Volby v Pardubicích vyhrálo ANO, druhá je koalice SPOLU

Komunální volby v Pardubicích vyhrálo hnutí ANO, získalo 28,84 procenta hlasů a dvanáct křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě je koalice SPOLU s 20,23 procenty a devíti mandáty. Vítězné ANO už vytvořilo vyjednávací tým o budoucí koalici s uskupením Žijeme Pardubice, které se umístilo třetí se ziskem 11,11 procenta a čtyř křesel. Voličská účast dosáhla 40,89 procenta.

„Jsme domluvení s Žijeme Pardubice, s ostatními jednáme, ale není nic definitivního. Přiznám se, že se by se mi širší koalice líbila,“ nastínil Lídr kandidátky ANO Jan Nadrchal. ANO vyhrálo volby v Pardubicích potřetí, procentní výsledek mělo letos nejlepší. „Jsou to určitě dva faktory, jednak je to osm let kvalitně odvedené práce na radnici a určitě to je celostátní politika,“ řekl Nadrchal.

Nově se do zastupitelstva dostalo uskupení Naše Pardubice, které dosud mělo zástupce na městském obvodu I, získalo tři zastupitelské mandáty. O jeden víc mají Piráti. Necelých osm procent obdrželi zástupci SPD a nezávislí s podporou Trikolory,  v zastupitelstvu budou mít po třech křeslech.

V roce 2018 v Pardubicích vyhrálo ANO s 13 mandáty. ODS získalo sedm zastupitelů, Piráti pět, Pardubáci společně čtyři. Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice (SPP) měly po třech zastupitelích. Komunisté a sociální demokraté získali po dvou mandátech. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD, Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice.