Volby v Českých Budějovicích vyhrálo ODS, druhé je ANO

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS, v 45členném zastupitelstvu obsadí šestnáct mandátů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se ziskem třinácti křesel, třetí jsou Občané pro Budějovice se šesti mandáty. Voličská účast dosáhla 39,22 procenta.

Do zastupitelstva se poprvé dostala SPD, získala čtyři křesla. Po třech zastupitelích budou mít pátí Piráti a šestí Společně pro Budějovice.

Vítězná ODS chce o případné nové koalici začít vyjednávat v neděli. „Pokud se mě ptáte na koaliční partnery, tak výsledek SPD mě skutečně mrzí,“ uvedla Dagmar Škodová Parmová, která vedla kandidátku ODS. Podle předsedy jihočeské ODS Martina Kuby by nepřipadal v úvahu pro stranu ještě jeden partner. „Jde o KSČM, která ale s největší pravděpodobností v zastupitelstvu nebude,“ řekl Kuba před sečtením všech volebních hlasů.

Hnutí ANO v Českých Budějovicích chce ještě v noci o možné koalici jednat s hnutím Občané pro Budějovice (HOPB) a s ODS. Primátor Jiří Svoboda (ANO) řekl, že dává přednost koalici s těmito dvěma stranami než pouze koalici s vítěznou ODS. Někteří členové hnutí řekli, že upřednostňují dvojkoalici s ODS, znamenala by podle nich pohodlnou většinu mandátů.

„Stále se zlepšujeme, nicméně tentokrát to nestačilo na to, abychom zvítězili,“ komentoval výsledek primátor Svoboda. ANO bude podle něj jednat s každou stranou a hnutím, které se do zastupitelstva dostanou, včetně SPD.

ODS před čtyřmi lety skončila až třetí

Před čtyřmi lety zvítězilo v Českých Budějovicích ANO, získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli.

Koalici tehdy vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.