ANO, jsme se sešli,“ dodal lídr SPOLU Jan Dohnal. SPOLU bude podle Dohnala samo rovněž jednat s Piráty a Ostravakem, pak počítá s dalším setkáním se zástupci ANO.

V ostravské koalici zřejmě nebude SPD ani Ostravská levice, což jsou komunisté s nezávislými kandidáty. SPOLU neplánuje s nimi jednat a nechystá se k tomu ani Macura. „Náš hlas bude na radnici slyšet, a když partneři vyhodnotí, že máme být v opozici, tak budeme silnou opozicí,“ vyjádřil se lídr hnutí SPD Peter Harvánek. Macura má také výhradu i vůči místní kandidátce STAN a nezávislých. „Mám problém i se Starosty pro Ostravu s ohledem na to, jakou kampaň vedli i vůči mně osobně,“ dodal. 

V neděli začalo povolební jednání také v Olomouci. Hnutí ANO získalo téměř 32 procent hlasů a hodlá mít primátora – v čele města by tedy mohl nadále stát lídr kandidátky Miroslav Žbánek. „Myslím si, že získaný mandát nám celkem logicky takovou vyjednávací pozici dává. Není to žádná nadřazenost nebo arogance, která by plynula z volebního výsledku. Rádi bychom zúročili získaný výsledek i v pozici primátora,“ řekl lídr vítězné kandidátky.

Události: Povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)

ANO se následně v neděli dohodlo na dalším jednání o případné koaliční spolupráci s uskupením Spolu, které tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, koalicí ProOlomouc a Pirátů i hnutím spOLečně. „Rádi bychom hned v pondělí v tomto jednání pokračovali,“ řekl Žbánek, podle kterého by zhruba do týdne mohlo být jasné, jak bude nová radniční koalice vypadat.

Žbánek očekává, že při vyjednáváních se budou řešit funkce v městské radě i pohled na řešení klíčových témat pro nadcházející měsíce a roky. „Koalice před čtyřmi lety začínala v době hospodářské konjunktury a poměrně optimistických výhledů. Ta současná situace při tvorbě koalice je úplně jiná. Máme za sebou téměř tři roky krizového řízení a před sebou hospodářskou krizi, energetickou krizi a rozbíhající se epidemii koronaviru,“ shrnul.

Výrazného vítězství se značným náskokem dosáhlo ANO také Karlových Varech. K prvnímu povolebnímu jednání se politici sešli v neděli, hovořili spolu představitelé ANO a Karlovaráků, kteří skončili ve volbách druzí, setkají se i se zástupci SPOLU. Na počátku týdne počítá ANO s jednáním s dalšími stranami. „Chtěli bychom mít jasno zřejmě během úterka,“ uvedla primátorka a lídryně ANO Andrea Pfeffer Ferklová.

Ve Zlíně již existuje dohoda o jádru koalice. Vítězné hnutí ANO se dohodlo s blokem ODS a lidovců a s Piráty. „Řekli jsme si, že vzhledem k tomu, že spolupráce v tomto končícím volebním období byla dobrá, tak na ni můžeme navázat,“ uvedl primátor a lídr ANO Jiří Korec.

Je možné, že u těchto stran nezůstane, i když společně většinu v zastupitelstvu mají. V pondělí ale budou jednat ještě se STAN. Přeje si to ale hlavně Korec, lídr ODS Tomáš Goláň to považuje za zbytečné. „Nevidím vůbec žádný důvod, proč bychom k tomu měli STAN brát. Samozřejmě si s nimi promluvíme,“ řekl. 

Korec hovořil o ambici zachovat půdorys dosavadní koalice, v níž Starostové byli. Ujistil, že kauza Dozimetr, která se hnutí STAN dotkla, se na zlínské radnici neprojevila. „Na městě bylo vše transparentní. Díky mezilidské zkušenosti jsme je neodepsali. Držíme linku, byli bychom sami proti sobě, kdybychom najednou otočili a začali říkat, že jsme je nikdy neměli rádi a spolupracovat s nimi nechceme,“ prohlásil primátor.

V Plzni půjde vítězné SPOLU do opozice

Jedním z krajských měst, kde ANO nevyhrálo, je Plzeň. Ačkoliv si však volební prvenství připsala koalice SPOLU, čeká ji odchod do opozice. Bude to pravděpodobně poprvé od roku 1990, kdy ODS nebude mít ve vedení Plzně své zástupce. Na společné vládě ve městě se totiž dohodlo druhé ANO s Piráty a Starosty a také s platformou Pro Plzeň. „Před pár minutami jsme podepsali novou koaliční dohodu. Zdodatkovali jsme původní záměr,“ prohlásil lídr kandidátky ANO Roman Zarzycký, který se stane primátorem. Podle něj se strany dokázaly rychle dohodnout díky tomu, že na témže půdorysu spolupracují v Plzeňském kraji. Dohromady bude mít koalice 28 mandátů. 

Původně se ANO dohodlo ještě s dvěma nezávislými zastupiteli kandidujícími za SPD. To se však nezamlouvalo předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi. Vadila mu podpora od zastupitelů zvolených za SPD. Uvedl, že je to pro něj „osobně velký problém“. „U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ avizoval. Také předseda STAN Vít Rakušan se ohradil proti případné spolupráci s SPD. „Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ uvedl. 

Lídři městských Pirátů Pavel Bosák a STAN Aleš Tolar na dohodnuté koalici trvali. Tolar řekl, že zastupitelé, o které se případná koalice opře, byli sice zvoleni za SPD, ale zařadili se do klubu ANO a nezávislých. „Řekli, že jich není 15 ale 17, a my jsme odpověděli, že tak je to ok, že uzavíráme memorandum a budeme to směřovat ke koalici,“ uvedl.

Dalším městem, kde ANO nedosáhlo prvenství, je Liberec. I ve městě pod Ještědem již začalo vyjednávání. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) podle lídra kandidátky a primátora Jaroslava Zámečníka oslovili všechny strany s výjimkou SPD. Zámečník už v sobotu nevyloučil spojení s ODS, uskupením Liberec otevřený lidem (LOL) nebo Piráty. „K žádné dohodě ale zatím nedošlo,“ řekl lídr kandidátky LOL Jaromír Baxa. 

Pokračování koalice Starostů s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale podle lídryně kandidátky ANO Šárky Prachařové málo pravděpodobné. „My jsme se se Starosty sešli ještě v sobotu večer, od té doby ne. Pan Zámečník ráno jasně řekl, že chce jít bez ANO,“ řekla Prachařová. Hnutí podle ní jedná i s dalšími subjekty, které se do zastupitelstva v krajském městě dostaly, ale spíše se vyčkává na výsledky jednání se Starosty.

„Byli jsme nakloněni pokračování koalice, protože by tam byla pohodlná většina a dost se jí povedlo, ale to bylo rázně Starosty odmítnuto. Zatím to nevzdávám, ale jsme připraveni jít i do opozice,“ dodala. 

Zástupci LOL jednali podle Baxy se Starosty už v pátek a znovu v sobotu i v neděli. Záležet tak podle něj bude na tom, zda se podaří najít shodu na prioritách případné koalice. Zatím se podle Baxy diskutuje o koalici SLK, LOL a Pirátů, která by ale měla jen dvacet mandátů z 39. Taková koalice by podle Baxy byla příliš křehká a slabá, preferuje proto spolupráci s dalším partnerem. Jednat se chystá i s ANO.

V Českých Budějovicích zvítězila ODS, přičemž preferenční hlasy vynesly Martina Kubu z osmého na první místo. Jihočeský hejtman se i přes podporu nechystá usilovat o post primátora nebo náměstka. V čele města by jako první žena v historii mohla stanout lídryně českobudějovické ODS Dagmar Škodová Parmová. 

Českobudějovická ODS se podle Kuby v neděli dohodla na dalším postupu při vyjednávání o koalici se Společně pro Budějovice. Tento subjekt tvoří TOP 09 a KDU-ČSL. Nemají však podepsanou smlouvu o spolupráci. Obě strany mají dohromady devatenáct mandátů ze 45 v zastupitelstvu. Kuba dodal, že případných partnerů pro koalici je více. Další jednání budou pokračovat v příštích dnech. Nedělní setkání měla podle něj spíš formální charakter.

„Dnes jsme se sešli se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, s výjimkou SPD, s níž jednat v žádném případě nechceme. TOP 09 a KDU-ČSL jsou naši partneři ve vládě i ve vedení Jihočeského kraje, a proto je to logická volba,“ uvedl Kuba.

ANO v neděli jednalo s Piráty a SPD. Lídr hnutí ANO a současný primátor Jiří Svoboda uvedl, že se chce setkat se zástupci všech subjektů, které se dostaly do zastupitelstva. Objevily se i zprávy o velké koalici ODS a ANO, která by měla pohodlnou většinu 29 z 45 zastupitelů. „Není to námi preferovaný partner. Na druhou stranu karty často rozdávají i ostatní strany. STAN nebyl schopen dostat se do zastupitelstva. KDU-ČSL se dostala s 5,2 procenta a budou mít tři zastupitele, Piráti mají kolem sedmi procent,“ konstatoval také v sobotu Kuba.

V Hradci existují varianty s vítězným ANO i bez něj

Už v sobotu večer se sešly strany úspěšné ve volbách v Hradci Králové. Ačkoliv jasné vítězství zde slaví ANO, které je ochotné spolupracovat dál s ODS, na většinu to nestačí. Lídryně ANO Jana Šandová ovšem připustila, že je v zájmu sestavení koalice ochotná vzdát se primátorského postu.

ODS se přesto zapojila do diskuse s jinými čtyřmi subjekty: Hradeckým demokratickým klubem (HDK) a TOP 09, Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Lídr kandidátky ODS Miroslav Hloušek prohlásil, že takovou koalici bere jako „velice realistickou“. Upřesnil, že oblastní rada strany by měla v pondělí rozhodnout, kterou ze dvou variant koalic by měli občanští demokraté směřovat.

Pokud by se dohodlo pět uskupení, vítězné ANO by zůstalo v opozici spolu s SPD. Vznik případné pětičlenné koalice bez vítěze voleb naráží však na špatné osobní vztahy. Napětí panuje mezi HDK a Rozvíjíme Hradec. Druhé zmíněné hnutí založil právník Jan Holásek poté, co ve zlém odešel z HDK. Pro Piráty a Změnu pro Hradec se Zelenými by zase mohla být těžko přijatelná spolupráce s ODS. Ještě důrazněji ale odmítají spolupracovat s ANO.

Pět subjektů by se mělo ve čtvrtek sejít k rozhovorům, během nichž si sdělí programové priority a představy o rozdělení postů ve vedení radnice. Lídr Pirátů Pavel Vrbický předpokládá, že hovory o koalici budou dlouhé a těžké. Hodlá diskutovat o všech variantách, kromě vlády s ANO či SPD.

Od podzimu 2020 vládla v Hradci koalice ODS a ANO, vítězné hnutí by v ní chtělo pokračovat. Jednat chce ale se všemi stranami, protože pouze s ODS by šlo o menšinovou koalici.

Lepší pozici má ANO v Ústí nad Labem, kde získalo přes osmadvacet procent hlasů a třináct křesel v zastupitelstvu. Podobně jako v jiných krajských městech i zde lídr kandidátky a současný primátor Petr Nedvědický avizuje vyjednávání se všemi uskupeními. „Oslovíme v pořadí od nejsilnějšího klubu k tomu nejslabšímu,“ nastínil v sobotu večer.

Partnerem na radnici by se mohla podle hnutí ANO stát například koalice SPD s Trikolorou, alespoň z pohledu lídra uskupení Bohumila Ježka (SPD): „S ANO bychom to viděli reálně, máme to vyzkoušeno i na parlamentní úrovní, takže by se to dalo.“ Na většinu v 37členném zastupitelstvu by ale osmnáct mandátů ANO a SPD s Trikolorou nestačilo.

Vítězství slavilo ANO také v Pardubicích. „Myslíme si, že by bylo nejrozumější pokračovat na podobné bázi, na jaké byla postavena současná koalice,“ poznamenal primátorský kandidát ANO Jan Nadrchal.

Již večer našlo ANO prvního partnera pro budoucí koalici – uskupení Žijeme Pardubice. „S hnutím ANO jsme si plácli a dohodli se, že v jednáních bychom rádi pokračovali společně v tandemu,“ potvrdil sociální demokrat Jakub Rychtecký z Žijeme Pardubice. Dodal, že s ANO má uskupení velkou programovou shodu.

Předběžná dohoda existuje i mezi ANO a koalicí SPOLU, která skončila v Pardubicích druhá. Lídr Jan Mazuch (ODS) absolvoval dle svých slov už v sobotu jednání s demokratickými stranami a setkání budou pokračovat. „Pro nás je důležité, abychom měli co největší vliv na to, jak bude město řízené a jak bude fungovat,“ zdůraznil Mazuch.

V úvahu připadá, že by se do koalice zapojilo i Společně pro Pardubice, jeho postoj ale zatím není zřejmý. „Za mě by to bylo ideální, protože by vznikla opravdu široká koalice, ale počet míst v radě není neomezený,“ prohlásil lídr ANO Nadrchal. Hnutí ANO o širokou koalici stojí, ODS ne. „Pro nás je důležité, ať už bude koalice jakákoli, abychom tam nehráli páté kolo u vozu,“ uvedl Mazuch. 

Lídři se znovu sejdou už v pondělí, sestavení koalice je blízko, nikdo nechce ztrácet čas. „To vedení musí okamžitě začít pracovat, není čas na nějakých sto dnů hájení,“ dodává Rychtecký.

Vyjednávat ještě chtějí Piráti, naopak v opozici skončí SPD a nezávislí s podporou Trikolóry a sdružení Naše Pardubice. 

Obavy ANO v Jihlavě

Naopak v Jihlavě vítězné ANO podle jeho lídra Radka Popelky čeká tvrdá práce při domlouvání koalice. Padesátitisícové město poslední čtyři roky řídilo Fórum Jihlava s ODS, lidovci, Piráty a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž je teď TOP 09 se Zelenými. Hnutí ANO, které vyhrálo i minulé volby, skončilo po minulých volbách v opozici.

„Volební matematika je poměrně širší,“ poznamenal Popelka v sobotu a odmítal předjímat, jak by mohla budoucí spolupráce na radnici vypadat. Rovněž Petr Ryška z ODS očekává širší jednání a další postup je podle něj otevřený. Spolupráci s ostatními se nebrání lídr kandidátky SPD Petr Paul. „My k nikomu žádnou zášť nechováme,“ řekl. Například Starostové ale avizovali, že jednání o účasti v koalici se nebrání, vyloučili ale spolupráci právě s SPD.